Reinforced tyres

КОГА ДА ИЗПОЛЗВАМЕ УСИЛЕНИ ГУМИ ?

Полезни съвети и препоръки за гуми за леки автомобили, SUV автомобили и ванове

Какво представляват усилените гуми и при какви случаи се използват? Имате ли нужда от тях за вашия автомобил? Прочетете статията, за да разберете.

Какво представляват усилените гуми?

Терминът може да бъде подвеждащ. Някои биха си помислили, че усилените гуми са в състояние да устояват на натоварванията по неравни и каменисти пътища и по този начин няма да се спукат... но в действителност, нещата съвсем не стоят така!

 

Всъщност, усилените гуми не са предназначени за шофиране извън пътищата. Това са гуми с повишена товароносимост. Те ви позволяват да шофирате в добри условия, като са способни да носят по-голям товар, дължащ се на масата на автомобила.

Съществуват няколко начина за поемане на масата на автомобила:

 • или чрез увеличаване на размера на гумите: което води до повишаване на обема на въздуха в нея, който реално носи товара,
 • или чрез увеличаване на налягането в гумата.
   

Именно за втория вариант са проектирани и усилените гуми.

Усилените гуми, в миналото носещи маркировката REINF върху страницата (за "подсилени"), сега се наричат XL (гума за “допълнително натоварване”), с противоположност на SL (“стандартно натоварване”).

Товарният индекс на гумата (който се поставя върху страницата ѝ) е по-висок при гумите с маркировка XL, отколкото при тези, маркирани с SL, което означава, че тези гуми са способни да носят масата на по-тежки превозни средства.

За какъв тип автомобили са подходящи усилените гуми ?

Усилените гуми са проектирани за автомобили с по-голяма маса, като например автомобилите с повишена проходимост (SUV).

Reinforced tyres are designed for vehicles with a high mass

Примери:

 • BMW X2 M35i (4x4): XL усилени гуми , размер 225/45 R 19 96H
 • MERCEDES 1.3 L 109 (MPV): XL усилени гуми , размер 225/40 R 19 93H
 • RENAULT Koleos II1.8 dCi 150 (4x4): XL усилени гуми,размер 225/55 R 19 103V
 • SEAT Tarraco 1.9 TSI 190 (4x4) : усилени гуми XL, размер 235/45 R 20 100V
 • VOLVO XC 60 2.0 T6 320 (4x4): XL усилени гуми, размер 255/45 R 20 105H
   

Противно на това, което много хора си мислят, лекотоварните превозни средства, като вановете например, които трябва да носят голям товар, не използват гуми XL. Гумите за тях имат своя собствена специфична маркировка, обозначена с буквата “С”, която може да се види върху страницата при означението на размера.

Каква е разликата между гумите XL и HL?

 

Гумите “HL” (“повишена товароносимост”) са въведени като стандарт наскоро, през 2021 г, за да отговорят на нуждите на производителите на автомобили за гуми с товароносимост по-голяма дори от тази на гумите XL.

Защо? Просто защото на пазара се появиха нови видове превозни средства, а именно: електрическите автомобили и хибридите

139330342 l

Електрическите батерии добавят свръх тегло, което новият тип гуми трябва да могат да поемат, без да се налага увеличаването на размера им. Поради тази причина, браншът прие създаването на нов стандарт, наречен “HL”, който вече се отбелязва пред традиционната маркировка за обозначаване на размера.

Пример: HL 225/45 17 XL 124V

Стандартът “HL”, обаче, не е запазен задължително и само за електрически автомобили и хибриди. Някои спортни и тежкотоварни автомобили също се оборудват с гуми HL, примерно Mercedes AMG C Class Sport, както и други с подобен размер.

Мога ли да монтирам усилени гуми на автомобила си?

Ако теглото на автомобила ви не изисква използването на XL гуми, няма смисъл да ги монтирате.

Всъщност, усилената гума е по-тежка от стандартната, което предполага по-голяма твърдост с недостатъка на малко по-некомфортно шофиране. Освен това тази гума е с по-високо съпротивление при търкаляне, което означава, че консумира малко повече енергия.

От друга страна, ако автомобилът ви се нуждае от усилени гуми поради голямата си маса, не е препоръчително да ползвате стандартни гуми. Със същото налягане, те ще бъдат смачкани и няма да функционират правилно на пътя. Освен това биха се износили по-бързо.

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт