VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Вериги за сняг: кога да ги сложим, как да ги използваме ?

Условията за шофиране през зимата могат да бъдат опасни и непредсказуеми, с от сухи до мокри, заснежени или заледени пътни настилки, понякога в рамките на същия ден. В ситуации, когато пътят е завладян от киша, сняг и лед, веригите за сняг са обичаен аксесоар. Тук ви предлагаме насоки за това, кога и как да ги използвате.

Вериги за сняг: кога да ги сложим, как да ги използваме

1 - Сложете веригите за сняг, когато това се изисква от разпоредбите

 

На някои места и по-специално по планинските пътища и пътищата до ски курортите може да има законово изискване за използване на вериги за сняг. В България това изискване се сигнализира чрез официалния пътен знак Г19.

В повечето случаи, обаче, този пътен знак се придружава от друг знак, според който е приемливо използването на гуми за сняг.

 

Авто Публикувано guide ue regulations Полезни съвети и препоръки

2 - Сложете вериги за сняг, ако сте с летни гуми

Авто Публикувано panneau b26 Полезни съвети и препоръки

Автор на снимката: Стефан ДЮКЛЕ (Stéphane DUCLET)

Макар че летните гуми не са предназначени за използване при температури под 7°C, много хора продължават да ги използват през цялата година. В подобни случаи важното е да се използват вериги за сняг при шофиране по заснежени пътища.

Важно е да се отбележи, че използването на вериги е свързано с известни ограничения:

  • Поставянето на вериги за сняг в студено време, често през нощта и на банкета на пътя, никога не е приятно изживяване. В резултат много хора са склонни да изчакват до последната минута, преди да ги поставят, като дотогава те най-вероятно вече са шофирали известно време в небезопасни условия, с лошо сцепление и тяга.
  • В България е забранено движението със скорост над 50 км/ч с поставени вериги.


Освен това, от съображения за безопасност и за да не похабите веригите за сняг, те трябва да се свалят веднага, щом се излезе на път без сняг.

За да избегнете неудобството на веригите за сняг, ние ви препоръчваме да използвате гуми, пригодени за условията, като например зимни или всесезонни гуми.

3 - Ако сте с зимни или всесезонни гуми

За разлика от летните, зимните и всесезонните гуми са предназначени за шофиране в зимни условия. Каучукът им запазва еластичността си дори при ниски температури, а дълбоките им канали повишават сцеплението върху студен и мокър терен, както и в сняг. Дори с тези гуми, обаче, веригите за сняг може да са от полза при шофиране в екстремни условия, тъй като повишават сцеплението върху лед или сняг.

Не забравяйте да внимавате при избора на тези аксесоари. Зимните и всесезонните гуми са по-подходящи за композитни или метални вериги, тъй като текстилните вериги за сняг лишават зимните и всесезонните гуми от естественото им сцепление върху снега.

chaines neige michelin

Каква е разликата между вериги за сняг и чорапи за сняг ?

Основната разлика е в дизайна: вериги за сняг се добавят върху протектора на гумата, докато чорапите за сняг покриват изцяло колелата. При вериги за сняг сцеплението е резултат от съвместната работа на гумата и веригата. При чорапи за сняг тъканта на чорапа осигурява материал за захващане.

Функция на веригите за сняг и текстилните вериги за сняг (снежни чорапи)

При твърд сняг двете системи работят приблизително еднакво, докато при пресен сняг и черен лед веригите са по -ефективни. Те също са по -устойчиви и ще се влошават по -бавно по пътищата, почистени от сняг. Чорапите обаче се поставят много по -лесно и по -бързо.

Различните видове вериги

До началото на 2000 -те години на пазара можете да намерите само метални вериги. През последните около петнадесет години обаче, особено по инициатива на Michelin, са разработени нови концепции за вериги - като чорапи (SOS Grip) и композитни вериги (Michelin Easy Grip) - за по -лесно използване, особено по отношение на инсталацията и непрекъснато подобряване на производителността.

За да научите повече за нашата линия снежни вериги, посетете нашия специализиран уебсайт.

bibendum

Какво е законодателството относно веригите за сняг в Европа?

 

Всяка европейска страна има собствено законодателство относно използването на вериги за сняг. Тези нормативни разпоредби определят видовете продукти, които могат да се използват (например, в Германия и Австрия могат да се използват само метални вериги) и как и кога могат да се използват.

Вижте по-долу нашата таблица за нормативните разпоредби в различни европейски страни.

Авто Пиктограма shutterstock 92325316 Полезни съвети и препоръки
Авто Фон carousel produit x ice north Полезни съвети и препоръки

Могат ли вериги за сняг да се слагат на всеки автомобил?

 

Повечето автомобили могат да използват класически или стандартни вериги, но някои автомобили изискват специални вериги. Най-често причината е в това, че имат по-малка колесна ниша, което означава, че използването на стандартни вериги може да доведе до повреди по автомобила. Ако и вашият случай е такъв, ще трябва да използвате текстилни вериги за сняг, композитни или странични вериги.

Преди да изберете продукт, трябва да знаете модела на автомобила си и размера на гумите.

Трябва също да имате предвид задвижващата система на вашия автомобил. При автомобили с предни задвижващи колела вериги за сняг трябва да се поставят само на предните гуми, докато при вериги със задно задвижване с вериги трябва да се оборудват и четирите гуми, за да се гарантира тягата отзад и сцеплението отпред. Автомобилите с 4 задвижващи колела също изискват вериги на всичките 4 гуми.

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт