MICHELIN Track Connect често задавани въпроси:

Как работи системата Michelin Track Connect?

Приложението е предназначен за потребителите на гуми MICHELIN Pilot Sport Cup 2 Connect и на комплекта MICHELIN Track Connect. Този режим дава възможност на водача да преглежда постигнатото време и резултати в режим на възпроизвеждане, да следи температурата и налягането на гумите си в реално време, като в същото време дава препоръки за оптимизиране на ефективността и баланса на управление в зависимост от метеорологичните условия.

Как работи хронометъра за отчитане на времето за обиколка?

За всяка писта има установена времева линия. Приложението геолокира превозното средство и автоматично задейства хронометъра при пресичане на тази линия, за да се стартира/спре отчитането на времето. С цел валидност на измерените показатели за време, по време на обиколката потребителят трябва да е постигнал средна скорост не по-малка от 200 км/ч и да е пресякъл времевата линия с моментна скорост надвишаваща 80 км/ч. 

Кои смартфони са съвместими с приложението? 

Съвместимост на устройства с мобилна операционна система IOS: всички устройства iPhone SE (първо поколение), поддържащи минимум IOS 13.
Устройства с мобилна операционна система Android: трябва да са съвместими с Bluetooth Low Energy (BLE). Съвместимост на версии на Samsung от последните 3 години: трябва да поддържат мобилна операционна система минимум Android 5.0.

Кои са съвместимите размери и гуми?

Системата работи с  47 размера на MICHELIN Pilot Sport Cup 2 Connect.

Кои автомобили могат да използват системата?

За да разберете, дали Track Connect е съвместимо с Вашето превозно средство, моля, разгледайте  Списък с 270 съвместими превозни средства
Линк към PDF (2022_EN_Cars_compatibles_EXPERT.pdf)

Колко ще ми струва да свържа комплекта MICHELIN Track Connect към гуми от гамата MICHELIN Pilot Sport Cup 2 Connect?

За да научите актуалната цена, направете справка при местния дистрибутор на дребно, вписан в приложения списък с търговци. Комплектът е около половината от цената за нов комплект гуми Cup 2. Тестовете, обаче, показват, че когато гумите се използват в оптималните за тях условия, броят високоефективните обиколки на пистата се удвоява. Поради тази причина, Connect могат реално да намалят годишните ви разходи за пистови гуми.

Къде можете да намерите системата MICHELIN Track Connect?

Можете да свалите приложението от интернет магазин платформата App Store на вашия смартфон.

Комплектът MICHELIN Track Connect може да бъде поръчан и инсталиран при участващи автомобилни специалисти (виж приложения списък).

Какво трябва да направя като за начало?

След като системата е била инсталирана и свързана от вашия търговец/техник, всичко което трябва да направите е да стартирате приложението и да натиснете бутон START, за да дадете началото на своята първа свързана сесия на шофиране!

 Мога ли да се възползвам от решението MICHELIN Track Connect при останалите си автомобили?

Можете да се възползвате от предимствата на решението MICHELIN Track Connect при всички Ваши превозни средства, при условие че същите са съвместими със списъка с размери и са оборудвани с гуми MICHELIN Pilot Sport Cup 2 Connect.
За да добавите друг автомобил, трябва да закупите само гумите и сензорите, приемника на вашия комплект може да се използва повторно с всичките ви превозни средства.
Новото превозно средство трябва да бъде декларирано във вашето приложение (меню „Моят гараж“, раздел „Нов автомобил“)

 Възможно ли е да се закупят само сензорите?

Да, възможно е да закупите само сензорите, когато те вече не работят (приблизителен живот от три години) или когато желаете да свържете друг ваш автомобил.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕТО: ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМИ, ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ

Необходимо ли е да създам акаунт, за да мога да използвам системата?
Да, това ще ви позволи лесно да извлечете цялата си информация в зависимост от това дали сте на вашия смартфон, таблет или компютър. Освен това, така ще можете да запазите всичките си данни, ако трябва да смените някое от своите мултимедийни устройства (смартфон, таблет или компютър). Не е възможно да използвате системата без да създадете акаунт.


Как да създам акаунт на MICHELIN Track Connect?
Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите приложението MICHELIN Track Connect, да изберете бутона „Регистрация“ и да въведете вашето фамилно име, собствено име и имейл адрес. Потвърждавайки тази информация, вие току-що създадохте своя акаунт.

 
Как да добавя писта или превозно средство?
Повечето спортни автомобили, участващи в състезателните дни, са интегрирани в приложението. Ако вашият автомобил не е едно от предлаганите превозни средства, можете да заявите допълнение директно в приложението. В приложението могат да бъдат избрани само оригиналните размери на гумата / автомобила. Индивидуални тунинг размери на гуми не се поддържат . За да добавите писта, можете да подадете заявление чрез частта за контакти на приложението, за да могат нашите екипи да разгледат заявката.


