shutterstock 1972202852

 Какво представляват  гумите с повишена товароносимост?  

Разберете какво представляват гумите с повишена товароносимост, защо MICHELIN разработват такъв тип гуми и каква ключова технология се използва при тяхното проектиране, за да се постигнат максимална безопасност и ефективни технически характеристики.  

Какво представляват  гумите с повишена товароносимост

През последното десетилетие, настоящето - и бъдещето - на автомобилните технологии се промени драматично, което до голяма степен се дължи на въвеждането на хибридните и на електрическите автомобили. Техният често ограничен капацитет налага на водачите им да се застраховат, че ще има зарядни станции по маршрута им. Подобни редовни спирания за презареждане удължават значително времето на пътуването. Решението е по-голяма и по тежка батерия, която да поема повече заряд, позволявайки Ви да изминавате повече километри преди да се наложи да заредите отново. Но инсталирането на по-големи материи неизбежно означава повишаване на общата маса на автомобила. 

adobestock 225779830

Тъй като теглото на автомобила се носи от четирите гуми, трябва или да увеличим размера на гумите, или да използваме такива гуми, които са способни да се справят безопасно с по-голямото тегло.   Конструкцията на автомобилите (особено на спортните), обаче, често означава, че те не разполагат с място за поставяне на по-големи гуми, а съществуващите на пазара гуми за повишено натоварване (XL или EL) не са в състояние да издържат в достатъчно голяма степен на по-тежкия товар, въпреки че са по-здрави и издръжливи от стандартните гуми. Поради тази причина, асоциацията на производителите на гуми ETRTO (Европейската техническа организация за гуми и джанти) въведе нов стандарт за гуми, които могат да издържат по-голям товар от съществуващите вече XL гуми  Тези гуми са известни като стандартни гуми с повишена товароносимост (HL).

 За какъв тип автомобили са подходящи  Гумите “HL” ?

Гумите с повишена товароносимост  са гуми, проектирани така, че да могат да носят товара на по-тежки автомобили, като например електромобилите, хибридните автомобили и SUV автомобилите. Гумите “HL”, осигуряват по-високия товарен капацитет, който е необходим при хибридните и електрическите автомобили с по-голяма батерия, въпреки че са със същите размери и поддържат същото налягане като останалите.

Как да разпознаем  гумите “HL”?

Гумите “HL” са лесно разпознаваеми по префикса ‘HL’ върху страницата, стоящ пред данните за размера.

marquage pneu hl 2

Защо Michelin разработват “HL” гуми

Необходимостта от адаптивни технологии и от гуми с нов дизайн се проявява най-ясно с разрастването и широкото въвеждане на хибридните и електрически автомобили.  От значение е потребителите да могат да си купят гуми, които са проектирани за специалните нужди на този тип автомобили - тези нужди обикновено включват по-висока товароносимост, поради батерията, както и осигуряване на регенеративно спиране, по-ниско съпротивление при търкаляне и в същото време максимално ниско ниво на шум за възможно най-тихо пътуване.

Не на последно място, Michelin разработват тези регламентарни гуми така че да отговарят на правилата за безопасност на пътя и да гарантират, че те ще могат да бъдат монтирани на всички автомобили, които се нуждаят от тях. 

По какъв начин технологиите на Michelin подпомагат гумите “HL”

При производството на такива гуми се използват усъвършенствани технологии и високотехнологични разработки, предназначени за производството на модерни гуми. Тези технологии включват впрягане на експертния опит на Michelin в създаването на каркас с повишена товароносимост чрез запазване на съпротивлението на търкаляне и комфорта посредством комбинация от каучукови смеси, профил на протектора и армировка. Това означава адаптиране на твърдостта на каучуковата смес на протектора така, че да е в състояние да носи по-голям товар, запазвайки техническите характеристики и управляемост на гумите, както и усилване на каркаса на гумите в зоната на максимална здравина чрез използване на по-здрави слоеве и по-твърди смеси. И накрая, профилът се оптимизира и адаптира да абсорбира допълнителната флексия на гумата, предизвикана от повишаването на теглото, но без да се жертва удобството на водача и на пътниците.  

Нужно ли е да монтирам гуми “HL” на електрическия си автомобил?

Зависи. Сблъсквайки се с автомобил с по-голяма маса или с повишен капацитет на натоварване, разполагате с два варианта. Тези варианти са:


Но не забравяйте, че ако шофирате голям, мощен хибрид или електрически автомобил, Вие вероятно ще трябва да му монтирате гуми “HL” . Запомнете, че автомобилите с гуми “HL” изискват тези гуми да се подменят с нови, когато това е необходимо. 

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт