Driving safely on mountain roads

БЕЗОПАСНО ШОФИРАНЕ ПО ПЛАНИНСКИ ПЪТИЩА

Полезни съвети и препоръки за гуми за леки автомобили, SUV автомобили и ванове

Безопасното шофиране по планински пътища изисква предприемането на подходящите предпазни мерки и поведение за безопасност, особено при трудни метеорологични условия като мокри, заснежени или заледени пътища.

Прочетете докрай, за да разберете какво имат да кажат нашите експерти за безопасното шофиране по планински пътища.

Накратко:

Как да се подготвим добре преди да тръгнем на път

Преди да седнете зад волана на автомобила, препоръчваме да вземете някои предпазни мерки, които ще допринесат за спокойното ви пътуване в планината.

1 - Снабдете се с полезни аксесоари

На първо място, вижте списъка с аксесоари, които биха могли да допринесат за безопасното шофиране в планината, особено през зимата:

 • спрей за размразяване на автомобилни стъкла и стъргалка за лед за по-бързо размразяване на предното стъкло и прозорците, ако автомобилът ви е бил цяла нощ на открито при минусови температури
 • лопата за сняг
 • кашон за стартиране на автомобила, ако колелата буксуват
 • одеяло и топли дрехи, ако ви се наложи да чакате в автомобила
 • храна и напитки
   

2 - Проверете нивото на маслото и охлаждащата течност

На никого не му е приятно да претърпи авария, особено при студено време и най вече - на открит планински път. За да предотвратите подобна неприятна ситуация, препоръчваме да проверите нивото на маслото преди да тръгнете, тъй като именно то защитава двигателя на автомобила и други негови части от прегряване. Допълнете и охлаждаща течност, тъй като с нейна помощ температурата на двигателя се поддържа постоянно под 100° C. При прекомерно покачване на температурата по време на път, най-добре отбийте на подходящо място и изчакайте няколко минути докато се понижи.

3 - Проверете фаровете

Когато си на пътя е важно да виждаш и да бъдеш видим, и това важи в доста по-голяма степен, ако пътят е планински, където видимостта е значително затруднена от бързо променящите се метеорологични условия и липсата на улично осветление. Проверката на предните и задните светлини на автомобила ще ви гарантира, че ще можете да осветявате пътя си и да бъдете видим за останалите участници в движението.

4 - Проверка на чистачките

При дъжд или снеговалеж, ще ви се наложи да разчитате на чистачките на предното стъкло, за да си осигурите възможно най-добра видимост. Не забравяйте да проверите и нивото на течността за чистачки.

5 - Проверете гумите

Трябва да проверите две неща, които са от изключително значение:

 • степен на износване
 • ниво на налягане
   

С течение на времето, гумите неизбежно се износват и когато достигнат законово допустимата граница на износване, трябва да ги смените. Това се налага, защото когато грайферът на гумите ви достигне максимална степен на износване, те вече не са в състояние да предложат същите технически характеристики, особено при шофиране на мокър път. Открийте как да проверявате степента на износване на вашите гуми.

С течение на времето налягането в гумите спада по естествени причини. Правилното налягане осигурява добра управляемост и съответно - по-добра безопасност, особено ако се спускате по наклон. Освен това, то предотвратява неравномерното и/или преждевременното износване на гумите. Поради тази причина е силно препоръчително да проверявате нивото на налягане в гумите редовно, особено преди да да тръгнете на дълъг път или ако ще шофирате в планината.

Можете да напомпате гумите си с ръчна помпа на бензиностанцията

Подходящи ли са гумите ви за шофиране в планината?

Редовното шофиране в планински условия ви излага на променливо време, което може значително да се усложни. За да осигурите безопасността си трябва да оборудвате автомобила си с подходящи и високоефективни гуми.

В зависимост от зимните температури във вашия район, снежната покривка и риска от заледяване, поставянето на определен тип гуми гуми ще ви гарантира по-голяма безопасност и оптимални технически показатели. Запознайте се с нашите полезни съвети за избор на подходящите гуми 

michelin crossclimate 2

Шофиране по планински пътища: полезни съвети за безопасно шофиране

Шофирането в планински условия включва криволичещи пътища в различна степен наклон. Може да се сблъскате с ограничена видимост и чести завои, някои от тях - остри. Да шофирате безопасно, дори по сухи пътища, означава да адаптирате стила си на шофиране .

Общи съвети

 • Винаги шофирайте внимателно и бавно, спазвайте безопасна дистанция, особено при мокър, заснежен или заледен път.
 • Намалете скоростта си преди завой с недобра видимост и не се колебайте да използвате клаксона, за да сигнализирате за приближаването си. Това ще позволи на потенциалните насрещни водачи да разберат, че се приближавате още преди да ви видят.
   

Безопасно шофиране при изкачване на наклон

Намалявайте скоростта преди всеки завой и ускорявайте плавно докато го преминавате. Ако губите мощност, това означава, че автомобилът изпитва трудности при изкачването. Не натискайте педала на газта, а превключете на по-ниска предавка. Така ще възстановите контрола си върху автомобила. Тази маневра е особено ефективна при остър завой в стръмен участък, като например наличието на серпентини.

Безопасно шофиране при спускане по наклон

Когато се спускате по наклон, използвайте спирачките и по специално спирачката на двигателя: използвайте различните предавки на скоростната кутия, за държите леко завишени обороти, за да забавите автомобила.

Безопасно шофиране през зимата

Driving safely in winter

Всички тези съвети са приложими и при зимни условия, но с няколко допълнителни предпазни мерки. Шофирането в планината през зимния сезон ви излага на доста по-трудни метеорологични условия, отколкото когато шофирате през лятото.

Автомобилът ви се държи различно при спиране на сняг или лед. Рязкото и твърде силно натискане на спирачката може да доведе до блокиране на колелата и занасяне. Поради тази причина не трябва да забравяте да спирате плавно и постепенно, за да дадете време на гумите си да възстановят сцеплението си с пътя и да забавят автомобила.

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт