microsoftteams image

Можете ли да да промените размера на гумите?

Полезни съвети и препоръки за гуми за леки автомобили, SUV автомобили и ванове

Искате ли да промените размера на гумите си? Възможно е, но съществуват някои ограничения. Ще ги обсъдим в тази статия.

Какво представлява размера на гумата?

Когато говорим за размера на една гума, ние всъщност имаме предвид следните нейни параметри, които включват елементите, обозначени върху страницата ѝ

tyre size
 • Широчина (напр. 205) в милиметри.
 • Oтносителна височина на профила (напр. 55) в проценти. Относителна височина на профила на гумата наричаме съотношението между височината на страницата и широчината на гумата.
 • Тип (напр. R за радиална)
 • Диаметър (напр. 17) в инчове.
 • Товарен индекс (напр.  91) Числото представлява код, който съответства на максимално допустимия товар, който може да издържи дадена гума.
 • Скоростен индекс (напр. V) Буквата представлява код, който съответства на максимално допустимата скорост, при която дадена гума може да понесе максимален товар.  

Какви са възможните варианти за промяна на размера?

58818286 m

За всяко превозно средство съществува стандартно оборудване, което се предлага от производителя, и допълнително оборудване, което включва няколко одобрени от производителя варианта. 

Примерно оборудване за PEUGEOT 308 - 1.2 pure tech от 2021 г:

195/65 R15 91H
205/55 R16 91V
205/50 R17 93V
225/45 R17 91V
225/40 R18 92V

Примерно, предлагат Ви се 3 варианта на избор на различен диаметър на гумата. За всеки автомобил се предлагат няколко одобрени диаметъра на колелото: 15, 16 и17 инча.

Промяната на диаметъра на колелата означава, разбира се, смяната на джантите, които могат да бъдат изработени от ламарина, подобно на оригиналните, или от алуминий, който е по-лек и с по-привлекателен външен вид.

Одобрения

Всички предоставени от производителя на автомобила размери, са одобрени за този автомобил.
Да установите, кои точно са тези одобрени размери, е изключително лесно: те обикновено са посочени на стикера на колоната на шофьорската врата или в ръководството за експлоатация на Вашия автомобил, а понякога и на капачката на резервоара за гориво.

Възможно ли е да монтирам друг размер, освен одобрените?

Спазването на одобрените от производителя размери е задължително.  В някои държави е възможно да бъде направено изключение, но само при условие че диаметърът на гумата остава в границите на не повече от -2% и +1,5%.

С оглед на Вашата безопасност, тази на пътниците Ви и на останалите водачи на пътя, препоръчваме одобрените размери да бъдат спазвани. Ако размерът не е одобрен е възможно да се окаже, че сте монтирали прекалено широки гуми, които излизат опасно извън широчината на автомобила. Или гуми с недостатъчен индекс на натоварване, например за лекотоварни автомобили, чиято функция често включва превоз на товари.

Освен това, тъй като при отчитането на скоростта, километражът взима предвид и диаметъра на колелата, е възможно показанията за скорост на таблото да са погрешни. Същото се отнася и за изминатия пробег.

122592729 m

Какви са последствията от неспазване на хомологацията?

Въпреки, че в някои държави се разрешава известен толеранс, ако не спазвате одобрените размери Вие се излагате на някои рискове, като например:

 • рискове за безопасността
 • лоба в случай на полицейска проверка
 • отказ да бъде извършен технически преглед на автомобила Ви
 • липса на застрахователно покритие в случай на произшествие


От друга страна, ако спазвате одобренията, Вие ще можете да се възползвате от гъвкавостта и в същото време да избягвате горепосочените неудобства

Кога се налага промяна на размера на гумите?

Съветваме Ви да проверите съвместимостта на гумите на автомобила си с одобрението на производителя за Вашето местоположение, ако автомобилът Ви е внос от друг континент. 
(Регламенти R30 и R117, съгласно посоченото в маркировка E2 на страницата на гумата).

Например, ако автомобилът е внесен в Европа от Съединените щати, Вие сте длъжни по закон да го адаптирате в съответствие с европейските хомологации и да промените размера на гумите по съответния начин.

Кога мога да монтирам гуми с по-нисък или с по-висок товарен или скоростен индекс?

Наличието на маркировка 3PMSF върху дадена гума означава, че гумата е била тествана и отговаря на стандартите за зимна употреба.

Гумите, използвани през зимата (зимни или гуми 4 сезона) трябва да са обозначени със символ за одобрение M+S (кал и сняг) и 3PMSF (пиктограма с 3 планински върха и снежинка).

Ако гумите Ви са маркирани със символ 3PMSF (сертифицирани за шофиране през зимата на мокри или заснежени пътища), законът Ви дава право да монтирате зимни гуми с по-нисък скоростен индекс от препоръчания.

Това е така, защото през зимата, когато пътищата са покрити със сняг, водачите намаляват средната скорост, с която шофират.

Единственото ограничение е в купето да бъде поставен видим за водача стикер, който да му напомня максималната скорост, с която трябва да шофира. Въпреки това, ако гумата носи единствено маркировката M+S, без 3PMSF, от януари 2020 г законът забранява да монтирате гуми с по-нисък скоростен индекс.

През летния сезон е възможно да изберете гуми с по-висок товарен индекс и/или скоростен индекс от посочените от производителя, но във всички случаи не и с по-нисък.

Колко гуми едновременно имам право да сменя?

Ако сменяте размера на гумите си, то Вие задължително трябва да смените всички гуми едновременно, а не само двете гуми на една ос.

След като вече разполагате с цялата информация, която Ви е необходима, за да промените размера на гумите си, можете да използвате нашата търсачка за гуми по-долу и да намерите най-подходящите за Вас гуми:

map search desktop

Намерете дистрибутори на гуми близо до Вас за секунди

Търсене по
Адрес, Град или Код
Кола
 • Кола
 • Мотор
Намери ме
Търсене
Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт