Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Каква е продължителността на живот на гумите?

Чудите се колко дълго трябва да издържи една автомобилна гума?  Определянето на продължителността на живота на една гума е трудно, тъй като това зависи от множество фактори, но ако прочетете тази статия, ще знаете как да запазите гумите си възможно най-дълго, кога е препоръчително да ги проверите и кои гуми гарантират най-добри технически показатели до последния километър.

Защо е от значение  гумите да издържат по-дълго ?

Има две основни причини, поради които е необходимо да направите всичко възможногумите Ви да издържат толкова дълго, колкото позволяват техните характеристики.

1 - За да опазите околната среда 

Като се грижите за запазването на дълготрайността на гумите си, Вие ги сменяте по-рядко, което намалява въздействието върху нашата планета.

2 - За да избегнете ненужни разходи 

Твърде ранната смяна на гумите означава по-големи разходи, отколкото биха били, ако ги бяхте сменили, когато трябва. Оставяйки ги да издържат докрай, съкращавате бюджета, отделен за Вашия автомобил

Как да избегнете преждевременното износване на гумите си?

С течение на времето и изминатите километри, гумата неизбежно се износва, но процесът може да се ускори, ако не вземете определени предпазни мерки.

Проверявайте редовно налягането в гумите

Недостатъчното вътрешно налягане в гумите причинява преждевременно износване. Тъй като с течение на времето гумата губи известно количество въздух по естествен начин, препоръчваме да проверявате налягането на монтираните гуми веднъж месечно (и веднъж годишно на резервната).

Освен че гумите се износват, шофирането с недостатъчно напомпани гуми означава допълнителни финансови разходи за гориво, тъй като автомобилът Ви гори повече.

Прекомерно напомпаните гуми също са склонни към преждевременно износване. Ето защо е важно да регулирате налягането в гумите си според препоръките на производителя. 

Научете повече за това как да проверявате налягането на гумите.

Избягвайте сътресения

Когато преминавате през бордюр, дупка или неравност, това предизвиква сътресения, които могат да ускорят износването на гумите.

Всъщност, удар на една или повече гуми може да доведе до нарушаване на геометрията на автомобила Ви. Последицата? Неравномерно износване на гумите, което налага преждевременната им подмяна.

Съхранявайте правилно летните/зимните си гуми

Ако редувате летни и зимни гуми, за да запазите неизползваните в момента гуми е важно да ги съхранявате на чисто и проветриво място, защитено от атмосферни влияния. 

Екстремните температури също оказват влияние върху стареенето на каучука. Вместо да ги излагате на прекалено високи или прекалено ниски температури, изберете място с умерени температури, далеч от пряка слънчева светлина.

Кога трябва да закарате автомобила си за оглед на гумите?

Ако забележите признаци на неравномерно износване

Забелязвате ли, че протектора на гумите Ви е по-износен по един от ръбовете? Само в центъра? Или само по раменната част? Забелязвате ли повтарящо се износване на фасетите? 
Незабавното посетете автомобилен сервиз за оглед на гумата, за да може проблема да бъде отстранен, преди да се е задълбочил.

След 5-годишна експлоатация

След 5-годишна експлоатация

След 5-годишна експлоатация, гумите Ви вероятно ще са преминали през много и различни настилки и ще са претърпели удари.  След 5 години употреба, гумите трябва да се преглеждат от специалист минимум веднъж годишно. Това ще Ви гарантира, че не са се повредили преждевременно и не застрашават Вас или Вашите пътници.

DOT маркировка на гумата: как да определим възрастта на гумата?

Вашата гума има « DOT » маркировка, която с помощта на код указва нейната дата на производство. Този код се състои от 4 цифри, първите две от които означават седмицата, а следващите две - годината на производство. Разполагайки с тази информация, Вие можете да разберете, дали Вашата гума е преминала прага от 5 години или не.

Последната част от DOT маркировката на гумата, съдържа кода за възрастта на Вашата гума и в случая той указва, че тя е произведена през 47-ма седмица на 2014 година

Срок на годност на гумата : 10-годишен праг

Ако не сте сменяли гумите си 10 години, считано от датата на производство, Michelin препоръчва да ги смените с нови като предпазна мярка. Тази препоръка е приложима и към резервните гуми.

Праг на индикатора за износване 

Според законодателството, гумата трябва да се смени, когато дълбочината на протектора спадне под 1.6 мм. Този праг се обозначава върху гумите Ви с помощта на индикатори за износване - малки изпъкнали ленти между шарките на протектора, които служат за точно измерване на тяхната дълбочина.

Според тях гумата трябва да се смени, когато протектора се изтрие до нивото на индикаторите за износване. Гумите MICHELIN имат малки видими издатини по раменната си част и Ви помагат да намерите местоположението на индикаторите за износване върху протектора.

Изберете гуми, които работят до последния километър

До последния километър? Това е моментът, в който протекторът на Вашата гума действително ще е достигнал прага на индикаторите за износване.

Всички гами на MICHELIN са проектирани така, че да съчетават отлична дълготрайност и отлични технически характеристики до последния километър.
За пример, с нашите гами MICHELIN Primacy 4, MICHELIN CrossClimate 2 и MICHELIN Alpin 6, ние осигуряваме на  водачите оптимална безопасност до последния километър.

Защо го правим? Защото тези нови поколения гуми са снабдени с еволюираща шарка на протектора, която позволява на гумата да запази своите характеристики до самия край, дори когато е износена. 

Те предотвратяват ефекта на аквапланинг дори при силно износване

За да се избегнеаквапланинг (загуба на контрол при шофиране на мокра пътна настилка), водата трябва да се задържа в грайфера на гумата, преди да бъде отведена назад и настрани и настрани. С износването на гумата, остават все по-малко изпъкнали шарки, а с това и по-малко места за задържане на вода. В този случай гумата се носи върху слоя вода и пътя. Това води до загуба на сцепление и следователно до загуба на стабилност и контрол. Еволюиращата шарка на протектора на Michelin гарантира, че гумата продължава да задържа и извежда правилно водата до края на жизнения си цикъл,  по този начин избягвайки ефекта на аквапланинг.