ГУМИГУМИ ДИСТРИБУТОРИДИСТРИБУТОРИ СЪВЕТИСЪВЕТИ

ВСИЧКО ЗА ГУМИТЕ

Говорете свободно на езика на гумите

Michelin 18 V 2010

Как се разчитат маркировките по гумата?

Езикът на гумите е чужд за повечето хора. Изпълнен е с мистериозни цифри, букви, символи и кодове, които се намират върху страницата. В действителност те съдържат изключително полезна и важна информация за характеристиките на всяка гума. Така че, ако не различавате широчината на гумата от скоростния индекс, или пък ако ги различавате, но искате да обогатите знанията си, тук можете да намерите информация, която ще Ви бъде полезна при избора на подходящата гума.

Описания:
1. Име на гумата
2. Размер
3. Безкамерна гума
4.  DOT

"3 Peak Mountain Snow Flake":

Три планински върха със символ снежинка (3 PMSF). Допълнителна маркировка върху гумите за кал и сняг (M+S), която показва, че те са предназначени за тежки зимни условия с обилен снеговалеж.

Three Peak Mountain snow flake

GREEN X:

Знак, поставен след размера, който Michelin въвежда върху новите гами автомобилни гуми, за да идентифицира “зелените” гуми. В допълнение към икономиите на гориво, гумите носещи тази маркировка, предоставят изключителни нива на износване и сцепление на мокро.

Green XЗа някои размери съществуват допълнителни маркировки: Extra Load (XL) и Reinforced (Reinf), които показват, че товарният индекс на тези гуми и по-висок. Трябва да имате предвид тази маркировка при смяна на Вашите гуми.

ZP: Нулево налягане:

Търговско наименование на Michelin за гуми с подсилени страници. Гуми с подсилени страници (познати също и под наименованието SST : Self Supporting Tyres – ”самоносещи гуми”, осигуряващи товароносимостта и шофирането със спукана гума.

ZP : Възможност да се продължи движение със спукана гума на разстояние от 80 км при максимална скорост 80 км/час.

ZP SR : Възможност да се продължи движение със спукана гума на разстояние от 30 км при максимална скорост 80 км/час.

 

Специфични маркировки на производителя на автомобила

Например: Pilot Primacy MO (Mercedes)
Например: Pilot Sport PS2 маркирана с N (Porsche)
Например: 205/55R16 91V Pilot Primacy G1

Някои гуми Michelin (предимно тези за високоскоростни автомобили) имат специфични маркировки, които показват, че гумата е проектирана, за да осигури оптимални работни характеристики за конкретния модел на производителите на автомобили.

Гумите Michelin, носещи тези специфични маркировки, се произвеждат по-различно от стандартните им еквиваленти. Те на са по-добри или по-лоши от стандартния им еквивалент, но се различават по отношение на поведението им, когато са монтирани върху съответната марка превозно средство. Тези маркировки могат да бъдат намерени на страницата на гумата, а също и върху етикета на новите гуми.

Някои от специфичните маркировки на автомобилните производители (N, C и K) ограничават използването на гумите, поради вида на превозните средства, за които са предназначени. Тези превозни средства притежават определени характеристики и ако не са оборудвани с подходящите гуми няма да постигнат определените за тях параметри.

Някои гуми, които са разработени за конкретни производители на автомобили, имат специфични маркировки, които ги отличават от еквивалентните стандартни гуми поради различните технически характеристики.

Гумите G1, например, се различават малко по отношение на физическите им размери.
Гумите G1 не са предназначени за конкретен производител на автомобили. Други маркировки (като например * или MO) се изискват от производителя на превозното средство, за да се покаже, че гумата е проектирана специално за тези автомобили. Подходящата гума ще гарантира, че са постигнати оптималните работни характеристики.

ОТКРИЙТЕ ПОДХОДЯЩИТЕ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ MICHELIN

Въведете информация за вашия автомобил, размер гума или нужди за шофиране и ние ще ви дадем съвет.

Наскоро прегледани статии

Все още няма преглеждани статии

  • ЛЕК АВТОМОБИЛ
  • SUV - 4X4
  • ВАН – КАРАВАНА
Loader