4w 240 tire michelin pilot sport 4 s en us product in context nosignature 16 slash 9

Какво трябва да бъде налягането на гумите на моя автомобил?

Напомпаните до правилното препоръчително налягане гуми на Вашия автомобил не само оптимизират производителността, но и повишават Вашата лична безопасност по време на шофиране, както и тази на останалите участници в движението.

От друга страна, неправилното налягане в гумите ще намали сцеплението на гумите Ви и ще увеличи спирачния Ви път. Карането с неподходящо налягане може също така и да повреди гумите Ви, да намали живота им и да увеличи разхода на гориво. Нека разберем как да избегнем тези рискове и какво трябва да бъде налягането в гумите на Вашия автомобил.

Какво трябва да бъде налягането във Вашите гуми?

Проверката на налягането във Вашите гуми  е проста и евтина процедура. За да избегнете прекомерно или недостатъчно напомпване, използвайте налягането, препоръчано от производителя.

 • Прекомерното напомпване може да доведе до преждевременно износване на гумите в средата на протектора.
 • Недостатъчното напомпване може да доведе до преждевременно износване на гумите в раменната им част. Това понижава качеството на сцепление.

 

Налягане в гумите, препоръчано от производителя

Производителят определя оптималното налягане за комбинацията превозно средство/гума. Производителят проверява всички характеристики с една ясна цел: вашата безопасност. Ето защо е наложително да проверите какво е налягането, препоръчано за Вашия автомобил от неговия производител. Обикновено то е посочено:

 • на стикер във вратата на водача,
 • на капачката на резервоара,
 • или в ръководството за експлоатация на автомобила.

 

Препоръчителното налягане за предните и задните гуми може да не съвпада. Ще видите, че са посочени два вида налягане:

 • Нормирано налягане: това е стандартното налягане
 • Налягане при натоварване: при значително натоварване на автомобила, например когато заминавате на почивка


Налягането се посочва единицата за налягане, използвана в държавата по местоживеене: в BAR или в PSI (1 bar = 14.50 psi).

microsoftteams image 3

Рискове, произтичащи от неправилно налягане в гумите

Препоръките на производителя са от съществено значение за Вашата безопасност и трябва да правите справка с тях всеки път, когато проверявате налягането на Вашите гуми. В противен случай характеристиките на Вашите гуми могат да бъде намалени, особено що се отнася до:

Издръжливост

Шофирането с недостатъчно напомпани гуми води до влошаване на цялостната структура на гумата, в резултат на което гумите могат да се разместят и/или пръснат.

Аквапланинг

Ако налягането в гумите е под препоръчаното от производителите на превозното средство, рискът от аквапланинг се увеличава рязко.

Спиране

Отклонение от 1 бар или 14 psi от препоръчаното налягане на производителя на превозните средства може да увеличи спирачния път на мокри пътища с 11 метра.

Разход на гориво

Гумите, напомпани до с 14 psi (1 бар) по-ниско налягане, имат повишено съпротивление при търкаляне, което увеличава разхода на гориво с 1 пълен резервоар гориво годишно.

Правилното налягане в гумите: безопасна, икономична и отговорна мобилност

Гума, напомпана до препоръчителното налягане, подобрява безопасността, води до икономии при използване и е екологосъобразна.

И тъй като част от налягането се губи по естествени причини (обикновено около 0,07 бара на месец), е необходимо гумата да се подлага на редовната проверка.

Ако автомобилът Ви е произведен след 2014 г, той би трябвало да е снабден с TPMS (система за следене на налягането в гумите), която Ви предупреждава при спад на налягането. Препоръчително е обаче да не чакате предупреждението, за да почнете да се тревожите за правилното налягане на Вашите гуми.

microsoftteams image 5

Потърсете марката на Вашия автомобил, за да разберете кое е правилното налягане за Вашите гуми

map search desktop

Намерете дистрибутори на гуми близо до Вас за секунди

Кола
 • Кола
 • Мотор
Кола
 • Кола
 • Мотор
Намери ме
Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт