Търсене на гума
Намерете дистрибутор

ЛЕТНИ ГУМИ СРЕЩУ ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ: КАК ДА ИЗБЕРЕМ?

Дълго време изборът на гуми беше прост процес - летните гуми са за лятото, а зимните гуми - за зимата.

Днес, обаче, всесезонните гуми предлагат цяла палитра от нови възможности и невинаги е лесно да разберете кой е най-добрият вариант за вас. Именно тук се намесват Michelin. Независимо дали сте се спрели на летни гуми или пък сте избрали всесезонни - ние сме на ваше разположение, за да ви информираме и да ви окажем помощ при взимането на правилното решение .

Летни гуми

Проектирани така, че да осигуряват оптимални характеристики при температури, надвишаващи 7°C, летните гуми се представят най-добре на сухи и мокри пътища и са особено полезни на места, където температурите епизодично или дори за продължителни периоди от време достигат над 35°C.

(1) Средна разлика в спирачния път на зимна гума в сравнение с лятна гума. Спирачен път на мокра настилка от 50 до 0 км/ч. Изпитвания на TÜV SÜD за 2013 година с размер 205/55 R15 при температури между 4C и 6C 

Проблемът при тези гуми че, каучукът започва да се втвърдява след като температурите паднат под 7°C, което ги прави по-малко ефективни през зимата, особено на мокро..

В резултат, ако шофирате с летни гуми при студени зимни условия, вие се излагате на риск. Това е особено опасно, ако се наложи да шофирате с летни гуми на сняг, тъй като спирачният ви път става два пъти по-дълъг от този на гумите, сертифицирани за употреба през зимата.

(2) Средна разлика в спирачния път на зимна гума в сравнение с лятна гума. Спирачен път на заснежена настилка от 31 до 0 км/ч. Тестове, проведени между -4°C и -6°C от TÜV SÜD през 2013 г. на размер 205/55 R16.

Всесезонни гуми

Всесезонните гуми, или 4 сезонни гуми, както още са известни, представляват хибридни гуми, с които се шофира също толкова удобно както при -10°C, така и при 30°C. Каква е тайната им? Те съчетават характеристиките на летните и зимните гуми, като ви позволяват да шофирате безопасно в сухи и мокри условия, както през зимата, така и през лятото, и дори при сняг.

Всесезонните гуми на Michelin са сертифицирани по 3PMSF и именно това им позволява да затвърдят доброто си представяне през зимата, особено на сняг.

Това е основното предимство за всесезонните гуми пред летните, които макар и да не са толкова ефективни като зимните (които си остават най-добрите гуми за сняг), гарантират мобилност и сигурност при повечето зимни условия, характеризиращи се с наличие на снежна покривка. Това тяхно предимство, обаче, си има недостатък. При повишаване на температурите над 7°C, дори и най-добрите всесезонни гуми показват малко по-дълъг спирачен път от летните, както на мокро, така и на сухо.

MICHELIN CrossClimate 2

Сравнителни показатели на летни, зимни и всесезонни гуми с марка MICHELIN

Relative performance of MICHELIN's summer and all season tyres

Бележките отразяват нивото на индикативните показатели на трите типа автомобилни гуми, участващи в сравнението.

Лени гуми

Летните гуми MICHELIN Primacy 4 и Pilot Sport 4 се представят най-добре на сухи и мокри настилки в горещо време. Както може да се очаква от марката MICHELIN, те показват отлична продължителност на експлоатационния живот.

Всесезонни гуми

Гумите MICHELIN CrossClimate 2 са всесезонни гуми, които се представят добре както през лятото, така и през зимата, дори при сняг. Тяхна дълготрайност се равнява с тази на летните гуми, което ги поставя на челното място в тази категория.

Летни гуми СРЕЩУ всесезонни гуми: Кои да изберем?

Основното съображение при покупка на нови гуми са условията, в които ще шофирате вашия автомобил.

Представяме ви диаграма, която ще ви помогне в избора:

Summer VS all season tyres: a diagram to help you choose

Ако живеете в район с меки зими, температури, които рядко падат под 7°C и пътища без сняг, тогава без съмнение летните гуми са вашия най-добър вариант.

Ако обаче живеете в район, където температурите често са доста под 7°C и където всяка зима, в продължение на дни, ви се налага да шофирате по заснежени пътища (местни снеговалежи, пътувания до ски курорти, случайни гостувания на роднини или приятели в планински или заснежени райони и т.н.), тогава най-добрият вариант за вас са всесезонните гуми.

И накрая, ако редовно шофирате по заснежени пътища, живеете или ви се налага да пътувате до труднодостъпни през зимата райони (стръмни склонове, необработени пътища и т.н.), тогава най-добрият вариант за вас ще бъде да продължите да използвате летни гуми през лятото и зимни гуми през зимата, което ще изисква да сменяте гумите си два пъти годишно.

Намерете най-добрата гума за вашия автомобил
Търсене на гума
Търсене на гума