eco green driving fuel economy 1

Как природосъобразното шофиране Ви помага да пестите гориво?

Полезни съвети и препоръки за гуми за леки автомобили, SUV автомобили и ванове

Тези дни се наблюдава нарастващ интерес към техниките за "природосъобразно шофиране" или както още "зелено шофиране" . Нека повдигнем капака на еко-шофирането, за да разберем как определени стилове на шофиране могат не само да помогнат на околната среда, но и да спестят пари от бюджета Ви за гориво. 

Какво е еко-шофиране?

Думата “еко” в еко-шофиране означава две неща.

  • Първо, екология: днес, шофирането с мисъл за околната среда е от все по-голямо значение за потребителите.
  • И второ: икономичен: икономията на гориво има положителен ефект върху портфейла на шофьорите. Еко-шофирането, или още “зеленото шофиране”, представлява съвкупност от техники на шофиране, които целят да намалят максимално емисиите и използването на изкопаеми горива. А ако управлявате електрически автомобил, еко-шофирането ще Ви помогне и да увеличите пробега, който изминавате с едно зареждане на батерията му!

Кои техники на шофиране ще Ви помогнат да пестите гориво?

Представяме Ви 9 полезни съвета за еко-шофиране , които намаляват вашия въглероден отпечатък и спестяват пари.

1. Проверете налягането на гумите си

Недостатъчно напомпаните гуми увеличават разхода на гориво и освен това влияят на контрола на водача върху автомобила. От друга страна, прекомерно напомпаните гуми намаляват разхода на гориво, но пък увеличат спирачния път и скъсяват живота на гумите. Указания за подходящите нива на налягането обикновено се съдържат в ръководството за поддръжка на автомобила, в жабката, на вратата или на капачката на резервоара.

2. Изберете правилната гума

“Горивно-ефективните гуми”, проектирани за генериране на ниско съпротивление при търкаляне, също са в състояние да намалят значително разхода на гориво на Вашия автомобил. Системата за етикетиране също е от полза при определянето на най-ефективната гума: погледнете етикета и потърсете пиктограмата “бензинова колонка” и изберете гуми с клас А.

header choix 2

The label displays the tyre fuel efficiency, rated from A to E (A being most efficient)

3.  Изпреварвайте събитията: намалявайте скоростта, не спирайте 

Примерно, не форсирайте, за да хванете зелена светлина на светофара и да ударите спирачка. Вместо това, планирайте предварително и предвиждайте достатъчно разстояние, за да позволите на автомобила постепенно и навреме да намали скоростта си.

4.  Избягвайте нервното/спортното шофиране

Това не винаги е толкова лесно, ако шофирате в застроени градски зони, но карането тип “газ-спирачка” ще вдигне разхода Ви на гориво.  Един от начините да постигнете  по-нисък разход на гориво (мили на галон), когато шофирате в градски условия, е да се отпуснете! Не е необходимо постоянно да “дишате във врата” на автомобила пред Вас. За щастие, много превозни средства тези дни са снабдени с режим за шофиране в градска среда, предназначени за икономия на гориво.

В днешно време разходът на гориво може да бъде намален в движение благодарение на режимите за шофиране в градска среда.

5. Избягвайте рязкото ускоряване

Колкото по-бързо променяте скоростта на даден обект, толкова по-голямо усилие отнема това. Следователно, внезапното увеличение на скоростта ще изисква допълнителна доза енергия, което ще се отрази на количеството гориво в резервоара Ви. 

6. Спазвайте ограниченията за скоростта

Ограниченията на скоростта на автомобилите се налагат не само от съображения за безопасност, но и спомагат за намаляване на разхода на гориво, както и на емисиите на замърсителите на въздуха. 

7. Предусещайте терена

Карането на скорост може да бъде страхотен начин за постигане на по-нисък разход на гориво. Ако наближавате баир надолу, например, оставете колата си да се движи по инерция и гравитацията ще си свърши работата. Ако непосредствено след това има баир нагоре, започнете да ускорявате, когато наближите края на склона. А системата за автоматично поддържане на скоростта (круиз контрол)?  Докато тази система върши работа на магистралата, най-добре я изключете, когато шофирате по хълмист терен 

8. Не оставяйте двигателя да работи на празен ход

В интерес както на портфейла Ви, така и на околната среда, е да избягвате да оставяте двигателя включен, ако това не е необходимо. Това включва спиране, за да се обадите по телефона, чакане в колата, за да вземете децата, дори седене в интензивен трафик.

9. Използвайте пестеливо климатика 

Ненужно пуснатия климатик, означава повече изразходвано гориво и повече CO₂ в атмосферата. При ниска скорост на движение, изберете вентилацията или спуснете прозорците.

Зелено шофиране: експертни съвети за пестене на гориво

Сирил Роже, директор на отдел "Комуникация по технически и научни въпроси" към Michelin, дава някои конкретни примери за това как да пестите гориво с помощта на техники за природосъобразно шофиране. 

Той съветва: "Ускорявайте внимателно, като използвате мощността на автомобила, например при потегляне." Не е необходимо да се изстрелвате с гръм и трясък. Същото се отнася и до скоростта: "Спазвайте ограниченията на скоростта по магистралата, за да пестите гориво. Не е задължително да ускорявате, когато изкачвате баир, и винаги можете да оставите автомобила да забави малко скоростта си при спускане надолу."

В градските райони, допълва Сирил, "изкушението е да се залепите за задницата на колата отпред. В някои градове, хората възприемат нервен стил на шофиране. Но ключът е да се придържате към собствения си ритъм и да предусещате събитията колкото се може повече.”

Избягването на внезапно ускоряване е ключов момент в  еко-шофирането

А един от най-важните фактори, когато става въпрос за  пестене на гориво и извличане на максимален пробег за от зареденото количество гориво, е? Гумите! Сирил обяснява, че голяма част от "пропиляната" енергия (гориво, което не е използвано за завъртане на колелата на автомобила) се губи заради съпротивлението при търкаляне:: "Тази загуба представлява до 20%, с други думи един от пет пълни резервоара. А като се замислите колко гориво изливате в автомобила си всяка година, разбирате, че това количество е доста."

Решението за намаляване на съпротивлението при търкаляне (без загуба на сцепление) е в подходящите гуми. Вземете, например, гумите MICHELIN e.PRIMACY. Специално разработени, взимайки предвид всички аспекти на природосъобразното шофиране, те помагат на водачите да пестят горивои пари, благодарение на изключително ниското си съпротивление на търкаляне (1).

С най-доброто съпротивление при търкаляне сред средните конкуренти от същата категория (1), MICHELIN e.PRIMACY спестяват 0.21 литра гориво на 100 километра и около 80 евро за целия експлоатационен живот на гумата (2,3). При електрическите автомобили, капацитетът на батерията се увеличава с приблизително 7% в сравнение с останалите гуми от тази категория - това са 30 км, за прогнозен капацитет от 400 км (4).

Какво могат да направят шофьорите за опазването на околната среда? 

Автомобилната индустрия прави значителни стъпки към намаляването на въздействието на автомобилите върху околната среда чрез разработването на иновативни продукти като гумите MICHELIN e.PRIMACY или MICHELIN PILOT SPORT EV . Но водачът също играят значителна роля. Както разбрахме, природосъобразното шофиране не е само способ за икономия на гориво, пестене на пари и безопасност на пътя, важна е и мисловната ни нагласа към зеленото шофиране, ако искаме  да вървим заедно към едно по-зелено бъдеще.

Източник и снимки:

Halbergman / Getty
Zero Creatives / Getty
Karin & Uwe Annas / Adobe Stock
Kiyoshi Hijiki / Getty

Правни споменавания

(1) - Гумите MICHELIN e·Primacy спадат към категорията Първокачествени летни гуми като гумите от марките CONTINENTAL, GOODYEAR,BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP, и не са предназначени за използване като Оригинално оборудване  (т.е. не са конструирани с цел постигане на конкретни цели на производителите на автомобили), а могат да се закупят от търговците на дребно.
Тест за съпротивление при търкаляне - Тест за съпротивление при търкаляне, проведен на машина от Applus Idiada, по заявка на Michelin, през месец юни (на нова) и през месец август (на изтрита до 2 мм) 2020 г, на размер 205/55 R16 91V, сравняващ MICHELIN e·PRIMACY (нова: 5,58kg/t и износена: 5.13kg/t) с MICHELIN PRIMACY 4 (нова: 7.74kg/t и износена: 6.25kg/t) ; BRIDGESTONE TURANZA T005 (нова: 7.17kg/t и износена: 5.81kg/t);  CONTINENTAL ECOCONTACT 6 (нова: 6.39Kg/t и износена: 5.49kg/t) ; CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 6 (нова: 8,93kg/t и износена: 6,94kg/t) ; DUNLOP BLURESPONSE (нова: 7,97kg/t и износена: 5.54kg/t) ; GOODYEAR EFFICIENT GRIP 2 (нова: 7,01kg/t и износена: 5.38kg/t) ; PIRELLI CINTURATO P7 BLUE (нова: 6,96kg/t и износена: 6.30kg/t) ; PIRELLI CINTURATO P7 (нова: 8,79kg/t и износена: 6.97kg/t).

(2) В ново състояние, гумата MICHELIN e·Primacy генерира средно до 2kg/t по-ниско съпротивление при търкаляне в сравнение със своите конкуренти, което се равнява на понижение на разхода на гориво с до 0,21l/100km, еквивалентно на с до 5 g по-малко емисии на CО2 при автомобил VW Golf 7 1.5 TSI или с до 7% по-дълъг пробег с едно зареждане на батерията при автомобил VW e.Golf. 
По време на употреба, MICHELIN e·PRIMACY генерира средно до 1,5kg/t по-ниско съпротивление при търкаляне в сравнение с конкурентите си, което се равнява на икономия от пестене на гориво до 80 паунда. Това означава 174 кг по-малко емисии на C02. Икономиите от използването на гумите се изчисляват въз основа на средните данни за нови и изтрити до 2 мм гуми, като се отчитат резултатите от представянето на гумата по време на действителния ѝ жизнен цикъл - всички икономии са изчислени на база 35 000km и цена на горивото от 1.46 евро за литър (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 изчислено за държавите в топ 10 по движение на леки автомобили на собствена и чужда територия - https://ec.europa.eu/eurostat/web/transport/data/database). Реалните икономии от гориво и понижаването на разходите могат да се различават значително в зависимост от навиците на шофиране, автомобила или налягането на гумите.

(3) Повишен капацитет на батерията на електромобила и намалени емисии на CO2. В ново състояние, гумата MICHELIN e.Primacy генерира средно до 2kg/t по-ниско съпротивление при търкаляне в сравнение със своите конкуренти, което се равнява на понижение на разхода на гориво с до 0,21l/100km, еквивалентно на с до 5 g по-малко емисии на CО2 при автомобил VW Golf 7 1.5 TSI или с до 7% по-дълъг пробег с едно зареждане на батерията при автомобил VW e.Golf.

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт