microsoftteams image

Повреда по стената на гумата: какво да направим?

Полезни съвети и препоръки за гуми за леки автомобили, SUV автомобили и ванове

При определени условия съществува възможност по страничната стена на гумата да възникнат по-големи или по-малки повреди. От какво естество могат да бъдат тези повреди? Кога мога да възникнат? Как да се справим с тях, ако възникнат? Как можем да ги избегнем? Тази статия съдържа отговорите на всеки един от горните въпроси.

Какви са видовете повреди по стената на гумата, с които може да се сблъскате?

Съществуват 6 основни вида повреди по страната на гумата:

1 - Tyre sidewall scratches and nicks

tyre scratches & nicks

Scratches may appear on the sidewall of your tyres. If they are numerous and/or pronounced, you should have your tyres examined by a professional

2 - Срязвания по страничната стена

tyre cuts

Срязванията по страничната стена на гумата могат да бъдат с по-голяма или по-малка дълбочина. Дълбочината на срязването определя и сериозността на проблема. Но това трудно може да се прецени от неспециалист.

● Ако срязването е дълбоко, то може да е засегнало каркасния слой, който се намира непосредствено под каучука и служи за задържане на налягането. При повреда на каркасния слой съществува риск от внезапна загуба на налягане. В такива случаи гумата не подлежи на ремонт и трябва да бъде сменена.
● Ако срязването не е дълбоко, е възможно да не представлява непосредствен заплаха, но проблемът може са влоши и да застраши безопасността Ви.

Трябва да имате предвид, че този тип повреда на гумата може да възникне както по вътрешната странична стена (не може да бъде забелязана при оглед на автомобила), така и по външната.

Поради тези причини, след шофиране по груб терен (като например, остри камъни), е препоръчително да проверите гумите си, за да се уверите, че по тях няма срязвания.

3 - Издутини и балони по страничната стена

автомобил публикувано инфографика издутинабалон полезни съвети и препоръки

"Когато автомобилът Ви се качи на бордюр, с предницата или странично, или премине през дупка, върху страничната стена на гумата може да се появи издутина.

Такава повреда изглежда като балон, появил се върху страничната стена на гумата.

Може да се каже, че това е една от най-опасните повреди и представлява истинска опасност."

Когато сравнявате гуми, проверете каква е тяхната здравина.
Повреда на гума от дупка на пътя

Влизането в дупка на пътя също може да бъде причина за появата на мехур по страницата на Вашата гума. Опитайте се да ги избегнете, ако ги забележите по пътя!

Ако въпреки това се ударите в бордюр или влезете в дупка, трябва да проверите гумите си за наличие на повреда.

Защо е толкова опасна?

Появата на балон върху страничната стена на гумата означава, че има пробив на слоят каркас под каучука. Ако този балон се спука, съществува риск от бърза загуба на налягане. А ако това се случи докато шофирате с висока скорост, например по магистрала, внезапната загуба на въздух от гумата ще доведе до загуба на контрол върху автомобила и възникване на произшествие.

Подобно на срязванията, балон такъв балон може да се появи както по вътрешната, така и по външната страна на гумата. Това означава, че може и да не го забележите, когато обхождате автомобила, за да го проверите за наличие на повреди. Въпреки това, при наличие на на балон върху страницата на гумата, се наблюдават необичайни вибрации. Това е знак, който не трябва да се пренебрегва и означава, че гумите Ви трябва да бъдат проверени спешно от професионалист.

Могат ли легналите полицаи да повредят гумите и да предизвикат появата на балон?

Не, тъй като те са проектирани с наклон нагоре и надолу, те могат да повредят окачването, но не и гумите.

4 - Цепнатини по страничната стена на гумат

2

Цепнатините по страничната стена на гумата са признак не само на това, че Вашите гуми остаряват, но и за това, че са изложени на въздействието на слънчевите лъчи и озона .

 

Друга причина може да бъде почистването на страничните стени. Ако използвате химикали, за да изглеждат лъскави гумите Ви, те могат да разградят защитните агенти и да доведат до по-бързо напукване на каучука.

Появата на цепнатини по страничните стени на гумите могат да са и предупредителен знак, че гумите са достигналия края на жизнения си цикъл и трябва да се подготвите за смяната им. Посъветвайте се с професионален монтьор.

5 - Лека деформация на страничната стена на гумата

3

Появата на леки деформации по радиалните гуми (които са мнозинство) е съвсем нормално явление и то не засяга техните технически характеристики. Страничните стени на Вашите гуми са изработени от много компоненти, включително слоеве (текстилни или метални). Често на местата, където тези слоеве се застъпват, се забелязва лека деформация.

Често на местата, където тези слоеве се застъпват, се забелязва лека деформация.

6 - Пробив по страничната стена на гумата

Когато грайферът на гумата (частта, която влиза в контакт със земната повърхност) се пробие, гумата подлежи на ремонт.

Отворът се запълва и след повторното окомплектоване на гумата, с нея може да се шофира при същите характеристики.

И все пак, нещата стоят различно що се отнася до страничната стена на гумата. При пробив или срязване на страничната стена е невъзможно гумата да бъде ремонтирана и да се възстановят нейните пластични свойства, които са необходими за оптималното ѝ представяне. Поради тази причина, в тези случаи се налага гумата да бъде подменена задължително.

map search desktop

Намерете дистрибутори на гуми близо до Вас за секунди

Търсене по
Адрес, Град или Код
Кола
  • Кола
  • Мотор
Намери ме
Търсене

Как да избегнем възникването на повреди по страничната стена на гумите

tyre sidewall damage

● Убедете се, че гумите Ви са напомпани до препоръчителното налягане (обикновено тази информация се намира в ръководството за експлоатация на автомобила или на стикер във вратата на водача)
● Избягвайте сблъсъците с бордюри
● Избягвайте шофирането през дупки
● Редовно проверявайте гумите си за поява на сцепвания, срязвания, разкъсвания или балони
● Избягвайте почистването на страничните стени на гумите си с почистващи препарати, особено такива, които съдържат силикон.

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт