ГУМИГУМИ ДИСТРИБУТОРИДИСТРИБУТОРИ СЪВЕТИСЪВЕТИ

РЪКОВОДСТВО ЗА ПОДДРЪЖКА

Съвети за студено време

Michelin 18 V 2010

Съвети за студено време

1. Оборудвайте всички четири колела на вашия автомобил със зимни гуми

За максимална сигурност и контрол над автомобила в студено време, оборудвайте всички четири колела със зимни гуми. В усилията си да увеличат експлоатационните качества при потегляне много хора монтират зимни гуми единствено върху задвижващата ос. Въпреки, че това решение изглежда разумно, то не предоставя оптимално ниво на сцепление, технически характеристики или безопасност.
  • Монтажа на зимни гуми само върху предната ос може да намали сцеплението на гумите на задната ос. Съществува и риска от по-лесно завъртане на 180º (за задно предаване) или загуба на контрол в завои (предно или задно предаване).
  • Монтажа на зимни гуми единствено върху задната ос крие риска автомобилът да продължи направо в завоите.
Научете повече за зимните гуми на MICHELIN. < Връзка към страница „Зимни гуми MICHELIN“ >

2. Помпане на гуми през зимата

При застудяване налягането на вашите гуми спада. Ако гумата е напомпана до 2 бара (29 PSI) при температура 20°C, при температура 0°C налягането ще бъде само 1.8 бара (26 PSI). Ако налягането на вашите гуми е ниско при проверка в студени климатични условия, вие трябва да ги напомпате до налягането, препоръчано от производителя на превозното средство.
Cold weather tyre pressure


Нашите съвети:3. Поддръжка на автомобила през зимния сезон

Препоръчително е да подготвите автомобила си за студените условия на експлоатация преди да е дошла зимата. Ако някога сте шофирали при сняг, лед, разсипан чакъл и сол по пътищата, значи сте наясно какво могат да причинят тези условия на автомобила Ви. Незначителните драскотини се превръщат в петна от ръжда, отоплителната система работи при максимална мощност, за която може би не е предназначена, а предното стъкло е подложено на високи температурни разлики от вътрешната и външната страна. Когато през зимата не използвате автомобила си е препоръчително да го покривате както от вътрешната, така и от външната страна (можете да използвате вестник).

Предно стъкло

При тежки метеорологични условия всеки лек удар по Вашето предно стъкло може да нанесе големи щети. Ето защо е препоръчително да ремонтирате предното си стъкло преди настъпването на зимния сезон. В противен случай може да ви се наложи да го смените. През зимата условията на шофиране са много по-тежки, така че не забравяйте да проверявате състоянието на чистачките си, за да предотвратите намаляването на видимостта.

Frozen windscreen

Зимна течност за чистачки

Ако някога сте шофирали малко след като пътя е поръсен със сол, за да се стопи леда и снега, значи знаете колко е важно да имате зимна течност за чистачки. Уверете се че резервоара за течността за чистачки е пълен и в добро работно състояние. Предното стъкло бързо се покрива с бял слой от солта по пътната настилка. Препоръчваме Ви да не разреждате течността за спирачки с вода, тъй като може да замръзне при ниски температури.
  • Следете редовно състоянието на Вашия акумулатор, ниските температури могат да причинят изтощаване.
  • Проверете дали индексът на вискозитета на маслото в двигателя е подходящ за автомобила Ви, защото при студено време съществува тенденция да се сгъстява.
  • Мийте редовно автомобила си, за да го защитите от лугата по пътя, което причинява в особено силна степен корозия на шасито, каросерията и гумите.
  • Проверявайте спирачките си. През зимата е изключително опасно да шофирате с лошо поддържани спирачки.
  • Проверявайте светлините си. Нощта през зимата е по-дълга.

4. Кога трябва да използвате вериги за сняг?

Вериги трябва да се използват при плътна снежна покривка. В някои ски курорти използването на вериги е задължително (проверете преди да поемете на път).

Ако не притежавате вериги, можете да потърсите съвет от съответния търговец за тези, които са най-подходящи за Вашия автомобил и размер на гумите. Изберете за предпочитане вериги, които осигуряват максимално елементи (звена) в контактната повърхност (верига със скоби или верига със формата на стълба, разполагаща най-малко с дванадесет стъпващи части на гума средно). След като сте купили вече вериги, упражнявайте се да ги монтирате и демонтирате. Винаги е по-лесно в топло време и през деня, отколкото обратно. Няколко часа практика ще Ви подготви за поставянето им в тежките зимни условия.

И не забравяйте да поставите веригите на лесно достъпно място във Вашия багажник, в близост до чифт ръкавици и джобна лампа (за предпочитане ламка за постявяне на главата при колоездене).

ОТКРИЙТЕ ПОДХОДЯЩИТЕ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ MICHELIN

Въведете информация за вашия автомобил, размер гума или нужди за шофиране и ние ще ви дадем съвет.

Наскоро прегледани статии

Все още няма преглеждани статии

  • ЛЕК АВТОМОБИЛ
  • SUV - 4X4
  • ВАН – КАРАВАНА
Loader