ГУМИГУМИ ДИСТРИБУТОРИДИСТРИБУТОРИ СЪВЕТИСЪВЕТИ

РЪКОВОДСТВО ЗА ПОДДРЪЖКА

Шофирайте от правилната страна на закона със зимни гуми

Michelin 22 X 2012

Шофирайте от правилната страна на закона със зимни гуми

Тази година сте се отправили към склоновете? Всички сте екипирани с подходящото ски оборудване и топли дрехи. Но помислихте ли преди това за вашите гуми? Монтирането на зимни гуми подобрява вашата безопасност при шофиране в студения сезон. Но често не по избор, в много страни в цяла Европа по закон трябва да монтирате зимни гуми, непосредствено след като температурата падне.

Проверете преди пътуване

Както зимното време в отделните страни се различава, така се различава и тяхното законодателство. Имайте това предвид, ако сте се отправили на ски през зимата. Докато някои страни с по-мек климат нямат специфично законодателство за зимни гуми, в места като Австрия и Словения зимните гуми са задължителни. На други места като Франция и Швейцария, няма регламент за зимните гуми, но е задължително в някои участъци от пътя, в зависимост от условията на движение, да шофирате със специално зимно оборудване (зимни гуми или вериги).

Всяка страна определя различни дати, на които трябва да бъдат монтирани зимните гуми. Например, в Норвегия този период е между 16 октомври и 30 април, а в Естония - 1 декември - 1 март.

Ето защо е важно не само да познавате законите на страната, в която ще шофирате, но също и метеорологични и пътни условия за деня. Следете актуалните прогнози за времето и пътните бюлетини, така че да можете да се подготвите.

Дълбочина на протектора

Минимална дълбочина на протектора за гумите в целия ЕС по закон е 1,6 мм. Въпреки това няколко държави като Австрия и Латвия изискват минимална дълбочина на протектора през зимата от 4 мм. Ако вече имате зимни гуми, проверете дали дълбочината на протекторите все още отговаря минималните законови изисквания.

Гуми с шипове

Гумите с метални шипове предлагат отлично сцепление върху втвърдена замръзнала кал или лед, което може да бъде животоспасяващо. Гумите с шипове не са идеални за шофиране върху суха или мокра пътна настилка, която не е покрита с лед, тъй като те могат да увеличат спирачния път, шума на пътя и износване на пътното платно. Поради това, в някои държави като Германия и Република Чехия е незаконно да се използват гуми с шипове. Винаги се уверявайте, че сте запознати със законодателството в страната, в която шофирате.

Закони, които спасяват живота

Законодателството относно зимните гуми е предназначено да спомага за намаляване на произшествията и преди всичко да спасява хората. Във Франция, където зимните гуми не са задължителни, се планират по-строги правила за зимните гуми, за да се намали броя на пътнотранспортните произшествия.

Зимните гуми улесняват шофирането върху мокри, снежни или заледени пътни настилки и го прави по-безопасно. Те опростяват задачата като предоставя по-добра сила на сцепление, по-добро спиране и по-кратък спирачен път. Разбира се, трябва да останете бдителни спрямо пътя и останалите водачи и при лоши атмосферни условия шофирайте с повишено внимание. Ако се нуждаете от зимни гуми, имайте предвид модели, които предлагат оптимален пробег и оптимално спиране, като тези в гамата MICHELIN Alpin.

ОТКРИЙТЕ ПОДХОДЯЩИТЕ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ MICHELIN

Въведете информация за вашия автомобил, размер гума или нужди за шофиране и ние ще ви дадем съвет.

Наскоро прегледани статии

Все още няма преглеждани статии

  • ЛЕК АВТОМОБИЛ
  • SUV - 4X4
  • ВАН – КАРАВАНА
Loader