Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Как да увеличим пробега на електрическия автомобил?

Но дали електрическите автомобили издават по-малко шум от бензиновите? Можете да намерите отговор в тази статия.

Как мога да увелича пробега на електрическия си автомобил?

Представяме Ви четири основни начина, чрез които водачите могат да подобрят пробега на електрическия си автомобил:

- стил на шофиране
- поддръжка на автомобила
- натоварване и аеродинамично съпротивление
- използването на гуми, подходящи за електрически автомобил

Възприемете плавен, изпреварващ събитията стил на шофиране

Най-важният фактор, влияещ върху средното изминато разстояние от електрически автомобил, е познат като природосъобразно шофиране.

Природосъобразното шофиране е стил на шофиране, който е начин номер едно за оптимизиране на енергийната консумация както при ускорение, така и при намаляване на скоростта. Водачите, които редовно ускоряват веднага след червен светофар и натискат рязко спирачки, ще имат по-къс пробег от онези, които залагат на по-плавен стил на шофиране.

Скоростта също е фактор. Пробегът варира в зависимост от това дали шофирате в централните градски части, в предградията или по магистралата. Колкото по-бързо карате, толкова по-малко километри ще можете да изминете с едно зареждане на батерията.

Не отлагайте поддръжката на автомобила

Ако има едно важно нещо, което трябва да се помни, това е че пробегът на електрическия автомобил като цяло, е свързан до голяма степен с неговата техническа поддръжка. Тази поддръжка включва не само редовните технически прегледи при механик, но и сезонна грижа и следене на налягането на гумите на Вашия електрически автомобил.

Така например, зимата може да повлияе пряко върху пробега на електромобила : в студено време, общата ефективност на батерията и двигателя намалява. При температури под нула градуса, се засяга и пробега. Ето защо много производители предлагат възможност за загряване на автомобила преди да тръгнете на път.

Друг значим фактор, който влияе върху средното разстояние, което може да измине електрическия автомобил е налягането на гумите. Шофирането с недостатъчно напомпани гуми води до ненужно високо потребление на електроенергия, тъй като гумите се нуждаят от повече енергия, за да се въртят. Да не споменаваме, че неправилно напомпаните гуми могат да доведат до преждевременно износване…

Разберете повече как и кога да проверявате налягането на гумите.

Елиминиране на ненужния товар и аеродинамично съпротивление

Пробегът зависи от товарът, който носи превозното средство: колкото повече е товарът вътре в автомобила, толкова повече енергия е необходима, за да го задвижите. Загубата на пробег е неизбежна. Затова, проверявайте за излишен товар в багажника!

В играта влиза и аеродинамиката. Багажниците на покрива, стойките за велосипеди и други добавят аеродинамично съпротивление като по този начин увеличават енергийната консумация и намаляват пробега. За оптимална ефективност на електрическия автомобил, когато тръгвате на почивка, свалете всички външни аксесоари, за да получите максимален пробег.

Монтирайте гуми, подходящи за електрически автомобил

Монтирането на подходящи гуми за електромобил е от съществено значение за постигане на максимална ефективност на електрическия автомобил по отношение на неговия пробег. Гумите играят ключова роля, особено чрез така нареченото<b>съпротивление при търкаляне. Ако желаете една гума да започне да се търкаля, то тя ще трябва да разсее известно количество енергия, а това малко количество разсеяна енергия “изяжда” от пробега на батерията. Простичко казано: колкото по-ниско е съпротивлението при търкаляне, толкова по-голям пробег ще извлечете от Вашия електромобил.

Следователно, при нас в Michelin, съпротивлението при търкаляне лежи в основата на дизайна на нашите гуми за електрически автомобили:

Във високия пазарен сегмент, гумите MICHELIN e.Primacy увеличават пробега Ви с приблизително 7% или с около 30 км за автомобил с пробег от 400 км. спрямо други гуми от тази категория (1)(2) MICHELIN Pilot Sport EV осигуряват с до 60 км допълнителен пробег (3) на Вашия високоефективен електрически автомобил.

Как да разберем кои гуми предлагат най-добро съпротивление при търкаляне?

Как да намерите най-подходящите за Вашия електрически автомобил гуми  ? В някои страни, в Европа например (а скоро и в Китай), на автомобилите се поставя специален стикер - подобен на този на хладилника Ви. Обозначението клас “А” на този етикет означава, най-ниско съпротивление при търкаляне. Така че, ако трябва да сравняваме гуми от клас “А” с гуми от клас “С”, първите предлагат по-дълъг пробег.

Намерете най-добрата гума за вашия автомобил
Търсене на гума
Търсене на гума

ОСНОВНА ПРАВНА ИНФОРМАЦИЯ

(1) - Гумите от категорията MICHELIN e.PRIMACY се считат за представител на Първокласните летни гуми, като например тези от марките CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP, и не са предназначени за използване като оригинално оборудване (т.е. не са проектирани да изпълняват конкретни цели на производителите на автомобили), а могат да бъдат закупени от търговците на дребно.

 

(2) - По-голям капацитет на EV батерията и по-малко емисии на CO2 - В ново състояние, гумата MICHELIN e·PRIMACY генерира средно до 2kg/t по-ниско съпротивление при търкаляне в сравнение със своите конкуренти, което се равнява на понижение на разхода на гориво с до 0,21l/100km, еквивалентно на с до 5 g по-малко емисии на CO2 при VW Golf 7 1.5 TSI или с до 7% по-малко автономно за VW e.Golf.

 

(3) Вътрешно изпитване за ъгъл на увличане на гумата, проведено на машина през октомври 2020 г върху размер 255/45 R19, сравняващо MICHELIN Pilot Sport EV (6.7кг/т) с MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8.8кг/т). За електрически автомобил с маса 2151 кг и автономия от 540 км, тази разлика от 2.1 кг/т води до увеличаване на автономията с повече от 60 км, или над 10% от първоначалния обхват.