Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Шум от автомобила: електрическите коли по-безшумни ли са от бензиновите?

Шумът от автомобилния трафик включва звуци от двигателя и гумите, шум от движението по пътя, както и свистене. Но дали електрическите автомобили издават по-малко шум от бензиновите? Можете да намерите отговор в тази статия.

Шумове в бензинов автомобил: какви звуци издават моторните превозни средства с двигател с вътрешно горене?

В автомобилите с ДВГ, основният доловим от водача шум от автомобила е (при условие, че автомобилът няма друг проблем) от двигателя. Този шум е резултат от термодинамиката: докато топлинната енергия се преобразува в механична, за да задвижи колата, цилиндрите на двигателя произвеждат пулсации (звуци), които се излъчват през изпускателния клапан.

Шумове от електрически автомобил: какво да очакваме?

Електрическите автомобили по-тихи ли са от бензиновите? По своята същност, електрическите автомобили нямат двигател. Вместо това, те са снабдени със задвижваща система, захранвана от батерия. За разлика от термодинамиката, електродинамиката не води до излъчване на шум. В резултат на това, моторът е почти напълно безшумен.

Може би дори твърде безшумен! Електрическите автомобили са много по-тихи от бензиновите. Те са дотолкова по-тихи при ниска скорост (под 30 км/ч), че - за да се намали риска от произшествия с пешеходци - ЕС въведоха регламент за електрическите автомобили, съгласно който електрическите автомобили трябва да издават предупредителен звук със сила не по-малко от 56 дБА (децибела).

Това се равнява на шума, издаван от съдомиялна машина, офис компютър или на тихото жужене на почти празен ресторант... Средно, шумът, издаван от автомобилите с двигатели с вътрешно горене е по-близо до 65 децибела, което се равнява този в оживена класна стая

Звук, издаван от гумите при шофиране на електрически автомобил

Шумът от електрическите автомобили, който обаче чувате, е звукът, издаван от гумите: звукът на гумите, търкалящи се върху пътната настилка (който често е описван като тих рев в купето, наподобяващ леко фоновия шум).

Гумите на електрическите автомобили по шумни ли са от тези на автомобилите с двигатели с вътрешно горене? Не, Ако Ви се струва, че чувате по-силен шум докато гумите се търкалят върху пътя, това е защото електрическият двигател почти не издава шум. Просто сте по-чувствителни към допълнителния шум.

Този шум от гумите зависи от състоянието на пътната настилка, която генерира вибрации в купето. Дори по магистралите не шофирате по един и същ вид настилка. И именно това представлява истинско предизвикателство за гумите и производителите на автомобили.

Свистене от колата

Шумът от гумите зависи също и от скоростта на шофиране. Колкото по-бързо карате, толкова по-силно свистене чувате от колата. Това е проблем, за разрешаването на който MICHELIN полагат много усилия, за да могат водачите наистина да се насладят на шофирането на електрически автомобил.

За Michelin, решението за минимизиране на този шум от гумите е създаването сложна комбинация от протекторната шарка и чисто новата технология s Acoustic® , която намалява възприемания в купето шум с до 20%. (1)

Намерете най-добрата гума за вашия автомобил
Търсене на гума
Търсене на гума