motorhomes tyres header

Какви гуми за кемпер да използвам?

Полезни съвети и препоръки за гуми за леки автомобили, SUV автомобили и ванове

Независимо дали Ви се е приискало просто да си “поемете дъх” сред природата или сте истински любител-ентусиаст на “живота на колела” - в кемпер или пък във ван, сигурно се чудите какви гуми за кемпер е добре да използвате и как да поддържате налягането в тях,  за да пътувате в безопасност. Ще разгледаме всичко това в тази статия.

4w 1015 tire michelin crossclimate camping en product in use 2 nosignature landscape

Какъв тип кемпер притежавате?

Кои са най-добрите гуми за Вашия кемпер - отговорът на този въпрос зависи преди всичко от вида на Вашето превозно средство. 
Съществуват четири основни вида: Кемперван, конвенционален алковен кемпер, полу-интегриран кемпер и интегриран кемпер клас А

type 01

1 - Кемперван:


Този вид кемпер е най-простия вариант: ван конвертиран в кемпер, чиято отличителна характеристика е покрива тип повдигащо се легло.
Примери за кемперван са: Adria Twin Plus 600 SPB, Globe-Traveller Voyager XS и Adria Twin Supreme.
Препоръчваните от MICHELIN гуми за кемперванове са: Гуми с маркировка С 

Нашата гама гуми Agilis  подхожда идеално на този вид превозни средства.

type 02

2 - Конвенционален алковен кемпер:

Конвенционалния алковен кемпер е малко по-висок от останалите кемпери. Разпознава се по нишата над кабината на водача, като например Ford Transit или Iveco Daily.
Препоръчваните от MICHELIN гуми за алковен кемпер са : Гуми с маркировка СР

Нашата гама гуми CrossClimate Camping  подхожда идеално на този вид превозни средства.

type 03

3 - Полу-интегриран кемпер:

Полу-интегрираният кемпер представлява олекотен вариант на конвенционалния алковен кемпер, без нишата за спане над кабината. 
В категорията “полу-интегриран кемпер” влизат : Fiat Ducato, Challenger Graphite 260, Bürstner Ixeo T690G или Chausson Titanium 640.
Препоръчаните от MICHELIN гуми за полу-интегриран кемпер са : Гуми с маркировка СР

Нашата гама гуми CrossClimate Camping  подхожда идеално на този вид превозни средства.

type 04

4 - Интегриран кемпер клас А:

Кемперите от клас А са по-просторни и удобни, с истинско спално помещение в задната част и висококачествено оборудване. 
Примери: Dethleffs Pulse I 7051 DBM, Carthago S Plus 64 или Hymer B-Klasse ModernComfort.
Препоръчваните от MICHELIN гуми за кемпер клас А са : Гуми с маркировка СР

Нашата гама гуми CrossClimate Camping  подхожда идеално на този вид превозни средства.

Защо при тежките кемпери се препоръчва използването нагуми с маркировка СР (специална С-гума за кемпери/каравани)?

Ако кемперът Ви е от вида “конвенционален алковен”, “полу-интегриран” или “клас А”, характеристиките на гумите с маркировка С може да са недостатъчни. Препоръчваме Ви вместо тях, да използвате гуми с маркировка CP . 

Защо? Защото гумите с маркировка CP са специално разработени за тежки кемпери. Тези гуми за кемпери са с по-висок товарен индекс и налягане, както и с усилен каркас.

Защо се налага гумите за кемпер с маркировка CP да бъдат с по-висока товароносимост ?

Принципно, кемперите са превозни средства с голяма собствена маса (масата на самото превозно средство + масата на вътрешното оборудване), към която се добавя и теглото на пътническото оборудване (багаж, велосипеди ...) 

Освен това, центърът на тежестта им е по-висок, понякога имат голямо помещение над кабината (частта на каросерията между оста и  края на превозното средство) и допълнителен неравномерно разпределен товар. 

schema

1 - Неравномерно разпределен статичен товар (напр. резервоар за вода)
2 - Увеличен товар в задната част (напр. стойка за велосипед)
3 - Променливо натоварване, дължащо се на центробежните сили и точката на тежестта (напр. при завой)

Всичко това упражнява голям натиск върху четирите гуми, на който те трябва да могат да издържат в продължение на километри. Поради тази причина CP гумите са по-подходящи за целта от гумите C.

motorhome tyres article page for crossclimate camping tyre

Гумите СР се препоръчват от ETRTO (Европейската техническа организация за гуми и джанти)


Според препоръките на ETRTO от 2003 година, вместо обичайните гуми за ванове с маркировка С, всички гореописани кемпери трябва да бъдат оборудвани с гуми за кемпер с маркировка CP, видима в описанието на размера на гумите.

CP маркировка върху страницата на гума за кемпер.

Гумите за кемпер с маркировка CP, като MICHELIN CrossClimate Camping, са разработени в съответствие със специфичните характеристики на натоварване на тези превозни средства, съгласно препоръките на ETRTO, за да се гарантира, че Вашият автомобил е възможно най-добре оборудван, за да може да осигурява безопасността Ви.


Налягане на гумите за кемпер

Друг важен фактор за безопасността и стабилността на едно превозно средство е налягането в гумите: гумите на Вашия кемпер трябва да бъдат напомпани до правилното налягане. Всъщност, именно обемът и налягането на въздуха във вътрешността на гумите за кемпер определят товара, който могат да носят.

Гумите за кемпер с маркировка CP са проектирани да могат да работят при по-високо налягане от това на гумите за ванове (с маркировка C), което осигурява по-добра управляемост и повишена устойчивост на характеристиките за товароносимост на големите кемпери.  

Препоръки на ETRTO за налягане на гуми с маркировка СР, монтирани на кемпери:
●    На заден мост: налягането в гумите за кемпер трябва да бъде 5,5 бара (80 psi). Спазването на максималната товароносимост на гумата е задължително
(Обърнете внимание, че при налягане над 4,5 бара (65 psi) се изисква използването на метална скоба във вентила или гумен вентил за високо налягане),
●    На преден мост: вижте препоръчаното от производителя налягане, обозначено върху автомобила и/или в ръководството за експлоатацията му.

Не забравяйте, че налягането на гумите за Вашия кемпер трябва да се проверява и коригира всеки месец и преди пътуване на дълги разстояния. 

157751925 m

Какви са препоръките при зазимяване кемпер?

За да се поддържа състоянието и безопасността на гумите, преди да зазимите кемпера за продължителен период от време :

  • Проверете дали гумите му са напомпани до препоръчаното налягане. Задължително избягвайте недостатъчното налягане, тъй като то най-вероятно ще повреди гумите на Вашия кемпер
  • Защитете, доколкото е възможно, гумите на кемпера от пряка слънчева светлина, тъй като UV лъчите и топлината ускоряват преждевременното стареене на гумите
  • В идеалния случай, предпазете гумите на кемпера от контакт със студени и влажни подове като го поставите на стойки.
  • Преди да използвате кемпера, проверете състоянието на гумите и регулирайте до подходящото налягане.

Кои гуми за кемпер  са подходящи за целогодишна употреба?

Ако искате да ползвате кемпера си целогодишно в безопасност и без сезонни ограничения, най-добрите гуми, които можем да Ви препоръчаме за целта са гумите “4 сезона”.

Нашата гума MICHELIN CrossClimate Camping  е идеалния избор, тъй като е сертифицирана за за сцепление и сигурност на сняг - 3PMSF  (3 планински върха и снежинка) и следователно предлага отлични зимни показатели (до 7°C под нулата) както на мокри и заснежени пътища, така и на сухи пътища през лятото.

Нейната здрава конструкция и сцепление Ви позволяват да шофирате без затруднения по трева, чакъл, пясък или кал.

Тя е специално проектирана да издържа на тежки товари, включително и на и най-тежките кемпери. Поради тази причина, тази гума е маркирана с обозначението “CP” и представлява отличен избор за Вашия кемпер.

map search desktop

Намерете дистрибутори на гуми близо до Вас за секунди

Търсене по
Адрес, Град или Код
Кола
Намери ме
Търсене
Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт