Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Как да сравнявате гуми?

Въз основа на какво трябва да  сравнявате гумите, за да изберете тези, които ще Ви удовлетворят напълно? Тази статия разглежда основните технически показатели, които трябва да вземете предвид,  средствата, които ще Ви помогнат да вземете решение, както и най-добрите съвети на Michelin. Ще обсъдим как да изберете гумата, от която имате нужда, измежду предложенията от една и съща гама, и ще Ви предоставим средства, които да Ви помогнат във взимането на решения, като например сайтове на  независими организации за тестване на гуми, етикетиране и сравняване на гуми. И най-накрая, ще обсъдим още един важен критерий: дълготрайните показатели 

Основни технически показатели за сравняване на гуми

За да гарантират ефективност, гумите трябва да предоставят множество, често противоречиви, технически показатели. Подобряването на един от тези технически показатели не трябва да е в ущърб на останалите. 

Сцепна сила или сцепление

Не забравяйте – гумите са единствения контакт на Вашия автомобил с пътя, следователно тяхното сцепление е от съществено значение за Вашата безопасност. Способността Ви да спирате, завивате, ускорявате или запазвате стабилност при висока скорост, всичко това зависи от сцеплението на гумите. Всеки тип гума е проектирана за осигуряване на сцепление при определени метеорологични и пътни условия. Ето защо, когато избирате гуми, е от особено значение да помислите как и къде ще шофирате и какъв тип сцепление ще Ви е необходимо.

Дълъг пробег

Продължителността на живота на една гума, преди да износи протектора си, е важен елемент, който гарантира, че получавате най-доброто съотношение между качество и цена. В зависимост от конструкцията на гумата и нейното качеството, можете да очаквате големи разлики в пробега, който ще получите. Спортните гуми (гуми с висока производителност) обикновено имат по-кратък живот на протектора от стандартните гуми за леки автомобили, тъй като при конструирането на тези гуми се набляга върху сцеплението и производителността, а не върху дълготрайността. Начинът и мястото на шофиране, както и това дали полагате грижа за гумите си, също оказват влияние върху продължителността на живота им. 

Енергийна ефективност

Знаехте ли, че 1 от всеки 5 изразходвани резервоара гориво се дължи на съпротивлението при търкаляне на гумите по пътя? Гумите могат да окажат голямо влияние върху разхода на гориво на Вашия автомобил. Някои гуми имат специфична конструкция и материали, които спомагат за намаляване на съпротивлението при търкаляне. Купуването на енергийно ефективни гуми с ниско съпротивление при търкаляне може да Ви помогне да спестите гориво или да увеличите капацитета на батерията на електромобилите  - още един начин да получите добро съотношение между качество и цена.

Управляемост

Управляемостта е начинът, по който автомобилът реагира на изискванията на водача (при насочване, ускоряване, спиране) и на пътните условия. Гумите с отлична управляемост могат да повишат безопасността, като поддържат стабилността на автомобила и контрола на водача върху него - както и удоволствието от шофирането.
Гумата играе много важна роля за управляемостта на автомобила:
Тя предава командите на водача от колелото към пътя. Като цяло спортните гуми с висока производителност са проектирани така, че да увеличат максимално ефективността на управлението и да осигурят прецизно насочване и завиване.

Удобство и шум

Удобството при шофиране се свързва с начина, по който гумата предпазва водача от неравностите на пътя. Гумите, които са оптимизирани за предоставяне на по-голямо удобство, имат специално проектирана конструкция, която допринася за абсорбиране на неравностите и осигуряване на плавно возене.
Друг важен елемент, благоприятстващ приятното шофиране е безшумното возене. Това се определя от дизайна на протектора на гумата - броят на каналите в гумата и тяхното разположение. Като цяло, с колкото по-агресивен дизайн е един протектор, толкова по-голяма е вероятността той да генерира шум. Но не забравяйте, че каналите играят важна роля в осигуряването на сцепление - преценете дали разполагането с допълнителна сцепна сила си струва малко по-високите нива на шум при движение.

Здравина

Гумите трябва да бъдат в състояние да издържат на всичко, което им поднесе пътя. Здравината или издръжливостта на гумата е нейната способност да преодолява ежедневните опасности на пътя. Ако Ви се налага често да шофирате по лоши или неасфалтирани пътища, потърсете гуми с подсилена конструкция.

Дълготрайни показатели

Каквито и технически показатели да се вземат предвид, важното е тези показатели да се запазят през целия живот на гумата. Това означава да сравнявате показателите на гумите не само когато са нови, но и да се уверите, че ще запазят добрата си ефективност през целия си жизнен цикъл, докато достигнат индикатора за износване. Една гума трябва да се представя добре от първия до последния километър. 

Как да  сравнявате гуми от една и съща гама?

Всяка наша гама гуми се произвежда в различни размери, за да е съвместима със съответните превозни средства. 

Понякога дадена гама гуми се предлага в няколко версии на един и същ размер, но с различни технически спецификации, като например:

●    Скоростен индекс (например: S, T, H, V, W, Y, и др.), 
●    Товарен индекс  (например : 91, 94, XL, и др.), 
●    OE маркировки (оригинално оборудване).

Тези технически спецификации представляват важни подробности, които могат да посочат дали конкретната версия гуми е съвместима с Вашия автомобил и начина Ви на шофиране.

Ако  няколко версии едновременно покажат съвместимост с Вашия автомобил, препоръчително е да изберете онази версия, чиито спецификации отговарят на тези на оригинално монтираните гуми, включително и на конкретната OE маркировка. 

ОЕмаркировката се отнася до гуми, разработени съвместно с производителите на автомобили, които отговарят на по-специфичните изисквания, характерни за отделните марки. Например, маркировката "MO" означава, че гумата е одобрена от Mercedes за техните автомобили. 
Въпреки това, наличието на OE маркировка не е задължително, стига да се спазват размера, скоростния и товарния индекс.
Спокойно можете да си изберете и вариант с по-висок скоростен  или товарен индекс; възможността за поддържане на по-висока скорост или по-голям товарен капаците, обаче, може да се отрази отрицателно на живота на протектора и на комфорта на возене 

Независими тестове, които Ви помагат в сравняването на гуми

Независимите институции, провеждащи изпитвания на гуми, като специализирани списания или професионални организации, могат да Ви помогнат в  сравняването на гуми.

Тези независими институции за изпитвания ежегодно използват много строги критерии при оценяването на представянето на гумите, като ги тестват върху различни повърхности . Те оценяват различни аспекти като спирачно поведение, управляемост, съпротивление при търкаляне, шум и прочие …

Сравняване на гуми с европейски етикет 

Европейският етикет е създаден с цел да улесни сравняването на различни модели гуми (от различни марки или от една и съща марка) чрез използване на обективни критерии. 

Например, ако търсите лятна гума на Michelin, е възможно да се колебаете между Primacy 4 и E-Primacy. Етикетът показва, че E-Primacy има по-добро съпротивление при търкаляне, което способства за намаляване на разхода на гориво и емисиите на CO2. Ако сте чувствителни към тези проблеми, етикетът ще ви насочи към E-Primacy.

Следователно етикетирането може да бъде помощно средство при вземането на решения. Трябва обаче да сте наясно, че то е ограничено до няколко критерия, които са приложими единствено към нови гуми, което е недостатъчно, за да определите цялостното представяне на гумата.

Сравняване на гуми с помощта на уеб сайтове за сравнение на гуми

Използването на сайтове за сравнение на гуми може да бъде полезно, но е важно да не забравяте, в тях сравнението се извършва на база нови гуми, което означава, че те не дават представа за поведението на гумите след определено ниво на износване (след пробег от няколко хиляди километра). 

При все това, ефективността на някои технически показатели на гумите спада с износването, и по-специално на мокри пътища и особено при спиране. Поради тази причина, когато сравняваме гуми трябва да се направи оценка и на промяната на показателите им при износване.

Избор на гуми с технически показатели, създадени да издържат 

Запазването на техническите показатели на гумата до последния километър е именно това, което Michelin изисква от своите серии гуми.

При разработката и производството на нашите гуми ние се стремим да постигнем най-добрите показатели без да правим компромиси, когато са нови, и тези показатели трябва да останат на отлично ниво до последния километър, след достигане на максимална степен на износване.