4w rt tire michelin pilot sport ev en product in context 1 nosignature 16 slash 9

Нуждаят ли се електрическите автомобили от специални гуми?

Полезни съвети и препоръки за гуми за леки автомобили, SUV автомобили и ванове

Узнайте всичко, което Ви е необходимо от гуми за електрически автомобили, по какво се различават те от онези, които се монтират на стандартен автомобил и как правилните гуми допринасят за пробега, енергийната ефективност и цялостното Ви преживяване, когато седнете зад волана на електромобил.

Защо е необходимо да има разлика между гумите за електрически автомобили и гумите за стандартни автомобили?

Електромобилите са обременени от тежестта на батерията и поради тази причина се нуждаят от гуми, които могат да носят това допълнително тегло. Докато батерията служи за съхраняване на енергия, именно електрическият двигател е този, който осигурява моменталния въртящ момент (при това без шум в купето!). При електромобилите имате максимално ускорение в мига след подаване на газта и постигате веднага 100% мощност на автомобила. Това означава, че прехвърлянето на тежестта става по-рязко, много по-интензивно, отколкото при автомобил със задвижване с вътрешно горене. Което пък влияе и върху износването на гумите.

За да вземат това предвид, Michelin проектират гумите за електрически автомобили различно - предимно що се отнася до структурата на самата гума и до използваните в нея материали.

Вторият фактор, който налага гумите за електрически автомобили да се различават от тези за стандартните автомобили е шума. Но електромобилите са безшумни, нали така? Без шума на двигателя с вътрешно горене звукът, издаван от гумите върху пътната настилка е много по-забележим при електрическия автомобил. Затова, производителите трябва да създават много по-тихи гуми. По този начин се намалява шума, който може да бъде чут в купето.

Именно затова, гумите MICHELIN Pilot Sport EV (електрически автомобил) са снабдени с иновативната Акустична технология на Michelin, която намалява нивото на възприемания шум с 20%. (1)

Третият, специфичен за електромобилите фактори, е пробегът за едно зареждане на батерията и рискът от повреда, особено при пътуване на дълги разстояния. Чрез съпротивлението при търкаляне, гумите допринасят за потреблението на електроенергия, и оттам за пробега, осигуряван от батерията на електрическия автомобил.
Гумите MICHELIN e.PRIMACY насърчават прехода към електрическа мобилност. Съпротивление при търкаляне на гумите от високия пазарен сегмент подобрява енергийната ефективност на електромобила, като по този начин увеличава пробега му с приблизително 7% или с около 30 км за автомобил с пробег от 400 км. спрямо други гуми от тази категория (2)(3)

Как гумите за електрически автомобили подобряват пробега, осигуряван от едно зареждане на батерията?

liv mich pilotsportev closeup master v04 njo

Как гумите подобряват пробега? Не забравяйте, че за да преместите даден обект, трябва да му осигурите енергия. А между енергията, която получава, и енергията, която отдава под формата на преместване, винаги има загуба, защото обектът се трие в земята. Това се нарича съпротивление при търкаляне.

Една от целите на производителите на гуми е да ограничат тази загуба на енергия, за да оптимизират енергийната ефективност и да намалят ненужното потребление на енергия. А когато става въпрос за електромобили, колкото повече енергия се оптимизира, толкова по-голям е пробегът на автомобила!

Когато избирате гумите си, можете да проверите етикета на гумите, за да изберете тези с най-ниското съпротивление при търкаляне и да се възползвате от характеристиките им, за да можете да шофирате по-дълго с едно зареждане

Износват ли се повече гумите на електрическите автомобили?

В сравнение с нормалните автомобили, факторът от най-голямо значение при електромобилите е динамичното прехвърляне на натоварването и спирачният момент, свързани със спецификата на неговия двигател. Това представлява предизвикателство за производителите, тъй като масата и моменталния въртящ момент налагат използването на гуми с по-голямо странично накланяне (странично увличане), за да може да се поддържа доброто ниво на усещането за контрол, голямо сцепление, което да позволява ускорение, и добра издръжливост, за да могат тези гуми да издържат и на износването километър след километър.

За електрическите спортни автомобили, теглото на батерията е е въпрос от важно значение. Ако карате кола с мощен електрически двигател, Ви трябва силна батерия, а това означава увеличаване на масата на автомобила. Средното тегло на батерията на електрически спортен автомобил е 40кг.

Понастоящем производителите на автомобили предлагат на пазара два вида електрически автомобили:

- стандартни автомобили преоборудвани до електромобили
- изцяло нова платформа

Обикновено, при преоборудваните стандартни автомобили, размерът на гумите не се променя особено в сравнение с автомобилите с ДВГ (двигател с вътрешно горене). В тези случаи е възможно гумите да се износят по-бързо от тези на автомобил с ДВГ.

За изцяло новите платформи, масата и въртящия момент са взети предвид предварително, размерът на гумите е регулиран и обикновено е доста по-голям от еквивалента им за автомобили с ДВГ. Износването при тях е сравнимо с това на автомобилите с ДВГ.

Защо съществуват различни варианти гуми за електрически автомобили?

Монтирането на правилните гуми за електрически автомобил , в зависимост от неговия тип, е от решаващо значение. Гумите трябва да могат да отговорят на изискванията на различните стилове на шофиране. Водачът на спортен автомобил търси бързо ускорение, отлично предаване на въртящия момент и висока прецизност на подаване на командите от волана. Каращият седан пък, търси повече безопасност и комфорт на шофиране.

Michelin създадоха две специфични гами гуми за електрически коли: MICHELIN Pilot Sport EV и MICHELIN e.PRIMACY. Всяка една от тях предлага различни балансирани характеристики, в зависимост от това, което търсите.

Как да удължа експлоатационния живот на моите гуми за електрически автомобил?

4w rt tire michelin pilot sport ev en product in use nosignature 16 slash 9

Както и при останалите гуми, можете да предпазите своите гуми за електромобил  и да оптимизирате продължителността на живота им по два основни начина: поддръжка и стил на шофиране.

Поддръжката на гумите за електрически автомобили включва следене на налягането, реглажа и износването . Този тип гуми са предразположени към износване от вътрешния ръб на колелото на електрическия автомобил , затова той трябва да се проверява редовно. Налягането също трябва да се регулира в зависимост от носения товар.

Но как да разберем какво е идеалното налягане за гумите? Просто е! Производителите поставят стикер в автомобилите, което посочва препоръчителното налягане за конкретните размери автомобилни гуми. Има препоръки и в зависимост от това, дали автомобилът е натоварен или не.

В наши дни все по-често чуваме израза “еко-шофиране” и затова си има основателна причина. Поставяйки си за цел да намалим енергийната консумация, правилният стил на шофиране не само увеличава максимално пробега на електрическия автомобил , но и оптимизира качеството е характеристиките на гумите.

В обобщение, стилът на шофиране е особено важен. Ускорявайте умерено и спирайте плавно и регенеративно. Взимайте завоите внимателно. Това е най-добрият начин за удължаване на пробега на Вашия електрически автомобил, изминаван с едно зареждане на батерията, както и на живота на неговите гуми.

В заключение, въпреки че монтирането на гуми, които са специално предназначени за Вашия електрически автомобил, е винаги добра идея, помнете, че нашите специални предложения за неелектрифицирани коли са много ефективни и при електрическите автомобили. В крайна сметка, ние сме уверени, че с помощта на Вашия дистрибутор и на Селектора за гуми на Michelin, Вие ще можете да намерите правилните гуми, който са подходящи за Вашия автомобил и които отговарят на Вашия стил на шофиране .

ВАЖНА ПРАВНА ИНФОРМАЦИЯ

(1) Измерване на нивото на вътрешен шум, проведено през 2016 г на размер 245/45 R19 с автомобил KIA Cadenza. Измереното ниво шума е в диапазона "170-230Hz". Резултатите могат да се различават в зависимост от автомобила, гамата и размера на гумите, скоростта и пътните условия.

 

(2) - Гумите от категорията MICHELIN e.PRIMACY се считат за представител на Първокласните летни гуми, като например тези от марките CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP, и не са предназначени за използване като оригинално оборудване (т.е. не са проектирани да изпълняват конкретни цели на производителите на автомобили), а могат да бъдат закупени от търговците на дребно.

 

(3) Вътрешно изпитване за ъгъл на увличане на гумата, проведено на машина през октомври 2020 г върху размер 255/45 R19, сравняващо MICHELIN Pilot Sport EV (6.7кг/т) с MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8.8кг/т). За електрически автомобил с маса 2151 кг и автономия от 540 км, тази разлика от 2.1 кг/т води до увеличаване на автономията с повече от 60 км, или над 10% от първоначалния обхват.

 

(2) - По-голям капацитет на EV батерията и по-малко емисии на CO2 - В ново състояние, гумата MICHELIN e·PRIMACY генерира средно до 2kg/t по-ниско съпротивление при търкаляне в сравнение със своите конкуренти, което се равнява на понижение на разхода на гориво с до 0,21l/100km, еквивалентно на с до 5 g по-малко емисии на CO2 при VW Golf 7 1.5 TSI или с до 7% по-малко автономно за VW e.Golf.

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт