ГУМИГУМИ ДИСТРИБУТОРИДИСТРИБУТОРИ СЪВЕТИСЪВЕТИ

Разлика между зимните и летните гуми

За хората, които не са специалисти, може да е по-трудно да разберат разликата между зимните и летните гуми. Да разберем кои са по-подходящи за нуждите ви с това кратко ръководство.

Какви са специфичните характеристики на зимните гуми?

Каучуковите смеси, използвани при зимните гуми (известни също като гуми за студени метеорологични условия), остават меки при ниски температури, а шарката им има повече канали в сравнение с летните. Това осигурява оптимални работни характеристики в студени условия (сухи, мокри, заснежени или заледени пътища). Зимните гуми могат да бъдат разпознати по маркировките върху страницата: символ „M+S“ или символ с три планински върха и снежинка (3PMSF).

Гумите с маркировка „M+S“ върху страницата са гуми за сняг от чисто регулаторна гледна точка. Тази маркировка обаче не е свързана със задължителен тест за ефективност, поради което не дава гаранция за работните характеристики на гумите.

За разлика от нея маркировката 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) означава, че гумите са зимни и са били одобрени чрез регулаторен тест, за да се гарантира подходящо ниво на работните характеристики в зимни условия. Michelin препоръчва използването на зимни гуми с маркировка 3PMSF през студения сезон.

В какви метеорологични условия е подходящо да се използват зимни гуми?

Трябва да монтирате зимни гуми на автомобила си при трайно спадане на температурите под +7°C – обикновено от средата на октомври до средата на април в зависимост от метеорологичните условия.

В какви метеорологични условия е подходящо да се използват летни гуми?

От друга страна летните гуми гарантират максимална сигурност при температури над +7°C. Техните каучукови смеси и протекторни шарки осигуряват добро сцепление и поведение както на сухи, така и на мокри пътища в по-топли условия, и същевременно предлагат по-високи нива на издръжливост, горивна ефективност и комфорт.

Последен съвет за пътя

Ако решите да използвате зимни гуми, монтирайте четири броя, за да запазите стабилността на автомобила си.

ВИЖТЕ ОЩЕ СЪВЕТИ

Съвети за зимни гуми

Мога ли да шофирам със зимни гуми през цялата година?
Мога ли да шофирам със зимни гуми през цялата година?

Използването само на един комплект зимни гуми през цялата година може да е изкушаващо. Но добро решение ли е в действителност?

Научете още
Какво представляват всесезонните гуми?
Какво представляват всесезонните гуми?

Всесезонните гуми могат да се използват през цялата година, но не са единственият вариант.

Научете още

Още съвети и видеоклипове

Съвети за оборудване и шофиране през зимата
Всички наши съвети за зимата
Съвети за ефективно ползване на зимни гуми
Всичко за зимните гуми

НАМЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩАТА ЗА ВАШИЯ АВТОМОБИЛ ГУМА MICHELIN

  • ЛЕК АВТОМОБИЛ
  • SUV - 4X4
  • ВАН – КАРАВАНА
Loader