ГУМИГУМИ ДИСТРИБУТОРИДИСТРИБУТОРИ СЪВЕТИСЪВЕТИ

СПРАВОЧНИК НА КУПУВАЧА

Коя е вашата гума?

Michelin 18 V 2010

Лесно като детска игра!

Коя е вашата гума? (Лесно като детска игра!)

За да направите правилния избор, когато искате да смените гумите на автомобила си, трябва да знаете три неща:

1 Размерът на гумата
2 Климатичните условия
3 Условията на експлоатация

1. Размерът на гумата

При смяна на гумите се уверете, че новите гуми са със същия размер като този на оригиналните. Ако не сте сигурни какъв е точния размер, отидете на раздел „Избор на гума Michelin“, за да откриете подходящата гума за вашето превозно средство. Или вижте маркировките върху страницата на гумата за смяна. Вижте раздел Как се разчитат маркировките по гумата? Когато не монтирате пълен комплект от четири гуми, ви препоръчваме да не комбинирате гуми с различна конструкция на една и съща ос. Ако имате съмнения, консултирайте се с вашия дистрибутор на гуми относно подробностите по монтажа за вашия автомобил.

Промяна на размера на гумите?

При промяна на размера на гумите може да се увеличи контактната повърхност с пътя. Резултатът е по-добро управление и по-прецизно поведение в завои. И все пак нископрофилните гуми с намалени страници, въпреки че изглеждат по-добре, обикновено възпрепятстват комфорта при пътуване. А също така неравностите по пътя се усещат още повече. Промяната се отразява и на спирането, работата на двигателя, разхода на гориво и така нататък. За ваша собствена безопасност, придържайте възможно най-близо до оригиналния външен диаметър. Обмислете възможността да промените широчината на вашата джантата, за да запазите оптимално качество на управление. Ако искате преминете към друг размер гуми, ви препоръчваме ви да се консултирате със специалист.

4x4 автомобили

При смяна на гумите на 4x4 автомобили е силно препоръчително да монтирате пълен комплект от четири гуми (с еднакъв размер, марка, шарка, товарен/скоростен индекс). Изключение правят случаите, в които използването на различни размери на предните и задните гуми е разрешено от производителя на превозното средство. Винаги трябва да се спазват препоръките на производителя на превозното средство.

2. Климатичните условия

Гумите трябва да са устойчиви на различни климатични условия като дъжд, силен вятър, мъгла, сняг, лед и други. Всички тези фактори могат да повлияят на работата на гумите и това налага приспособяването на стила ви на шофиране към различните климатични условия. Винаги проверявайте състоянието на превозното средство и гумите преди дълго пътуване.

Winter driving

Движение върху мокри настилки

Влажните климатични условия включват дъжд, сняг, киша и мъгла. За безопасно шофиране в такива условия не трябва да забравяте, че шофирането при влажни климатични условия се различава коренно от това при сухи климатични условия. Особени при дъжд и мъгла.

Driving in the rainИзносените гуми имат по-дълъг спирачен път върху мокри повърхности. Дъждът също намалява и видимостта. Рискът от аквапланинг е значително по-голям. При валежи след дълъг период на сухо и горещо време, прахът и маслото по пътищата ги правят хлъзгави.

Спирачният път на мокро е три пъти по-дълъг от този на сухо. Гумите Michelin, които са в добро състояние, отвеждат бързо дъждовната вода от контактната повърхност с пътя по каналите на протектора. Поради това се препоръчва редовно да се проверява дълбочината на протектора. Тя трябва да бъде не по-малко от 1.6 мм. Колкото по-голяма е дълбочината, толкова по-голяма е способността на гумата да отвежда вода.

Движение върху сухи настилки

Шофирането в сухи климатични условия е по-безопасно, но все пак трябва да внимавате за резки промени в пътната настилка като дупки, чакъл или локви, които носят риска от драстично намаляване на сцеплението.
Въпреки че шофирането върху суха настилка е доста по-безопасно от това върху мокра, ние ви препоръчваме да спазвате следващите насоки, за да запазите гумите си добро състояние. Както и за да сте винаги нащрек.
 • Редовно проверявайте налягането на въздуха в гумите, най-малко веднъж месечно.
 • Използвайте гуми, които отговарят на условията на работа — вижте раздел „Избор на гума Michelin“.
 • Спазвайте установените ограничения на скоростта и поддържайте безопасна дистанция от предния автомобил.
 • При нощно шофиране не забравяйте, че видимостта е намалена и трябва да сте бдителни.
 • Не шофирайте, когато сте уморени, особено при голям трафик и пешеходци.

3. Условията на експлоатация

Тъй като гумите са единствената връзка между превозното средство и пътя, те играят ключова роля за управляемостта, комфорта, спирачния път и икономията на гориво. Различните условия на експлоатация изискват различни характеристики на гумите.

В града

Тъй като шофирането в градски условия изисква двойно повече внимание, е добре да проверявате гумите си поне веднъж месечно в студено състояние. Гумите с недостатъчно вътрешно налягане увеличават спирачния път и разхода на гориво. Не забравяйте да проверите и налягането на резервната гума.
Специфични критерии за избор на гуми за градски условия:
 • Спирачен път. Използвайте гуми, които гарантират минимален спирачен път, както върху сухи, така и върху мокри настилки.
 • Дълготрайност. Шофирането в градски условия, при които често се налага да спирате и тръгвате, се отразява значително на живота на гумите ви. Изберете по-дълготрайни гуми.
 • Икономия на гориво. Гумите с ниско съпротивление при търкаляне намаляват разхода на гориво.
 • Вътрешно налягане на гумите. Проверявайте налягането на вашите гуми най-малко веднъж месечно. Гумите с недостатъчно вътрешно налягане увеличават спирачния път и разхода на гориво. Не забравяйте да проверите и налягането на резервната гума.

На главни пътища или магистрали

Гумите играят ключова роля за управляемостта на вашия автомобил при високи скорости. От тях зависи запазването на стабилността на превозното средство.
Критерии за избор на гума:
 • Спирачен път при високи скорости. За максимална сигурност изберете гуми, който осигуряват минимален спирачен път, както върху сухи, така и върху мокри настилки.
 • Комфорт. За дълги пътувания използвайте гуми, които осигуряват високо ниво на комфорт, както по отношение на вибрациите, така и по отношение на шума.
 • Поведение на пътя. Изберете гуми, които осигуряват максимално сцепление и стабилност

Спортни автомобили

Ако предпочитате спортния стил на шофиране, вашите гуми трябва да имат необходимите характеристики, за да поддържат стабилността на превозното средство при високи скорости — в съответствие с ограниченията по обществените пътища или състезателните писти.
Критерии за избор на гума:
 • Сцепление. Изберете гуми, които предлагат еднакво добри характеристики, както върху сухи, така и върху мокри повърхности.
 • Поведение на пътя. Изберете гуми от спортната гама на MICHELIN. Те осигуряват отлична прецизност на управление и добра стабилност в завои.

ОТКРИЙТЕ ПОДХОДЯЩИТЕ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ MICHELIN

Въведете информация за вашия автомобил, размер гума или нужди за шофиране и ние ще ви дадем съвет.

Наскоро прегледани статии

Все още няма преглеждани статии

 • ЛЕК АВТОМОБИЛ
 • SUV - 4X4
 • ВАН – КАРАВАНА
Loader