Какво се случва, ако пистата, на която ще карам, не е въведена в приложението?
Имате възможност да поискате да бъде създадена в менюто „Обиколки“, раздел „Добавяне на обиколка“ или директно в раздела „Свържете се с нас“, като изберете „Не мога да намеря моята писта“. Можете да използвате системата в пътен режим, за да следите температурата на гумите и налягането на напомпване.

Как да регистрирам сензорите в приложението?
Това се прави при конфигуриране на автомобила в приложението. Меню „Моят гараж“, избор на съществуващо превозно средство или конфигурирайте ново превозно средство. Придвижете се надолу до общ план на автомобила, около който са разположени 4 полета. Всяко поле представлява гума. Кликнете върху което и да е от полетата, за да стартирате свързването на сензорите. Ако сте професионалист и имате ATEQ кутия, изберете Автоматичен режим, в противен случай изберете Ръчен режим.
В автоматичен режим изберете първата гума, за която искате да регистрирате сензор. Примерно, преден ляв селектор за предна лява гума . Вашето ATEQ устройство е в състояние да активира сензора вътре в гумата, принуждавайки го да се идентифицира. Току-що извлякохте идентификатора на сензора, който се намира в предната лява гума на автомобила. Продължете по същия начин за останалите 3 колела и потвърдете конфигурацията си.
В ръчен режим изберете първата гума, за която искате да регистрирате сензор. Примерно, преден ляв селектор за предна лява гума . Изпуснете гумата с няколко единици за налягане (psi), докато сензорът вътре в гумата се активира и се идентифицира. Току-що извлякохте идентификатора на сензора, който се намира в предната лява гума на автомобила. Продължете по същия начин за останалите 3 колела и потвърдете конфигурацията си. Уверете се, че сте напомпали гумите правилно до препоръчаните от производителя стойности за налягане в студено състояние.Какво да направя, ако приемника не работи?
Проверете дали гнездото на запалката на автомобила работи и връзката е в изправност. При активиране на приемника, лампичката в ъгъла трябва да свети в синьо.
 

Има ли значение къде в автомобила е поставен приемника?
Важно е да се уверите, че приемникът е поставен централно в автомобила, на равно отстояние от 4 колела. Препоръчваме да поставите приемника между седалката на водача и седалката на пътника. Позицията оптимизира качеството на приемане на информацията, изпращана от сензорите, разположени в гумите. Ако приемника не в центъра на автомобила се създава възможност част от данните, изпращани от гумите, да не бъдат получавани правилно.

 

Как да разбера, че приемникът функционира?
За да работи, приемникът трябва да бъде свързан с помощта на един от захранващите кабели, предоставени в комплекта, към контакт със напрежение 5v (запалка или USB) във вашия автомобил. Веднъж свързан, светлинният индикатор започва да мига в бяло, което показва, че приемникът е включен. Когато индикаторът започне да свети постоянно в синьо   това означава, че между вашите сензори и приложението на телефона се осъществява връзка.

Добре е да знаете

Устойчиви ли са сензорите на скорост?
Сензорите са проектирани за използване на писта.

Нужно ли е да закупя гумите и комплекта за свързване в един и същ ден?
Не. Сензорите могат да бъдат монтирани към гуми Michelin Connect по всяко време. Въпреки това, ако трябва да се използват съществуващи гуми, за да се монтират сензорите, гумите ще трябва да бъдат демонтирани от джантата.  И все пак, най-добрият вариант е да използвате системата Connect с нови гуми, за да можете да се възползвате още в началото от оптимизираната ефективност и дълготрайност.

Разбира се, тъй като комплектът може да се използва повторно от един комплект гуми в друг, при последваща смяна на гумите с MICHELIN Pilot Sport Cup 2 Connect, те могат да бъдат закупени самостоятелно.


Кой трябва да инициализира системата?
Специалистът, който отговаря за разпространението и инсталирането на решението MICHELIN Track Connect, носи отговорност и за инициализирането и свързването на системата.


Системата има ли гаранционен срок?
Сензорите и приемникът са с гаранция от 2 години. С други думи, ако сензорите или приемникът се повредят в рамките на 24 месеца от инициализирането на решенито, те ще бъдат заменени с нови.
Допълнителни аксесоари като стойката за телефон, захранващите кабели за приемника или запалката/USB адаптера не подлежат на търговска гаранция.


Може ли да използвам системата повторно след като гумите се износят?
Сензорите могат да се използват повторно и да се местят от един комплект гуми в други, при условие че гумите, които сте закупили, са съвместими с нея.


Какъв е животът на системата (сензори, приемник и т.н.)?
Няма специално ограничение за живота на приемника, стига да не е подложен на удари и ако при условие, че се съхранява при нормални условия (на сухо, при температури между -20°C и +35°C). Сензорите са снабдени с батерия с прогнозна трайност от 3 години (2-годишна търговска гаранция). Литиевата батерия на сензора не подлежи на смяна.


Може ли MICHELIN Track Connect да замести TPMS системата на моя автомобил?
Не, решението MICHELIN Track Connect не замества стандартното предпазно и регулаторно устройство, монтирано при производството на превозното средство. Решението MICHELIN Track Connect е спомагателно устройство, което дава допълнителни съвети относно налягането и температурата на напомпване на гумите.


Нужно ли е  да съхранявам гумите, оборудвани със сензори, при специални условия?
Няма причина да съхранявате гумите MICHELIN Pilot Sport Cup 2 Connect по начин, различен от този за стандартни гуми. Не забравяйте, че идеалните условия за съхранение са в помещение с постоянна и умерена температура, без светлина, влага и риск от смачкване.


Има ли възможност за актуализиране на сензорите?
Не, понастоящем не се планира сензорите да могат да бъдат актуализирани, без да се подменят.


Има ли възможност за актуализиране на приемника?
При наличие на възможност за актуализиране на приемника, приложението я открива и предлага да извърши актуализиране от екрана с данни за превозното средство, раздел ``Моят гараж''.

 Възможно ли е да се смени батерията на сензорите?
Не, сензорите са с литиева батерия, която не подлежи на смяна.


 Чувствителни ли са сензорите към студ или топлина?
Сензорите са подходящи за използване при пистови условия. По подразбиране, максималната работна температура е ограничена до 120 ° C.


Какво да направя със сензорите, след изтичане на жизнения им цикъл, подлежат ли на рециклиране?
Не, сензорите са с литиева батерия, която не подлежи на подмяна. Той трябва да бъдат предадени на оторизиран търговец на автомобилни части или оторизиран централизиран събирателен пункт за отпадъци с цел защита на околната среда и предотвратяване на нарушения на приложимите закони. В съответствие с Европейската директива 2006/66/EC за европейския пазар, продуктите трябва да се събират в края на жизнения им цикъл, така че съдържащите се в тях литиеви батерии да могат да бъдат отстранени и рециклирани.


 Трябва ли да сдвоявам отново телефона си и приемника всеки път, когато го използвам?
Не, използваната технология, Bluetooth Low Energy или Bluetooth 4.0, изисква свързване само когато системата се инициализира, когато се стартира за първи път (меню за конфигурация в приложението „Моят гараж“, раздел „Приемник“). След това телефонът и приемникът ще се свързват автоматично при всяко стартиране на приложението, при условие че Bluetooth-устройството на телефона е активирано и приемникът е включен.


 Смяна на телефон:
При смяна на телефона трябва да инсталирате отново приложението на новия телефон. Всички параметри на вашето превозно средство(а), включително данните, свързани с позицията на вашите сензори, се съхраняват във вашия акаунт. Не се налага да сдвоявате повторно с приемника, референцията на последната се съхранява в данните на вашия акаунт. След като приложението бъде преинсталирано на новия ви телефон, изберете '' Вход '', въведете потребителското си име и паролата за вашия акаунт. Цялата ви информация ще бъде възстановена.

Телефонът не може да открие приемника:
Първото нещо, което трябва да проверите, е дали Bluetooth-устройството на телефона и приемникът са включени. За да направите това, телефонът трябва да бъде свързан към източник на захранване. Ако светлинният индикатор мига в бяло, приемникът е включен.
Ако Bluetooth-устройството на телефона е правилно активирано, можете да отстраните проблема като раздвоите телефона и приемника. В този случай ще трябва да сдвоите отново телефона и приемника. За да го направите, стартирайте приложението, отидете в менюто „Моят гараж“, раздел „Приемник“, уверете се, че приемникът е включен и рестартирайте сканирането за откриване на близки Bluetooth устройства. Трябва да се появи референцията на приемника. Изберете я. Телефонът ви вече е сдвоен с приемника.
Ако това не проработи, изключете кутията на приемника за 1 минута, рестартирайте телефона си и повторете процедурата за сдвояване, обяснена по-горе.
 

Какво се случва, ако някоя от гумите ви се повреди?
Консултирайте се с техник. Възможно е гумата да подлежи на ремонт на гумата. Ако ремонтът налага демонтаж на гумата, уверете се, че сензорът е на мястото си преди повторното монтиране на гумата върху джантата.
 

При наложителна смяна на гуми:
Тъй като вашите сензори могат да бъдат използвани многократно (в рамките на жизнения цикъл на батерията им, около 3 години), ще трябва да смените гумите си в някой от сервизите, които са част от одобрената мрежа за дистрибуция на системата. Това ще ви даде възможност да използвате вашия комплект MICHELIN Track Connect на новите си гуми.


Мога ли да оставям приемника постоянно включен?
Да, но внимавайте, ако вашият USB порт или запалка са свързани към постоянно напрежение от  +12V и автомобилът ви е в режим на паркиране дълго време, съществува риск от разреждане на батерията.

Как да си създам акаунт на MICHELIN Track Connect?

Всичко, което трябва да направите е да свалите приложението MICHELIN Track Connect, след това избирате бутон “Регистрация” и въвеждате фамилно, собствено име, адрес на електронна поща и Вашия номер на MICHELIN TRACK CONNECT (посочен на гърба на кутията)… Потвърждавайки така въведените данни, Вие току-що създадохте Вашия акаунт.

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт