as 416552898

Полезни съвети за шофиране в сняг и лед

Полезни съвети и препоръки за гуми за леки автомобили, SUV автомобили и ванове

От заледените пътища и тъмните, мъгливи нощи до неочакваните снежни бури - зимата може да бъде труден период от годината по отношения на пътуванията. Безопасното шофиране в сняг и лед и трудните пътни условия изискват един доста по-търпелив подход, както и предприемането на някои важни мерки, за да сте сигурни, че сте във възможно най-добра позиция да се справите със стихиите, когато шофирате през зимата.

Подгответе автомобила си за  зимно шофиране

На първо място и не по-малко по значимост е, преди да поемете на пътпрез зимата, да проверите дали гумите Ви са в добро състояние и правилно напомпани, с минимално износване на протектора - в повечето страни, това означава дълбочина на рисунъка на протектора до 1.6 мм.
Ако в района, в който живеете, продължителната и тежка зима е редовно явление, си струва да смените летните си гуми със зимни  такива, като например тези от серията MICHELIN Alpin, които имат много по-добро сцепление върху сняг и лед благодарение на широко разположената шарка и дълбочината на грайфера. Ако се притеснявате да шофирате по планинските пътища през зимата, обмислете възможността да инвестирате във вериги за сняг за особено заснежените участъци, за да подобрите сцеплението си с пътя.
Ако живеете на място с мека зима и инцидентни снеговалежи, добра алтернатива би било да оборудвате автомобила си с всесезонни гуми, които ще Ви помогнат да запазите безопасността си на пътя, когато температурите се понижат. 
Преди да потеглите на път, не забравяйте да почистите автомобила си от снега, да долеете антифриз в резервоара на чистачките и да изстържете предното стъкло от лед.                                                                                                                

Зимните гуми правят шофирането в сняг и лед по-безопасно

Вземете предпазни мерки, докато шофирате в сняг и лед 

Когато шофирате в сняг или лед, спирането може да се окаже по-трудно, затова забавете скоростта и оставете с до 10 пъти по-голям спирачен път от обичайното между Вашата кола и тази пред вас, особено при силно заледени пътища.
Предотвратете поднасянето като спирате плавно, и вземете допълнителни предпазни мерки като шофирате само когато сте отпочинали и бдителни. Карайте в своята лента за движение и поддържайте достатъчно голяма дистанция от останалите превозни средства, както и изключете системата за автоматично поддържане на скоростта (круиз контрола), тъй като тя може да увеличи риска от поднасяне. Ако шофирате в сняг и пътищата не са опесъчени, избягвайте да минавате директно в коловозите, оставени от други автомобили, тъй като сцеплението върху добре утъпкан сняг е по-трудно от това върху пресен сняг.  
Ако пътувате на дълги разстояния, е добре да заредите колата си с принадлежности за спешни случаи, в случай че останете блокирани на пътя от лошото време, като например храна, топли дрехи и фенерче. 

Вземете допълнителни предпазни мерки, ако шофирате по планински пътища през зимата.

Шофиране в снега на автомобил с автоматични скорости 

Ако шофирате в сняг автомобил с автоматични скорости, е възможно да имате “зимен режим”, който Ви помага да шофирате по-безопасно и намалява риска от приплъзване (буксуване) на колелата. Някои автоматици имат 2 позиции на скоростния лост, в този случай поставете автомобила в режим  2: шофиране само в първите две предавки . Тази предавка поддържа ниска скорост на движение, което е много полезно в случай на стръмен склон, лед или сняг. Освен това, втората предавка Ви позволява да използвате и спирачката на двигателя. Водачите с ръчно управление трябва да използват по-висока предавка за по-добър контрол. За повече информация относно шофирането в сняг и шофирането върху лед, прочетете нашите 7 полезни съвета за безопасно зимно шофиране.

Открийте нашата гама от всесезонни и зимни гуми.

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт