ГУМИГУМИ ДИСТРИБУТОРИДИСТРИБУТОРИ СЪВЕТИСЪВЕТИ

РЪКОВОДСТВО ЗА ПОДДРЪЖКА

График за проверка на гуми

Michelin 18 V 2010

График за проверка на гуми

Проверката отнема само няколко минути, а може да спести много повече от време и пари

Тъй като гумите са единствената точка на превозното средство в контакт с пътната настилка, Вие трябва да отделяте време за редовна проверка на тяхното състояние. Износените гуми намаляват значително нивото на сигурност и експлоатационните характеристики на Вашия автомобил. Какво са няколко минути в сравнение със безопасността на Вашето семейство? При правилна поддръжка, гумите могат да издържат над 45 000 км, в зависимост от стила на шофиране и пътните условия.

1. Налягане на гумите

Проверявайте налягането на Вашите гуми най-малко веднъж месечно или преди пътувания с висока скорост

Една гума може да има недостатъчно вътрешно налягане, дори когато изглежда напомпана. От съображения за сигурност трябва редовно да проверявате налягането на Вашите гуми, особено преди пътувания с висока скорост. Правилното налягане е един от факторите, които гарантират сигурността и устойчивостта на гумите.

Tyre inflationНе забравяйте, че проверката на налягането се извършва само, когато гумите са студени (след пътуване не по-дълго от 3 км). Ако не сте сигурни за точното налягане на гумите, определено за съответните експлоатационни условия, моля, направете справка с ръководството на Вашия автомобил.


2. Дълбочина на протектора

Препоръчително е да проверявате гумите за дълбочина на протектора, както и за износване и повреди, най-малко веднъж месечно.

Гумите трябва да бъдат сменени, когато дълбочината на протектора е равна или по-малка от 1.6 мм. Проверката и смяната на гумите задължително трябва да бъде извършена, в противен случай, те не могат да осигурят необходимото ниво на сигурност и използването им е в нарушение на закона.  Вашият дистрибутор може да Ви снабди с манометър за гуми.

Legal limit

3. Регулиране на колелата

Регулирането на колелата трябва да се извършва при всяко посещение в сервиза или преди извършването на технически преглед.

Неправилната геометрия на окачване на Вашето превозно средство (регулиране на колелата) може да окаже отрицателно влияние върху поведението на пътя, с което се застрашава вашата безопасност. Не винаги е възможно да усетите дали колелата Ви са регулирани. При удари с бордюр или дупка позицията на колелата може да се промени без дори да забележите. Препоръчително е колелата да бъдат периодично регулирани, ако е необходимо, в идеален случай при всяко посещение в сервиза или преди технически преглед.

4. Балансиране

Препоръчително е да проверявате баланса на Вашите гуми винаги, когато променяте позицията им върху превозното средство, което обикновено се извършва на всеки 10-13 хиляди километра.

Балансирането често се бърка с регулирането на колелата. Регулирането е свързано с правилното геометрично позициониране на колелата, докато балансирането позволява на гумите да се въртят без вибрации. Балансирането предотвратява преждевременното износване на гумите и също предпазва окачването, кормилната система и лагерите на превозното средство. Това значително допринася за комфорта на пътниците.

5. Смяна на позицията на гумите

Удължете живота на Вашите гуми като променяте позицията им върху превозното средство на всеки 10-13 хиляди километра.

За да помогнете за удължаването на експлоатационния срок на Вашите гуми, Ви препоръчваме да променяте тяхната позиция върху автомобила, включително резервната гума, на всеки 10-13 хиляди километра. Това ще спомогне за по-равномерното им износване, което удължава живота на гумите и следователно Ви спестява пари.

6. Вентили

От съображения за сигурност вентилите трябва да се заменят снови при всяка смяна на гумите.

Вентилът е от изключително значение за поддържане на правилното налягане на гумата. Тъй като е изложен на високо налягане, причинено от въртенето на колелото, той постепенно се износва. Силите, които му влияят, са значителни. При скорост от 100 км/ч, силата, която оказва влияние върху вентила, се равнява на 1.7 кг. От изключително значение е вентилите да се сменят при всяка смяна на гумите. Това ще допринесе за продължителността на живота и безопасността на гумите.

Tyre valve

Спестяването на пари от замяната на вентили може да изложи на риск безопасността на вашите гуми или тази на вас и вашето семейство. Уверете се че при смяната на вашите гуми, вентилите са заменени с нови.

ОТКРИЙТЕ ПОДХОДЯЩИТЕ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ MICHELIN

Въведете информация за вашия автомобил, размер гума или нужди за шофиране и ние ще ви дадем съвет.

Наскоро прегледани статии

Все още няма преглеждани статии

  • ЛЕК АВТОМОБИЛ
  • SUV - 4X4
  • ВАН – КАРАВАНА
Loader