ГУМИГУМИ ДИСТРИБУТОРИДИСТРИБУТОРИ СЪВЕТИСЪВЕТИ

Какво е законодателството за зимни гуми в България?

В Европа всяка страна има специфични законови изисквания, свързани с използването на зимни гуми. Зимните гуми не са задължителни по закон в България.

Защо зимните гуми не са задължителни?

Има няколко причини, поради които зимните гуми не са задължителни в България. Най-очевидната е, че в много части на страната зимните метеорологични условия рядко са толкова сурови, че използването на зимни гуми да е законово изискване. Втората причина е, че поради рядкото заснежаване и заледяване на пътищата повечето от водачите просто използват автомобилите си при лошо време. Моля, имайте предвид, че веригите за сняг да не са задължителни в България, но е разрешено да ги използвате.

Зимни гуми и застраховка

Тъй като зимните гуми не са задължителни в България, в миналото има примери за застрахователни компании, които добавят премия за потребители, използващи зимни гуми. Това е урегулирано от Асоциацията на британските застрахователи (ABI). Тя издаде изявление, подписано от няколко застрахователи, които са се съгласили да не прилагат премия или променят покритието, ако използвате зимни гуми. Въпреки това е силно препоръчително да се обадите на застрахователя си, за да го информирате, че използвате зимни гуми.

Последен съвет за пътя

Ако искате да избегнете проблеми със застрахователя си, се уверете, че зимните гуми са правилно монтирани според спецификацията на автомобила ви.

ВИЖТЕ ОЩЕ СЪВЕТИ

Съвети за зимни гуми

Какво е законодателството за зимни гуми в чужбина?
Какво е законодателството за зимни гуми в чужбина?

В България зимните гуми не са задължителни. Но запознати ли сте с регламентите в Европа за следващото си ски пътуване?

Научете още
Кога да монтирате зимни гуми?
Кога да монтирате зимни гуми?

Защо да чакате докато заседнете в снежна буря, за да монтирате зимните си гуми? Научете златното правило, което трябва да спазвате по отношение на зимните гуми: когато температурата падне под +7°C, е време да монтирате зимни гуми.

Научете още

Още съвети и видеоклипове

Съвети за оборудване и шофиране през зимата
Всички наши съвети за зимата
Съвети за ефективно ползване на зимни гуми
Всичко за зимните гуми

НАМЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩАТА ЗА ВАШИЯ АВТОМОБИЛ ГУМА MICHELIN

  • ЛЕК АВТОМОБИЛ
  • SUV - 4X4
  • ВАН – КАРАВАНА
Loader