Авто Фон reglementation Полезни съвети и препоръки

Европейските закони относно зимните гуми

Маркировки на зимните гуми

Познавайте своето оборудване

Авто Публикувано 3pmsf Полезни съвети и препоръки
M+S (Mud and Snow):

Самооценка на производителя, указваща, че работните характеристики са тествани при зимни условия.

Авто Публикувано 3pmsf Полезни съвети и препоръки
3 PMSF (3-Peak Mountain Snow Flake):

Гумите с тази маркировка са предназначени за заснежени пътища и работните им характеристики са потвърдени чрез нормативно уредени тестове.

(1) Изпитване на ефективността в зимни условия съгласно метода, описан в регламент R117.2

Авто Публикувано guide ue regulations Полезни съвети и препоръки

Какво казват европейските нормативни разпоредби относно зимните гуми?

Европейските нормативни разпоредби относно зимните гуми посочват, че „гумите трябва да имат маркировка M+S, ако са гуми за сняг“.

За използване на маркировката M+S не се изискват никакви изпитвания на работните характеристики: това е просто самооценка от страна на производителя. Маркировката не предполага никаква обективна гаранция за работни характеристики.

Зимните гуми с маркировка 3PMSF, обаче, трябва да се преминали нормативно уредени изпитвания, гарантиращи определено ниво на работните характеристики при зимни условия.

В Европа правилата относно използването на сертифицирани зимни гуми (M+S и/или 3PMSF*) са различни в различните страни. В зависимост от страната зимни гуми може да се изискват през определена част от годината или при определени метеорологични/пътни условия. Освен това, законодателството на някои страни изисква минимална дълбочина на протекторите на гумите през зимния сезон.

Вижте по-долу нормативните разпоредби по страни.

Bibendum - Reflexion

Знаехте ли, че...

В Европа скоростният индекс на гумите, сертифицирани за зимни условия (M+S и/или 3PMSF), може да бъде малко по-нисък от този на оригиналните гуми. В такъв случай скоростта на движение трябва да се адаптира така, че да съответства на по-ниския скоростен индекс.

След това вътре в автомобила, на място, лесно видимо за водача, трябва да се залепи стикер с напомняне за намалената максимална скорост.

Кога трябва да сменяте гумите си за зимата?

В България зимните гуми не са задължителни до започването на официално обявения зимен сезон. Въпреки това, те са много по-безопасни за шофиране зимно време. За да знаете кога да сменяте гумите си, за да шофирате спокойно, запомнете това просто правило: „Когато температурата падне под 7°C, време е да монтирате зимни гуми!“ Друг лесен начин да запомните е да монтирате зимните гуми на Хелоуин и да ги сваляте на Великден.

При температури под 7°C експлоатационните показатели на летните гуми вече не са така добри. От октомври до април най-доброто решение е да използвате гуми, сертифицирани за зимата (гуми за сняг или гуми 4 сезона). Тези гуми, предназначени за използване в студено време, улесняват контрола над вашия автомобил върху мокри и заснежени пътища. Зимните гуми ще ви позволят да спирате по-бързо и да усетите по-добро сцепление по време на движение.

Авто Публикувано Bras Bibendum Spring Полезни съвети и препоръки

А какво е положението при гумите с шипове?

Някои европейски страни имат нормативни разпоредби относно гумите с шипове и може да разрешават употребата им през част от годината. В други страни употребата им изобщо не е разрешена (например в Германия).

Авто Публикувано clouté max Полезни съвети и препоръки

Страни с нормативни разпоредби за зимни гуми

Зимните гуми са задължителни в някои европейски страни. На други места зимните гуми са вариант по избор. С оглед на разнообразието от правила относно гумите за сняг в различните страни, ние решихме, че би било полезно да изложим в резюме правилата относно употребата на зимни гуми в най-близките ни европейски съседи.

По страни

Франция

Зимните гуми не са задължителни във Франция, както и веригите за сняг. Въпреки това, префектурите могат да издават разпоредби, изискващи определено зимно оборудване (зимни гуми или вериги за сняг) между 1 ноември и 31 март.

Германия

В Германия сте длъжни да карате със зимни гуми по заснежени или заледени пътища. Обикновено зимни гуми са необходими от октомври до април, но най-добре е да проверите законодателството на провинцията, която планирате да посетите.

През 2018 г. бяха приети по-строги нормативни разпоредби, като се промени определението за „гуми със зимни характеристики“. Сега гумите трябва да имат не само маркировка M+S, но и маркировка 3PMSF.

На потребителите беше даден гратисен период за осъществяване на прехода: гумите, произведени преди 1 януари 2018 г., се приемат до 30 септември 2024 г. (връзка към „Знаехте ли, че...“ За да намерите датата на производство на вашите гуми...)

Ако видите знак, изобразяващ вериги за сняг, това означава, че веригите са задължителни за този път през зимата. Ако не спазите този знак, може да ви съставят акт.

Италия

В Италия използването на гуми или вериги за сняг се регулира от общините, регионите и компаниите, обслужващи автомагистралите. Когато това се изисква, такова оборудване трябва да се използва от 15 ноември до 15 април. 

В някои региони ще видите знаци, указващи, че трябва да поставите вериги за сняг на вашия автомобил. В този случай те са задължителни и могат да се използват вместо зимни гуми.

Белгия

Ако автомобилът ви е оборудван с гуми с маркировки M+S и 3PMSF и скоростен индекс под максималната скорост на автомобила, можете да ги използвате през цялата година. В такъв случай в рамките на зрителното поле на водача трябва да бъде залепен лесно забележим стикер, указващ максималната разрешена скорост за вашите гуми.

Ако гумите на вашия автомобил са с маркировка M+S, но без маркировка 3PMSF и скоростният индекс е под максималната скорост на автомобила, можете да се движите с тях само от 1 октомври до 30 април. В такъв случай в рамките на зрителното поле на водача трябва да бъде залепен стикер, указващ максималната разрешена скорост за гумите. 

Гуми M+S, със или без маркировка 3PMSF и със скоростен индекс, равен или по-висок от максималната скорост на автомобила, могат да се използват целогодишно.

Швейцария

В Швейцария не се изискват зимни гуми. Въпреки това, от октомври до април категорично се препоръчва да се пътува със зимни гуми. Ако възникне ПТП и автомобилът не е оборудван със зимни гуми, застрахователят ви може да откаже да покрие щетите отчасти или напълно и дори да ви съди за небрежност.

Освен това, ако видите знак, изобразяващ вериги за сняг, това означава, че по този път трябва да сте с поставени вериги за сняг през зимата.

Авто Публикувано how to read a tyres markings one half Полезни съвети и препоръки

Знаехте ли, че...

За да намерите датата на производство на вашите гуми, трябва да погледнете кода на DOT (дирекция „Транспорт“) върху страницата.

* Член 3.1.5 от Директива 92/23 и Регламент R30

**Гума за сняг“: гуми с дизайн на протектора и конструкцията, за които е известно, че осигуряват по-добра управляемост в кал и пресен или топящ се сняг, отколкото обикновените шосейни гуми. Дизайнът на протектора при гумите за сняг обичайно се характеризира с наличието на канали и/или широки ребра с по-голямо разстояние помежду им, отколкото при обикновените шосейни гуми.

Авто Пиктограма carte europe Полезни съвети и препоръки
Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт