4w 240 tire michelin pilot sport 4 s en us product in context nosignature 16 slash 9

Какво трябва да бъде налягането на гумите на моя автомобил?

Напомпаните до правилното препоръчително налягане гуми на Вашия автомобил не само оптимизират производителността, но и повишават Вашата лична безопасност по време на шофиране, както и тази на останалите участници в движението.

От друга страна, неправилното налягане в гумите ще намали сцеплението на гумите Ви и ще увеличи спирачния Ви път. Карането с неподходящо налягане може също така и да повреди гумите Ви, да намали живота им и да увеличи разхода на гориво. Нека разберем как да избегнем тези рискове и какво трябва да бъде налягането в гумите на Вашия автомобил.

Какво трябва да бъде налягането във Вашите гуми?

Проверката на налягането във Вашите гуми  е проста и евтина процедура. За да избегнете прекомерно или недостатъчно напомпване, използвайте налягането, препоръчано от производителя.

  • Прекомерното напомпване може да доведе до преждевременно износване на гумите в средата на протектора.
  • Недостатъчното напомпване може да доведе до преждевременно износване на гумите в раменната им част. Това понижава качеството на сцепление.

 

Налягане в гумите, препоръчано от производителя

Производителят определя оптималното налягане за комбинацията превозно средство/гума. Производителят проверява всички характеристики с една ясна цел: вашата безопасност. Ето защо е наложително да проверите какво е налягането, препоръчано за Вашия автомобил от неговия производител. Обикновено то е посочено:

  • на стикер във вратата на водача,
  • на капачката на резервоара,
  • или в ръководството за експлоатация на автомобила.

 

Препоръчителното налягане за предните и задните гуми може да не съвпада. Ще видите, че са посочени два вида налягане:

  • Нормирано налягане: това е стандартното налягане
  • Налягане при натоварване: при значително натоварване на автомобила, например когато заминавате на почивка


Налягането се посочва единицата за налягане, използвана в държавата по местоживеене: в BAR или в PSI (1 bar = 14.50 psi).

microsoftteams image 3

Рискове, произтичащи от неправилно налягане в гумите

Препоръките на производителя са от съществено значение за Вашата безопасност и трябва да правите справка с тях всеки път, когато проверявате налягането на Вашите гуми. В противен случай характеристиките на Вашите гуми могат да бъде намалени, особено що се отнася до:

Издръжливост

Шофирането с недостатъчно напомпани гуми води до влошаване на цялостната структура на гумата, в резултат на което гумите могат да се разместят и/или пръснат.

Аквапланинг

Ако налягането в гумите е под препоръчаното от производителите на превозното средство, рискът от аквапланинг се увеличава рязко.

Спиране

Отклонение от 1 бар или 14 psi от препоръчаното налягане на производителя на превозните средства може да увеличи спирачния път на мокри пътища с 11 метра.

Разход на гориво

Гумите, напомпани до с 14 psi (1 бар) по-ниско налягане, имат повишено съпротивление при търкаляне, което увеличава разхода на гориво с 1 пълен резервоар гориво годишно.

Правилното налягане в гумите: безопасна, икономична и отговорна мобилност

Гума, напомпана до препоръчителното налягане, подобрява безопасността, води до икономии при използване и е екологосъобразна.

И тъй като част от налягането се губи по естествени причини (обикновено около 0,07 бара на месец), е необходимо гумата да се подлага на редовната проверка.

Ако автомобилът Ви е произведен след 2014 г, той би трябвало да е снабден с TPMS (система за следене на налягането в гумите), която Ви предупреждава при спад на налягането. Препоръчително е обаче да не чакате предупреждението, за да почнете да се тревожите за правилното налягане на Вашите гуми.

microsoftteams image 5

Потърсете марката на Вашия автомобил, за да разберете кое е правилното налягане за Вашите гуми

map search desktop

Намерете дистрибутори на гуми близо до Вас за секунди

Търсене по
Адрес, Град или Код
Кола
  • Кола
  • Мотор
Намери ме
Търсене
Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт