Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Всичко, което трябва да знаете за лепилото (уплътнител) за спукани автомобилни гуми

Моля, не забравяйте, че спреят лепило за спукани гуми , както и другите форми на ремонт на спукани гуми, е временно решение и не се препоръчва при шофиране на дълги разстояния или с висока скорост (над 80 км/ч). Рискът произтича от това, че преди отстраните теча и да възстановите налягането в гумата чрез нанасянето на лепилото (уплътнителя), тя вероятно вече е била повредена от шофирането в спукано състояние или при много ниско налягане.

Ако гумите ви са повредени, потърсете професионален съвет възможно най-скоро.

  Тук ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за спрей лепилото за спукани гуми , как да го използвате, какви са ползите от него и колко километра можете да изминете и с каква скорост можете да карате след използването му.

Какво представлява спрейлепилото (уплътнител) за автомобилни гуми?

Спукването на гума по време на път не е необичайно явление - причините за това могат да варират от преминаване върху гвоздей до изненадващо сцепване на каучука на протектора. Но освен да смените спуканата гума със резервна, знаехте ли, че съществува лесен и незабавен начин за временен ремонт на пробива, без да са Ви необходими каквито и да било инструменти, който Ви позволява да се върнете на пътя и да продължите?

Лепилото за гуми, известно още като препарат за запечатване, е популярно решение за временен ремонт на пробиви, аерозол, спиращ изпускането на въздух, който се използва от автомобилните производители, които днес го включват към комплекта на резервната гума.

Трябва да знаете, че някои производители на гуми предлагат гуми с предварително инжектиран уплътнител, като например технологията Selfseal на Michelin. Тази технология ремонтира гумите преди да са се спукали. Уплътнителят автоматично запечатва пробива, предотвратявайки изтичането на въздух и запазвайки налягането, за да можете да продължите да шофирате.

Лепилото за гуми се предлага в аерозолна форма, която помага да запечатате теча в случай на пробив. Спрей лепилото за спукани автомобилни гуми е предназначено за използване след възникване на пробив. Той се инжектира в гумата през вентила и след втвърдяването му, можете да продължите шофирането. Въпреки това, не забравяйте да проверите налягането в гумите след като сте шофирали известно време и, при необходимост, да го възстановите до предписаното ниво.

За кого е полезен спрея за спукани гуми?

Като един от най-лесните и достъпни начини за спешен ремонт на спукана автомобилна гума, този полезен спрей за спиране на течове е продукт, който всеки трябва да държи под ръка в колата си. Той представлява полезна временна алтернатива, ако не разполагате с резервна гума под ръка. Ако сте спукали гума, спреят ще Ви помогне да преместите автомобила си на по-безопасно или да се доберете до най-близкия сервиз, където да получите професионално обслужване.

Откъде да закупите спрей лепило за спукани гуми?

Спреят за уплътняване на течове е изключително достъпен и се продава на различни места, включително в автомобилен сервиз и онлайн магазини.

Как да използвате спрей лепило за спукани гуми?

Спреят за запечатване на течове обикновено се предлага под формата на аерозолен контейнер под налягане и се впръсква през вентила на гумата. При използване, следвайте подробните инструкции за употреба върху опаковката.

Въпреки че със спрея за ремонт на спукани автомобилни гуми обикновено се работи лесно, препоръчително е да го използвате на безопасно място. Паркирайте автомобила си на сигурно място, далеч от преминаващи коли или други потенциални опасности, и не забравяйте да облечете светлоотразителната си жилетка, преди да поставите предупредителния триъгълник, за да известите водачите, че сте спрели край пътя. След като инжектирате уплътнителя и той се втвърди, не забравяйте да проверявате налягането в гумите си винаги, когато е възможно.

Какво количество лепило за спукани гуми да използвам?

Един контейнер с лепило е за еднократно нанасяне и не може да бъде използван повторно. За да постигнете правилното ниво на налягане е необходимо да изпразните напълно аерозола във вътрешността на ремонтираната гума. По принцип, течността за предотвратяване на спуквания засъхва в опаковката и прави аерозола неизползваем, дори и да не е съвсем празен.

Не забравяйте да подмените използвания контейнер с нов, в случай че попаднете в извънредна ситуация в бъдеще, както и да проверите срока на годност на вече наличен такъв, ако е изминало известно време от покупката му.

С каква скорост можете да шофирате след употреба на лепило за спукани гуми?

Спреят за запечатване на течове е само временно решение и не трябва да бъде използван при шофиране на дълги разстояния или с висока скорост надвишаваща 80 км/ч, без предварителна консултация с квалифициран механик.

Налага ли се да сменя гумата, след като съм използва лепило за ремонт на спукани гуми?

Препоръчително е гумата Ви да бъде прегледана от професионалист. Възможно е да се е повредила при шофирането в спукано състояние. Професионалистът ще може да прецени дали се налага подмяната ѝ с нова.

Има ли други решения за предотвратяване на пробиви в протектора?

Спреят за запечатване на течове е само едно от многобройните решения за справяне с проблема “спукана гума”. По-долу представяме кратък списък на наличните алтернативи:

“- Смяна на спуканата гума с резервна .
- Използване на гума от типа “Run-Flat” , които са специално проектирани да издържат на дефлация дори когато гумата е пробита, за да можете да продължите да шофирате докато стигнете до автомобилен сервиз или потърсите специализирана помощ.
- Използване на гуми с вградена технология за уплътняване, като MICHELIN Selfseal,