автомобил публикувано инфографика спаднала гума полезни съвети и препоръки

Гумата ми е спаднала или мека

Симптом: спаднала гума

автомобил публикувано инфографика спаднала гума полезни съвети и препоръки

Диагностика: Повреда на гума, която изисква ремонт

 • Повечето пробиви, причинени от гвоздеи или срязвания до 6 мм, ограничени до протектора, могат да бъдат ремонтирани от специалист гумаджия, като се използват процедури, одобрени за отрасъла.
 • Ремонт без сваляне на гумата, само със залепване, не е надежден и е опасен, тъй като след пробиване на гума тя трябва да бъде прегледана отвътре.
   

Решение:

 • Правилният ремонт на една радиална гума (каквито са повечето гуми) включва залепване на каучукова лепенка върху вътрешната облицовка на гумата и запълване на дупката с каучук.
 • Не се опитвайте да ремонтирате гуми с пробиви на протектора над 6 мм или каквито и да било пробиви на страниците. Освен това не ремонтирайте гуми, износени до под 2/32“ от дълбочината на протектора.
 • Сменете повредената гума с резервна – но не забравяйте най-напред да проверите правилното налягане на напомпване и ограниченията за скорост и пробег върху страницата на резервната гума. Закарайте автомобила си за преглед в сервиз за гуми.

 

Симптом: меки гуми

Диагностика: Недостатъчно напомпана

 • Животът на протектора намалява поради повишеното износване на протектора по външните ръбове (или рамене) на гумата
 • Генерира прекомерна топлина, което понижава издръжливостта на гумата и може да доведе до нейното разрушаване
 • Понижава икономиите на гориво поради повишеното съпротивление при търкаляне
 •  

Решение:

Напомпайте още гумата до достигане на правилното въздушно налягане (psi: измерено с манометър).

За да разберете, какво е правилното въздушно налягане, вижте в ръководството за експлоатация на Вашия автомобил или проверете за препоръчителната psi стойност върху стикера на Вашата врата.

автомобил публикувано инфографика мека гума полезни съвети и препоръки
Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт