Търсене на гума
Намерете дистрибутор

TPMS : Система за следене на налягането в гумите

Системата за следене на налягането в гумите TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) Ви позволява да разберете кога налягането в гумите Ви е прекалено ниско. Тя е задължителна в Европа от 1 ноември 2014 г. (в САЩ от 2007 г.), което означава, че ако автомобилът Ви е произведен след тази дата, то той трябва да разполага с нея.

На практика, системата TPMS показва на таблото на автомобила Ви нивото на налягането в гумите чрез индикатор или предупредителна лампичка.

Начин на работа на датчика за налягане в гумите?

TPMS работи в два режима на засичане: пряк и непряк

Пряк режим:

В прекия режим, данните за налягането се подават в реално време чрез датчик за налягане, разположен в гумата или във вентила. Те се изпращат към бордовия компютър, който изписва информацията на таблото за управление. В зависимост от Вашия автомобил, предупреждението може да бъде под различна форма:

предупредителна или сигнална светлина,

пиктограма на автомобила с нивото на налягането в гумите

Непряк режим:

При непрекия режим, Системата за следене на налягането изчислява налягането на гумите въз основа на скоростта на въртене на колелата, данните за която се използват и от ABS (антиблокираща спирачна система) и ESP (електронна стабилизираща система).

Скоростта на въртене се увеличава при намаляване на диаметъра на колелото поради недостатъчното налягане. Тази информация след това се изпраща от TPMS до таблото за управление.

TPMS: преимущества и недостатъци

Преимуществото на тази система е, че тя осигурява автоматично предупреждение за налягането в гумите. Може би ще си помислите, че след като вече разполагате с TPMS, която да Ви уведомява кога трябва да напомпате гумите си, не е необходимо да посещавате сервиза всеки месец. Това, обаче, не е препоръчително.

Системата TPMS има един недостатък: тя се активира само тогава, когато гумите ви са загубили 20% от въздуха си, което е средно около 0,4 бара.

Защо това е проблем?

Защото се счита, че при такова ниво гумата вече е с налягане под допустимото, а е известно, че недостатъчно напомпаната гума води до преждевременно износване. Ако гумата Ви се износи преждевременно, тя ще трябва да бъде сменена по-рано от очакваното. Това означава допълнителни разходи.

Колкото и удобен да е този индикатор, все пак е препоръчително да проверявате налягането в гумите си веднъж месечно, за да избегнете преждевременна смяна на гумите.

Настройка на TPMS

Не се налага да правите нищо специално, тъй като предупредителната система е настроена на оптималното налягане за Вашите гуми. Когато една от гумите Ви е недостатъчно напомпана (т.е. когато налягането в нея е по-ниско с 20% от препоръчителното), на таблото ще се появи светлинен индикатор. Това е Вашата система TPMS, която Ви уведомява коя от гумите на Вашия автомобил е засегната.

Кога да калибрираме наново системата TPMS?

Ако сте избрали да поставите гуми с различен размер, е възможно препоръчителното за тях налягане да е различно от това на оригиналните.

В този случай се налага системата TPMS да бъде калибрирана от професионалист , така че получавате предупреждение за всеки спад в налягането в съответствие с новата конфигурация.

Смяна на датчика за налягането в гумите

Теоретично животът на датчиците за налягане е от 5 до 7 години. Това е така, защото датчиците за налягане са изложени на корозия, удари и висока скорост при шофиране по магистралите.

В случай на неизправност, можете да се свържете с професионалист, който да подмени дефектиралия датчик за налягане.