r1a6 all season tyres

Всесезонни гуми – Могат ли те наистина да се използват през цялата година?

Полезни съвети и препоръки за гуми за леки автомобили, SUV автомобили и ванове

Всесезонни гуми, 4-сезонни гуми или универсални гуми: както и да ги наричате, говорим за гуми, които са готови за предизвикателството.

Какво точно представлява всесезонната гума?

Една всесезонна гума е хибридна гума, която може да се използва както в летни, така и в зимни условия.

Всесезонните гуми съчетават технологията на зимните и летните гуми, за да осигурят безопасно шофиране по всяко време на годината, както върху сухи, така и върху мокри повърхности и дори в сняг.

Въпреки че е обичайно в голяма част от Европа, шофирането с летни гуми през зимата не се препоръчва. Всесезонните гуми предлагат по-сигурна алтернативна, като гарантират по-добра маневреност на пътя и сцепление в трудни условия.

Що се отнася до онези от вас, които са свикнали да сменят летни/зимни гуми два пъти в годината, преминаването на всесезонни гуми ще улесни живота ви и ще ви спести време!

winters

Всесезонни гуми – Подходяща алтернатива ли са те на зимните гуми?

Всесезонните гуми се справят добре при температури в диапазона от -10°C до +30°C.

tyre temp

Надпис на изображението:
1 - "Нордически" (скандинавски) гуми
2 - Зимни гуми 
3 - Всесезонни гуми (от -10°C до +30°C)
4 - Летни гуми 

Защо?

Защото каучукът, използван при изработката на всесезонните гуми има свойството да се адаптира много бързо към температурата на земната повърхност и остава гъвкав дори и при много студени настилки. Освен това, структурата на грайфера е снабдена с ламели подобно на тези на зимните гуми, което позволява гумата да функционира на мокри и заснежени пътища.

Ако живеете в област, където меките зими са нормални, а снеговалежите са рядко явление, то плавното, спокойно шофиране, осигурявано от всесезонните гуми, може да бъде подходяща алтернативна за вас. Тези гуми не се нуждаят от смяна през годината, спестявайки ви време и енергия.

Зимните гуми си остават най-добрите гуми за екстремни условия, като обилен снеговалеж или заледени пътища.

3PMSF: маркировка за доказани чрез тестове характеристики за употреба през зимата.

В Европа, ако дадена гума е маркирана като 3PMSF (3 планински върха и снежинка), то тя е била подложена на тестове и отговаря на техническите изисквания за шофиране в сняг.

Всички зимни гуми на MICHELIN носят символа 3PMSF. И въпреки че не е задължително всесезонните гуми да са сертифицирани с маркировката 3PMSF, MICHELIN са поставили изсекването всички техни всесезонни гуми да преминават през съответния тест.

Тъй като всички наши гуми са маркирани с 3PMSF, те са с доказано добри характеристики за използване през цялата година, включително и на заснежени зимни пътища.

Наличието на маркировка 3PMSF върху дадена гума означава, че гумата е била тествана и отговаря на стандартите за зимна употреба.

Гамата CrossClimate на Michelin: какво е това?

Макар че те си остават най-добрия избор за шофиране при екстремни атмосферни условия, зимните гуми не са толкова ефективни през лятото, особено по отношение на разхода на гориво и спирачния път върху сухи или мокри пътни настилки.

Благодарение на комбинирания си летен/зимен подход, гамата CrossClimate на MICHELIN се отличава от традиционните всесезонни гуми с това, че предлага уникален дизайн, който може да се адаптира към всеки климат. Гамата CrossClimate е подходяща за всеки автомобил – от малки автомобили и седани до джипове и микробуси.

Както и при останалите гуми от гамата, MICHELIN гарантират, че показателите на гумите от семейството на “CrossClimate” остават отлични до последния километър. 

За да научите повече за гамата CrossClimate на Michelin, посетете продуктовите страници.

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт