Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Как се монтира резервна гума?

Да закъсаш заради спукана гума е доста често срещана ситуация, в която, за нещастие, рано или късно попада всеки шофьор. Затова е добре да знаете как точно се монтира резервна гума, в случай че Ви се наложи да го направите – както и да сте сигурни, че разполагате с цялото необходимо оборудване, за да успеете да смените бъзо спуканата гума и да се върнете отново на пътя възможно най-скоро.

Смяна на спукана гума с  резервна

За Ваш късмет, да смениш гума не е толкова трудно, ако знаеш как. Тук ще Ви запознаем с няколко прости стъпки, които трябва да следвате, за да разрешите проблема, както и ще отговорим на някои от най-често задаваните въпроси, свързани със смяната на спукана гума

Преди да тръгнете за където и да било, проверете дали имате всичко необходимо, за да смените спуканата гума с резервна. Би трябвало да разполагате с повечето от необходимите инструменти, които се предоставят като аксесоари към автомобила още при неговото закупуване, но някои от нещата са полезни “екстри”, които би било добре да имате жабката в случай на авария, като например фенерче или комплект за ремонт на спукана гума.

Важно оборудване при необходимост от смяна на гума

 • Крик

 • Ръководство на собственика на автомобила

 • напълно напомпана резервна гума (не забравяйте да проверявате редовно налягането на резервната гума!)

  • Гаечен ключ
    

Полезни екстри

 • фенерче

 • фиксиращи клинове за колелата

 • комплект за ремонт на спукана гума

Ръководство стъпка по стъпка

Стъпка 1: Отбийте от пътя на безопасно място 

Веднага, щом разберете, че сте спукали гума, намалете скоростта и избягвайте резки маневри. Потърсете права отсечка от пътя с равна повърхност, като например зона за паркиране, или ако е необходимо, банкети с твърдо покритие с достатъчно пространство за безопасно маневриране около автомобила. 

Стъпка 2: Паркирайте автомобила и включете аварийните светлини 

Не забравяйте, че трябва да работите по автомобила си само на безопасно, регламентирано от закона място, както и че автомобилът трябва да лежи на стабилна основа. Направете така, че останалите шофьори да са наясно, че сменяте гума, като включите аварийните светлини. Това е особено важно, ако се намирате в близост до оживен път с голям трафик. Не забравяйте да облечете сигналната жилетка и ако да поставите предупредителен светлоотразителен триъгълник, ако разполагате с такъв, на известно разстояние зад автомобила.   

Стъпка 3: Поставете фиксиращите клинове 

Ако имате фиксиращи клинове за колела, поставете ги на гумите по посока, противоположна на спуканата гума, за да избегнете потенциално движение на автомобила (например, ако сте спукали задна гума, поставете клиновете отпред). За да предотвратите възможността превозното Ви средство да тръгне само, колелата трябва да бъдат блокирани, ръчната спирачка да е дръпната и да сте включили на скорост (или да сте в режим “Паркиране” ако сте с автоматична скоростна кутия).

Стъпка 4: Уверете се, че разполагате с необходимите инструменти 

Извадете крика и гаечния ключ и се консултирайте с ръководството за експлоатация на автомобила за наличие на специфична за Вашия модел информация. Вижте къде е резервната гума, която обикновено се намира в отделение на дъното на багажника, и проверете дали е достатъчно добре напомпана. Ако до Вас има безопасно място, на което да поставите гумата, примерно затревена площ в близост, извадете гумата и я поставете внимателно там.  

Стъпка 5:  Сваляне на предпазния капак на главината или декоративния тас на колелото от повредената гума.

Ако Вашата гума има предпазен капак или декоративен тас, покриващ гайките на болтовете на колелото, свалете го с помощта на плоския край на гаечния ключ. Оставете настрана. 

Стъпка 6: Разхлабване на гайките на болтовете на колелото 

Използвайте гаечния ключ, за да разхлабите гайките на болтовете, които се намират непосредствено под предпазния капак на главината. Обикновено гайките са кръгли или шестостенни и се разхлабват чрез прилагане на натиск и развиване в посока, обратна на часовниковата стрелка. Не ги сваляйте изцяло. Само ги разхлабете докато остане приблизително ½-1/4 завъртане за един оборот до пълен демонтаж. 

Стъпка 7: Повдигнете автомобила като използвате крика

Поставете крика под шасито в близост до спуканата гума - възможно е да откриете, че автомобилът Ви всъщност има обозначена зона от чист метал, която е специално предназначена за поставяне на крик. Проверете ръководството за експлоатация на автомобила за информация относно това как да избегнете нанасянето на повреда.

След като вече сте поставили крика, започнете да въртите лоста по посока на часовниковата стрелка докато спуканата гума се отлепи няколко сантиметра над земята. Поставете лоста под автомобила като внимавате да не поставяте части от тялото си под него, докато е повдигнат. 

Стъпка 8: Сваляне на болтовете на колелото 

Развийте гайките, докато ги свалите изцяло и ги оставете настрани. 

Стъпка 9: Сваляне на спуканата гума

Хванете гума и я издърпайте леко от главината, поставете я на безопасно място така, че да не се търкулне. 

Стъпка 10: Монтаж на резервната гума

Вземетерезервната гума и я подравнете с болтовете, след това натиснете леко, докато болтовете не се покажат през джантата. Поставете обратно гайките и ги затегнете на ръка преди да проверите дали са добре закрепени. 

Стъпка 11: Сваляне на автомобила на земята 

Свалете крика, докато новата гума стъпи на земята, но без да отпускате цялата тежест на автомобила върху нея. Затегнете гайките с ключа докрай колкото се може по-здраво. 

Стъпка 12: Свалете автомобила докрай

Преди да проверите повторно сигурността на болтовете, свалете автомобила докрай и махнете крика.  

Стъпка 13: Сменете предпазния капак на главината 

Ако можете да използвате предпазния капак от спуканата гума зарезервната, поставете го обратно. В противен случай, го запазете и приберете.

Стъпка 14: Прибиране на използваното оборудване

Приберете спуканата гума на мястото на резервната и се уверете, че сте прибрали цялото си оборудване. 

Стъпка 15: Окончателна проверка

Не забравяйте, че налягането на резервната гума трябва да бъде достатъчно, за да Ви позволи да шофирате в безопасност. Обадете се на пътна помощ, ако имате каквито и да е притеснения. Те ще могат да сменят резервната гума вместо Вас и да се уверят, че е безопасно да шофирате до най-близкия автомобилен сервиз, където извършат проверка. 

Често задавани въпроси:

Колко дълго можете да шофирате с резервна гума? 

Това зависи от вида на  резервната гума, с която разполагате; обикновено резервните гуми не са предназначени за шофиране на дълги разстояния - или използване при особено висока скорост. Някои модели автомобили имат място само за по-малка по размер  резервна  гума - тип помощна (патерица), с които не може да се шофира над 50 мили в час, тъй като са с по-ниска сцепна сила и не могат да се справят добре при лошо време. Имайте предвид, че резервната гума може да е предназначена за използване в различен сезон от този на редовните Ви гуми.

След като монтирате резервната гума, посетете специализиран автомобилен сервиз максимално бързо, където ще проверят дали колелото е здраво и ще огледат повредената гума. Ако резервната Ви гума е за Временна употреба или от типа “Спестяваща място”, трябва да се съобразите с инструкциите за употреба, посочени в ръководството за експлоатация на Вашия автомобил. Но по правило, следва да посетете автомобилен сервиз веднага щом имате възможност за това, за да бъде извършен цялостен преглед и смяна на спуканата гума с нова.

Кога трябва да смените гумите на автомобила си?

Силно препоръчително е да сменяте гумите си на 10 години. Ако обаче забележите, че гумата Ви е повредена или е достигнала законоустановения праг на износване на протектора преди изтичането на 10-годишния период, трябва да я смените. 

Неписано правило е да проверявате гумите си при специалист на всеки 5-6 години.

Колко време отнема монтирането на резервна гума на автомобила?

В зависимост от това доколко сте уверени в способностите си, можете да смените спуканата гума с резервна за по-малко от 30 минути, но въпреки това - не бързайте, внимавайте да не пропуснете някоя от стъпките. Освен това, резервната Ви гума трябва да бъде напомпана до правилното ниво на налягане. Важно е да проверявате редовно налягането на резервната си гума при всеки рутинен технически преглед на автомобила. Ако се притеснявате, би било добра идея да се поупражните как се сменя гума на някое сигурно място, като например, когато сте паркирали пред дома.

Преди да тръгнете за където и да било, проверете дали имате необходими инструменти, за да смените спукана гума с резервна, ако това се наложи. Би трябвало да разполагате с повечето от необходимите инструменти, които се предоставят като аксесоари към автомобила още при неговото закупуване, но някои от нещата са полезни “екстри”, които би било добре да имате жабката в случай на авария, като например фенерче или комплект за ремонт на спукана гума.