Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Маркировка на гумите - разяснения: Как да разчетем маркировките на гумата?

В статията ще Ви научим как да разчитате означението за размер на гумата, както и тези за максимално допустим товар и скорост; ще разберете и по какъв начин са обозначени марката, гамата и типа на гумата . Ще се запознаете и с други маркировки, като символа “тривърха планина и снежинка” , надпис M+S и значението на OE маркировката.

Какво означават цифрите върху гумата?

Ако погледнете страницата на Вашата гума, ще забележите множество буквено-цифрови кодове и символи. Какво означават тези маркировки на гумата?

Тези маркировки на гумата Ви дават важна информация как да използвате и кога да смените гумата си.

Как да разчетем означението за размер на гумата?

Размерът на гумата се определя от комбинация от цифри и буква, както е показано по-долу в жълто.

Обърнете внимание, че тези знаци понякога са придружени от допълнителни букви, указващи препоръчителната употреба на гумата.

Тези букви могат да бъдат:

P: Лек автомобил
LT: Американско обозначение за лекотоварен автомобил
C : Европейско обозначение за лекотоварен автомобил и микробус
XL, HL или усилени : Гуми с по-висока товароносимост от обичайната за техния размер Такива гуми трябва да бъдат подменяни с еквивалентни на тях гуми (пример: гума HL се подменя с друга гума HL)
T: Временна (резервна гума тип “патерица”)

Как да разчетем широчината и относителната височина на профила на гумата?

Пример: 205 / 55

Тези важни маркировки на гумите ще Ви помогнат да намерите точните гуми, когато настъпи моментът за тяхната смяна.

Първото от двете числа показва номиналната широчина на сечението на гумата. Тя се дава в милиметри и определя разстоянието между външната повърхност на страницата до вътрешната повърхност на страницата на автомобилната гума. Например, 205 означава, че гумата Ви е с номинална широчина от 205 мм.

Второто число представлява съотношението между височината на профила спрямо нейната широчина. То се изразява в проценти. Числото 55, например, означава, че височината на страницата, от горната повърхност на профила до джантата, е 55% от ширината на гумата.

Как да разчетем конструкцията на гумата и диаметъра на колелото?

Пример: R 17

Тези маркировки на гумата обикновено се състоят от буква и число.

Буквата, R, показва, че вътрешната конструкция на гумата е Радиална.

Радиалната технология, изобретена от Michelin, използва комбинации от каучук и метални и текстилни подсилващи материали, за да се формират много здрави структури в областта на протектора, като страниците останат гъвкави. Това позволява животът на протектора да се удължи и намалява разхода на гориво благодарение на пониженото съпротивлението при търкаляне.

След буквата има число. В нашия пример то е: 17

Това число се изразява в инчове и показва диаметъра на колелото, за което е предназначена гумата.

Как да разчетем означението за максимално допустим товар и скорост на гумата?

Пример: 91 V

На страницата на вашата гума ще видите число, последвано от буква.

Товарният клас или товарният индекс (в нашия пример: 91) представлява код, който съответства на максимално допустимия товар (в кг.), който може да издържи дадена гума.

Скоростният индекс (в нашия пример: V) представлява код, който съответства на максимално допустимата скорост, при която дадена гума може да понесе максимален товар.

Вижте Таблицата на съответствието между тези кодове и техните стойности в нашата статия, посветена на товарните и скоростните индекси . Тези стойности представляват важна информация, подобно на размера на гумите, особено в случаите, когато обмисляте избора на нови гуми за Вашия автомобил.

Как да определим марката и гамата на гумата?

Това е доста лесно. Марката на производителя, както и гамата на гумата, винаги присъстват върху страницата.
На тази снимка ясно се вижда надписа “MICHELIN” и човечето на Michelin, а наименованието "Pilot Sport 4 S" се отнася до гамата на гумата.

Как да определим типа на гумата?

Надписът "Tubeless" (безкамерна) върху страницата на гумата указва, че гумата Ви не се нуждае от вътрешна гума. Обърнете внимание, че в някои случаи определени колела имат нужда от вътрешна гума, тогава е важно да прецените, дали вътрешната гума е съвместима с външната.

И обратното, надписът "Tube type" указва камерна гума предназначена за монтаж с вътрешна гума.Каква е ползата?

Какви са предимствата? Безкамерната гума е по-лека, по-икономична и често по-надеждна поради повредите, които могат да възникнат по вътрешната гумата по време на експлоатацията ