Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Как и кога да проверявате налягането в гумите си ?

Всички гуми губят налягане по естествен път, затова е от значение редовно да извършвате проверка на налягането на гумите. Ако не го правите, рискувате да загубите сцепление и да увеличите спирачния си път. Освен всичко това, ниското налягане може да увреди гумите Ви, да намали живота им и да увеличи разхода на гориво. Нека разберем как да избегнем тези рискове.

Как да проверявате налягането в гумите на Вашия автомобил?

На бензиностанцията

Най-лесният начин да направите това е да посетите бензиностанция, която разполага със специална зона за напомпване на гуми.

След като разберете какво е налягането, препоръчано от производителя, поставете дюзата на въздушния компресор във вентила на гумата.
 

Проверете дали посоченото налягане на гумата отговаря на препоръчаното.

Ако не, натиснете бутона за напомпване до достигане на правилното налягане.

С преносим компресор

Можете да проверявате и регулирате налягането в гумите си у дома. Единственото, от което имате нужда е преносим компресор, който можете да си купите от магазина.

Можете да закупите аксесоари като Преносимия компресор за гуми на MICHELIN както и много други брандирани продукти от Michelin Lifestyle Ltd.

Най-добре е да извършвате проверката като използвате един и същ компресор всеки път, тъй като разликата в калибрирането на различните устройства се отразява на стойностите на измереното налягане.

Кога трябва да проверявате налягането на гумите?

Проверявайте налягането на гумите винаги, когато не сте карали или сте карали автомобила за кратко.

Защо? Защото, когато шофирате гумите се загряват, което води до повишаване на налягането. Ако проверите налягането в гумите след продължително шофиране, е възможно да си помислите, че гумите Ви са пренапомпани и да се изкушите (погрешно) да изпуснете въздух, за да ги регулирате.

Препоръчваме да проверявате налягането в гумите си, когато сте карали автомобила по-малко от 2 км. Това ще ви даде вярна представа за налягането в гумите. При необходимост, ако налягането е ниско, можете да го регулирате като добавите въздух.

А как стоят нещата при резервното колело?

В процеса на проверка на налягането в гумите, често пренебрегваме резервната гума. Ако все пак имате резервна гума, трябва да можете да разчитате на нея в случай, че някоя от гумите на автомобила Ви се спука. Резервната гума също трябва да се проверява редовно, дори и да не я използвате всекидневно. Затова не забравяйте да проверявате и нейното налягане.

Колко често трябва да проверявате налягането на гумите?

Независимо от възрастта на гумите и степента им на износване, е обичайно явление те да губят малко количество въздух. При въртенето, гумата губи въздух. Поради тази причина, за да избегнете горепосочените рискове, ние Ви препоръчваме да проверявате налягането в гумите веднъж месечно.

Причини за загуба на налягане

Защо някои гуми изпускат въздух по-бързо от други?

Причините за това са различни:

• Ако вентилът на гумата е леко порьозен, гумата гуми въздух по-бързо от обичайното.
• Старата и ръждясала джанта също може да доведе до повреда на гумата и оттам и до загуба на налягане.
• ако паркирате автомобила постоянно на едно и също място, гумите изложени на пряка слънчева светлина ще губят въздух по-бързо от онези, които са на сянка.
• пробив в гумата, примерно от гвоздей, също води до бавна и постоянна загуба на налягане.

Ако забележите значителна разлика между налягането на една от гумите и останалите по време на ежемесечната проверка, вероятно става въпрос за неизправност. В този случай е необходимо гумата да бъде проверена от специалист.

Иначе, малките разлики в налягането между отделните гуми не е нещо необичайно. За да избегнете ниското налягане и преждевременното износване, просто трябва да свикнете да проверявате налягането в гумите всеки месец