Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Какво представляват Runflat гумите?

Runflat или run flat гума, RFT гума, run on flat гума, гума, устойчива на пробиви, самоподдържаща се гума, гума с повишена мобилност, гума с нулево налягане, ZP, EMT, SST, ROF, BSR, ... Вероятно вече сте попадали на някое от горните понятия без да знаете, какво всъщност означава те. Вече няколко години, технологията run-flat се използва предимно за спортни и първокласни автомобили като решение срещу риска от възникване на произшествия при внезапно спукване на гума.

Прочетете повече с MICHELIN.

Как работят гумите runflat?

Гумата ran flat е проектирана с усилени странични стени, за да поддържат тежестта на автомобила и да дадат възможност той да продължи да се движи след загуба на налягане.

Те позволяват на гумата да запази достатъчно стабилност за известен период от време, което означава, че шофьорите няма да бъдат блокирани на пътя в очакване на пристигането на пътна помощ и ще могат да стигнат до най-близкия автосервиз на собствен ход.

Как да разпознаем runflat гумите?

Автомобилистите трябва да са в състояние да определят, дали на автомобила им са били монтирани комплект runflat гуми като погледнат кодовете, изписани на страничната стена на гумите им.

В зависимост от производителя, маркировките на run flat гумите се различават.

Runflat гумите на MICHELIN, които се продават на пазара, са обозначенисъс 'ZP' или “EMT”:

- ZP за “нулево налягане”

- EMT за “гума с повишена мобилност”

Закупуването на гуми, устойчиви на пробиви, ще Ви даде по-голям комфорт и ще Ви помогне да запазите спокойствие . Практически, вече няма да Ви се налага да спирате в страни от пътя, за да смените спукана гума. И все пак е важно да знаете, че не трябва да пренебрегвате спукване на гума и да продължавате да шофирате неопределено дълго време. Скорошното посещение на автомобилен сервиз е наложително.

Какво да направим в случай на загуба на налягане?

Шофьорите, които карат с runflat гуми могат да продължат да шофират на максимална дистанция от до 80 или повече километра. Освен това, автомобилистите могат да продължат да шофират с run flat гумите, поддържайки скорост до 80 км/ч.

Дадените стойности могат да се различават в зависимост от профила и производителя на гумите. Или по-конкретно, пробегът Ви зависи от натоварването на автомобила Ви, външната температура и пътя.

Подлежат ли Run flat гумите на ремонт?

Всеки производител е свободен да решава сам, дали да ремонтира runflat гуми.

Технически погледнато, Runflat гумите подлежат на ремонт, но не винаги. Потърсете професионален съвет!

Гумите на MICHELIN от типа runflat могат да бъдат ремонтирани еднократно от професионалист при същите условия и при следване на същата процедура за преглед и ремонт като тези, които не са ZP. Това се отнася за всички такива гуми, на чиято страница не пише изрично, че не подлежат на ремонт.

Можем ли да монтираме runflat гуми у дома?

Runflat гумите могат да бъдат поставяни в домашни условия. Въпреки това, трябва наистина да знаете, пред какво сте изправени. Това е така, защото демонтирането на какъвто и да било тип гума от джантата и монтирането на нова такава по правилния начин преди да я напомпаме, е наистина трудна работа. Повечето собственици на автомобили трябва да потърсят търговец, който да свърши това вместо тях. Водачите могат лесно да потърсят такова място онлайн като използват ключовата фраза 'run flat гуми близо до мен'.

Ако резервната Ви гума е от типа run flat, тя се сменя по същия начин, както обикновената такава.

Предимства на гумите run flat

Безопасност
- Контрол върху автомобила в пълно спокойствие, дори в случай на загуба на налягане или спукване
- по-малък риск от отлепване на гумата от джантата
- без необходимост от смяна на гуми (с резервна), което може да представлява риск за Вас, ако сте на оживен път
- възможност да продължите да шофирате с умерена скорост докато стигнете до близкия сервиз без да се налага да спирате за смяна на колелото.

Удобство
- без необходимост от незабавна смяна на спуканата гума в страни от пътя. 80 км пробег (с ограничение на скоростта до 80 км/ч)
- спестяване на малко място в багажника, тъй като вече нямате нужда от резервна гума . Това води и до намаляване на теглото на самия автомобил.

Икономии
- без нужда от инвестиции в резервна гума, нито в оборудване за смяна на колело.

Как да разберете дали можете да монтирате runflat гуми на автомобила си?

Runflat гумите на MICHELIN могат да бъдат монтирани единствено на джанти с двоен хамп и на автомобили, за които производителят е одобрил монтажа на самоподдържащи се гуми.

Michelin препоръчват да не се монтират самоподдържащи се гуми на моторни превозни средства, които не са били снабдени с такова първоначално (като опция или серийно), поради ограниченията в самия дизайн (тегло и здравина).

Моторно превозното средство трябва да бъде снабдено със система за следене на налягането в гумите (TPMS), която да предупреждава автомобилиста в случай на спад в налягането.

Michelin препоръчват автомобила да бъде оборудван с 4 гуми от типа MICHELIN ZP.

Откъде да закупитеrunflat гуми?

За да намерите runflat гуми близо до Вас, използвайте нашата търсачка за дистрибутори.

Има ли други решения за предотвратяване на пробиви в протектора? Какви са алтернативите?

Независимо, дали желаете или не да монтирате на автомобила си гуми от типа run flat, трябва да знаете, че разполагате и с други възможности:

- Използване на лепило за спукани автомобилни гуми: този спрей за запечатване на течове е най-лесното решение за справяне с проблема “спукана гума”.

- смяна на спуканата гума с резервна гума.

- използване на гуми с вградена технология за уплътняване, като например MICHELIN Selfseal.

Мога ли да използвам вериги за сняг заедно с runflat гуми?

Ако използвате вериги за сняг, Michelin Ви съветват да използвате такива с автоматични обтегачи, които се адаптират по-добре към спаднала гума.