Best tyres for suv

НАЙ-ДОБРИТЕ ГУМИ ЗА SUV

Полезни съвети и препоръки за гуми за леки автомобили, SUV автомобили и ванове

Ако сте част от нарастващата общност от потребители на SUV, вероятно сте изправени пред дилемата как да изберете най-добрите SUV-гуми. В тази статия, след като разясним понякога объркващите различия между SUV автомобилите и автомобилите 4x4, ще се опитаме да ви помогнем в избора ви на най-подходящите за вашите нужди гуми.

Различия между SUV и 4x4 автомобили

По дефиниция, автомобилите 4х4 са за употреба по офроуд трасе. Тяхната система за двойно предаване прави възможно преминаването им през труден терен, което е трудно и дори невъзможно за леките автомобили. Автомобилите 4х4, например, се използват в ралитата. Те са оборудвани с гуми, които са специално проектирани за движение по неравен и труден терен.

За разлика от тях автомобилът се висока проходимост или SUV, е предназначен основно за движение по пътищата. Повечето SUV автомобили имат задвижване само на двете колела, подобно на конвенционалните леки автомобили, но не винаги, както ще видим по-нататък.

В общоприетия език има тенденция да се бърка терминът 4х4 със SUV. Важно е обаче да правим разлика между тях, тъй като използваните при тях гуми се различават. Автомобилът 4х4 изисква гуми за офроуд или гуми със смесено предназначение, докато SUV автомобилите по-скоро се оборудват със шосейни гуми.

Тук ще обърнем внимание на гумите за SUV.

Как да изберете гуми за SUV?

Michelin разполагат със серии, които включват размери, подходящи за SUV автомобили. Но за да разберете кои гуми за SUV на Michelin биха отговорили най-добре на вашите нужди, трябва да си отговорите на следните прости въпроси:

Изложени ли сте на чести снеговалежи и ниски температури през зимата?

Alternating winter and summer SUV tyres

В зависимост от това какъв е вашия отговор, ще ви насочим към най-подходящите гуми.

1- Ако отговорът ви е “ДА”

Препоръчваме да редувате зимни и летни SUV гуми

Зимни гуми за SUV

Изберете SUV гуми със сертификат 3PMSF, създадени за употреба при сурови зимни условия. Перфектният избор за тази цел са гумите MICHELIN Pilot Alpin 5 SUV и MICHELIN Alpin 6. А ако живеете в страна, където зимите са особено тежки, тогава изберете вариантите MICHELIN X Ice Snow SUV или MICHELIN X Ice North SUV (ошипени гуми).

(За повече информация, вижте статията ни за гуми за сняг за SUV автомобили).

Летни гуми за SUV

Когато се позатопли, можете да смените зимните си гуми с летни. Ако ваши приоритети са безопасността и добрите спирачни показатели на мокър път, тогава перфектната SUV гума за вас е MICHELIN Primacy 4+ . А ако харесвате спортното шофиране с добро сцепление, по-добре помислете за варианта MICHELIN Pilot Sport 4 SUV.

2- Ако отговорът ви е “НЕ”

Ако живеете в район с епизодични ниски температури и малко снеговалежи, изберете всесезонни гуми за SUV и карайте с едни и същи гуми през цялата година.

Всесезонни гуми за SUV

В зависимост от размера на гумите, с които шофирате, можете да изберете всесезонните ни серии: MICHELIN CrossClimate 2 и MICHELIN CrossClimate 2 SUV.

И двете са съвместими със SUV и са със сертификат 3PMSF, което означава, че са били тествани успешно върху студени и заснежени настилки при температури под 7°. Освен това, те предлагат отлични характеристики за шофиране на сухо и мокро през лятото, което ги превръща в идеалните гуми за целогодишна употреба за вашия SUV (За повече информация, вижте статията ни за всесезонни гуми за SUV автомобили).

All-season SUV tyres

Гуми за SUV автомобили със система за двойно предаване

Повечето SUV автомобили се предлагат и във вариант със система за задвижване на четирите колела, но малко потребители се възползват от нея. Задвижването на четирите колела е доста по-често срещано при големите SUV автомобили и тези от висок клас.

С други думи, въпреки солидния си външен вид, SUV автомобилите не винаги имат блокировка на междуосевия диференциал и “къса” скоростна кутия за офроуд. Въпреки че изглеждат здрави и са с височината на 4х4, много от тях са със задвижване само на предните колела и по-малка проходимост за сметка на по-добрата управляемост.

Ако вашият SUV е с двойно предаване, можете да следвате същите критерии за избор, но MICHELIN препоръчват да монтирате 4 идентични гуми, т.е. от една и съща марка и модел, размер и клас на износване

Трябва ли да сменяте всичките 4 гуми на SUV автомобил с двойно предаване?

Ако вашият SUV автомобил е със система за двойно предаване, за да поддържате оптималната му ефективност, препоръчваме да сменяте всички гуми по едно и също време.

Ако пък шофирате SUV автомобил е със задвижване само на предните две колела, не е нужно да сменяте всичките четири гуми заедно. Препоръчително е да го правите по двойки, т.е. двете гуми, които са на един и същ мост.

Как да изберете гуми за SUV за секунди?

За ваше удобство представяме схемата по-долу, която ще ви даде точна и бърза представа за най-подходящите гуми за вашия SUV:

A tool to help you choose your SUV tyres

След като вече придобихте по-ясна представа за това, кои са най-добрите гуми за вашия SUV автомобил, кликнете по-долу, за да разберете повече.

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт