Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Какво представляват гумите с шипове и кога да ги използваме?

Какво представляват гумите с шипове? Подходящи ли са за Вашия климат? В тази статия ще научите всичко, което трябва да знаете, за гумите с шипове и трябва ли да ги използвате.

Какво представлява зимната гума?

Преди да разгледаме гумите с шипове и техните специфични характеристики, нека си припомним какво е зимна гума:

Зимната гума е гума, чиято: протекторен рисунък , конструкция/каучук на протектора , вътрешна структура са проектирани за постигане на по-добри работни характеристики от тези на обикновената гума по отношение на способността за задвижване, поддържане или спиране на движението на автомобила в зимни условия.

Препоръчва се да използвате зимни гуми при температури под 7°C. Това е така, за да можете да се справяте със зимните условия, но и в същото време защото зимните гуми показват по-добри характеристики при шофиране на сух и мокър асфалт при ниски температури, отколкото летните

И обратното, не се препоръчва шофирането със зимни гуми през лятото. Това се дължи на факта, че зимните гуми се представят по-лошо на сух асфалт при високи температури от летните. 

Два вида зимни гуми

Разграничават се два типа зимни условия и за да можете да се справите при всеки един от тях, трябва да бъдете подходящо оборудвани за целта:

„Алпийски” (общоевропейски): преобладаващ зимен климат със заснежени и мокри пътища.

Ако ще шофирате при алпийски условия, сложете гуми за сняг с маркировка "3PMSF"

Подходящи за заснежени и мокри настилки, гумите за сняг са предназначени за шофиране в зимни условия с нередовни превалявания от сняг. Тези гуми се разпознават по наличието на регулаторната маркировка 3PMSF (пиктограма с 3 планински върха и снежинка). 

Michelin препоръчват при шофиране в такива условия да използвате гумите от гамата ALPIN.

“Нордически” (общоевропейски) условия: по-студен и по-суров климат със заледявания и сняг.

Ако ще шофирате при нордически условия, сложете гуми за сняг със маркировка "Ice Grip"

Подходящи за поледици и заснежени настилки, нордическите зимни гуми са специално предназначени за шофиране в тежки зимни условия. Техните характеристики при шофиране на лед са значително по-добри от тези на на гумите за сняг и се разпознават по наличието на регулаторната маркировка “ICE GRIP”.

Michelin препоръчват при шофиране в такива условия да използвате гумите от гамата NORDIC. Нордическите гуми се предлагат в два варианта: с шипове и без шипове.

Зимни условия с нередовни превалявания от сняг

В зимни условия с нередовни превалявания от сняг, можете да монтирате и всесезонни гуми с маркировка 3PMSF, като тези на MICHELIN от гамата CrossClimate, които са предназначени за целогодишно използване.

Какво представлява гумата с шипове?

3PMSF

 Гумата с шипове  е зимна гума с вградени в протектора шипове (алуминиеви или стоманени).  Тези шипове осигуряват допълнително сцепление върху поледици. Освен това, гумите с шипове предоставят най-добрата сцепна сила върху сняг.

Тяхното изключително представяне върху сняг и лед се признава чрез подлагането им на регулаторни тестове за получаване на сертификат 3PMSF и маркиране с логото ‘Ice”  за използване върху лед.

Поради тази причина, именно гумите с шипове  са тези, които ще Ви осигурят най-къс спирачен път върху поледици и сняг. Техните характеристики за представяне върху този тип повърхности в зимни условия, дори и при екстремни такива, са по-добри от тези на зимните гуми.

Гумата с шипове MICHELIN X-Ice North 4 е проектирана именно с оглед на покриването на посочените по-горе критерии.

 
Шиповете  се вграждат в клетки на протектора. Те са позиционирани така, че да оптимизират сцеплението като в същото време свеждат до минимум шума при търкаляне.

Характеристики на Michelin X-ICE-north-4

  1. Броят вградени шипове се оптимизира отделно за всеки един размер гума, за да се осигурят изключително ускорение и спирачен път (размер 205/55R16 е снабден с 250 стоманени шипа)
  2. Шиповете на гумата са със специална форма за гарантиране на сцепление и дълготрайни показатели
  3. Местоположението на шиповете се определя посредством математически алгоритъм така, че да се осигурят максимално сцепление и комфортно ниво на шум
  4. Нов протекторен рисунък за добро сцепление на заснежени и асфалтови пътища и нови ламели за по-ефективно сцепление върху сняг и по-добър контрол
  5. Уникална каучукова смес за използване в широк температурен диапазон
  6. Специална адаптация на протекторния рисунък за размери с по-голяма ширина за запазване на ефективността на сцеплението.

Въпреки че гумите с шипове се представят отлично на заледени повърхности, техният недостатък е, че са малко по-шумни от летните гуми при шофиране на черни пътища . Поради тази причина, ние проектирахме нашите гуми с шипове така, че да генерират максимално ниски нива на шум при движение на пътища без лед или сняг.

MICHELIN X-ICE North 4

MICHELIN X-ICE North 4

Законно ли е да се използват гуми с шипове?

Всяка държава има различни правилата за използване на гуми с шипове. Някои държави позволяват използването им по време на определени периоди, в други това е забранено.

Функцията на гумата с шипове е да осигури оптимално сцепление върху покритите с лед пътища при зимни условия.

Те могат да се използват по павирани пътища през зимата, но използването им е забранено през лятото (всъщност не се препоръчва зимна гума да се използва през лятото), главно в зависимост от местните законови разпоредби.

Ако искате да проверите текущите разпоредби за гуми с шипове във вашата страна, щракнете тук.

Измерване на въздействието на гумите с шипове върху пътищата

Във Финландия е проведен официален тест и там е измерено как гумите с шипове влияят на пътя. Производителите на гуми трябва да проектират гуми с шипове, които са по-малко вредни за сухите пътища.

Гумите от нашата гама X-Ice North 4 отговарят на настоящите норми по отношение на въздействието на тези гуми върху пътищата.

Монтиране на гуми с шипове

● Разбира се, препоръчва се да монтирате Вашите гуми с шипове в рамките на сроковете, разрешени от закона в държавата, в която пребивавате, и да ги демонтирате преди крайната дата.

● Подмяната на летните гуми с гуми с шипове е деликатна процедура, която препоръчваме да бъде извършена от професионалист. Той ще разполага с техническото оборудване и лубриканти за обезпечаване на правилното изпълнение на смяната на гуми. Потърсете професионално обслужване в близост до Вас с нашата търсачка за дистрибутори. 

Къде да съхранявате летните гуми след демонтажа им и монтирането на гуми с шипове?

Ако разполагате с достатъчно пространство в гаража си за съхранение на зимните гуми, не забравяйте да следвате нашите препоръки.

Ако ли пък не, някои дистрибутори на гуми предлагат услуга за съхранение на гуми. Гумите Ви ще бъдат съхранявани на подходящо място, за да не се налага да търсите такова в гаража си.
Попитайте Вашия дистрибутор на гуми, дали предлага тази услуга.