motorhomes tyres header

Какви гуми за кемпер да използвам?

Независимо дали Ви се е приискало просто да си “поемете дъх” сред природата или сте истински любител-ентусиаст на “живота на колела” - в кемпер или пък във ван, сигурно се чудите какви гуми за кемпер е добре да използвате и как да поддържате налягането в тях,  за да пътувате в безопасност. Ще разгледаме всичко това в тази статия.

4w 1015 tire michelin crossclimate camping en product in use 2 nosignature landscape

Какъв тип кемпер притежавате?

Кои са най-добрите гуми за Вашия кемпер - отговорът на този въпрос зависи преди всичко от вида на Вашето превозно средство. 
Съществуват четири основни вида: Кемперван, конвенционален алковен кемпер, полу-интегриран кемпер и интегриран кемпер клас А

type 01

1 - Кемперван:


Този вид кемпер е най-простия вариант: ван конвертиран в кемпер, чиято отличителна характеристика е покрива тип повдигащо се легло.
Примери за кемперван са: Adria Twin Plus 600 SPB, Globe-Traveller Voyager XS и Adria Twin Supreme.
Препоръчваните от MICHELIN гуми за кемперванове са: Гуми с маркировка С 

Нашата гама гуми Agilis  подхожда идеално на този вид превозни средства.

type 02

2 - Конвенционален алковен кемпер:

Конвенционалния алковен кемпер е малко по-висок от останалите кемпери. Разпознава се по нишата над кабината на водача, като например Ford Transit или Iveco Daily.
Препоръчваните от MICHELIN гуми за алковен кемпер са : Гуми с маркировка СР

Нашата гама гуми CrossClimate Camping  подхожда идеално на този вид превозни средства.

type 03

3 - Полу-интегриран кемпер:

Полу-интегрираният кемпер представлява олекотен вариант на конвенционалния алковен кемпер, без нишата за спане над кабината. 
В категорията “полу-интегриран кемпер” влизат : Fiat Ducato, Challenger Graphite 260, Bürstner Ixeo T690G или Chausson Titanium 640.
Препоръчаните от MICHELIN гуми за полу-интегриран кемпер са : Гуми с маркировка СР

Нашата гама гуми CrossClimate Camping  подхожда идеално на този вид превозни средства.

type 04

4 - Интегриран кемпер клас А:

Кемперите от клас А са по-просторни и удобни, с истинско спално помещение в задната част и висококачествено оборудване. 
Примери: Dethleffs Pulse I 7051 DBM, Carthago S Plus 64 или Hymer B-Klasse ModernComfort.
Препоръчваните от MICHELIN гуми за кемпер клас А са : Гуми с маркировка СР

Нашата гама гуми CrossClimate Camping  подхожда идеално на този вид превозни средства.

Защо при тежките кемпери се препоръчва използването нагуми с маркировка СР (специална С-гума за кемпери/каравани)?

Ако кемперът Ви е от вида “конвенционален алковен”, “полу-интегриран” или “клас А”, характеристиките на гумите с маркировка С може да са недостатъчни. Препоръчваме Ви вместо тях, да използвате гуми с маркировка CP . 

Защо? Защото гумите с маркировка CP са специално разработени за тежки кемпери. Тези гуми за кемпери са с по-висок товарен индекс и налягане, както и с усилен каркас.

Защо се налага гумите за кемпер с маркировка CP да бъдат с по-висока товароносимост ?

Принципно, кемперите са превозни средства с голяма собствена маса (масата на самото превозно средство + масата на вътрешното оборудване), към която се добавя и теглото на пътническото оборудване (багаж, велосипеди ...) 

Освен това, центърът на тежестта им е по-висок, понякога имат голямо помещение над кабината (частта на каросерията между оста и  края на превозното средство) и допълнителен неравномерно разпределен товар. 

schema

1 - Неравномерно разпределен статичен товар (напр. резервоар за вода)
2 - Увеличен товар в задната част (напр. стойка за велосипед)
3 - Променливо натоварване, дължащо се на центробежните сили и точката на тежестта (напр. при завой)

Всичко това упражнява голям натиск върху четирите гуми, на който те трябва да могат да издържат в продължение на километри. Поради тази причина CP гумите са по-подходящи за целта от гумите C.

motorhome tyres article page for crossclimate camping tyre

Гумите СР се препоръчват от ETRTO (Европейската техническа организация за гуми и джанти)


Според препоръките на ETRTO от 2003 година, вместо обичайните гуми за ванове с маркировка С, всички гореописани кемпери трябва да бъдат оборудвани с гуми за кемпер с маркировка CP, видима в описанието на размера на гумите.

CP маркировка върху страницата на гума за кемпер.

Гумите за кемпер с маркировка CP, като MICHELIN CrossClimate Camping, са разработени в съответствие със специфичните характеристики на натоварване на тези превозни средства, съгласно препоръките на ETRTO, за да се гарантира, че Вашият автомобил е възможно най-добре оборудван, за да може да осигурява безопасността Ви.


Налягане на гумите за кемпер

Друг важен фактор за безопасността и стабилността на едно превозно средство е налягането в гумите: гумите на Вашия кемпер трябва да бъдат напомпани до правилното налягане. Всъщност, именно обемът и налягането на въздуха във вътрешността на гумите за кемпер определят товара, който могат да носят.

Гумите за кемпер с маркировка CP са проектирани да могат да работят при по-високо налягане от това на гумите за ванове (с маркировка C), което осигурява по-добра управляемост и повишена устойчивост на характеристиките за товароносимост на големите кемпери.  

Препоръки на ETRTO за налягане на гуми с маркировка СР, монтирани на кемпери:
●    На заден мост: налягането в гумите за кемпер трябва да бъде 5,5 бара (80 psi). Спазването на максималната товароносимост на гумата е задължително
(Обърнете внимание, че при налягане над 4,5 бара (65 psi) се изисква използването на метална скоба във вентила или гумен вентил за високо налягане),
●    На преден мост: вижте препоръчаното от производителя налягане, обозначено върху автомобила и/или в ръководството за експлоатацията му.

Не забравяйте, че налягането на гумите за Вашия кемпер трябва да се проверява и коригира всеки месец и преди пътуване на дълги разстояния. 

157751925 m

Какви са препоръките при зазимяване кемпер?

За да се поддържа състоянието и безопасността на гумите, преди да зазимите кемпера за продължителен период от време :

  • Проверете дали гумите му са напомпани до препоръчаното налягане. Задължително избягвайте недостатъчното налягане, тъй като то най-вероятно ще повреди гумите на Вашия кемпер
  • Защитете, доколкото е възможно, гумите на кемпера от пряка слънчева светлина, тъй като UV лъчите и топлината ускоряват преждевременното стареене на гумите
  • В идеалния случай, предпазете гумите на кемпера от контакт със студени и влажни подове като го поставите на стойки.
  • Преди да използвате кемпера, проверете състоянието на гумите и регулирайте до подходящото налягане.

Кои гуми за кемпер  са подходящи за целогодишна употреба?

Ако искате да ползвате кемпера си целогодишно в безопасност и без сезонни ограничения, най-добрите гуми, които можем да Ви препоръчаме за целта са гумите “4 сезона”.

Нашата гума MICHELIN CrossClimate Camping  е идеалния избор, тъй като е сертифицирана за за сцепление и сигурност на сняг - 3PMSF  (3 планински върха и снежинка) и следователно предлага отлични зимни показатели (до 7°C под нулата) както на мокри и заснежени пътища, така и на сухи пътища през лятото.

Нейната здрава конструкция и сцепление Ви позволяват да шофирате без затруднения по трева, чакъл, пясък или кал.

Тя е специално проектирана да издържа на тежки товари, включително и на и най-тежките кемпери. Поради тази причина, тази гума е маркирана с обозначението “CP” и представлява отличен избор за Вашия кемпер.

map search desktop

Намерете дистрибутори на гуми близо до Вас за секунди

Кола
  • Кола
Кола
  • Кола
Намери ме
Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт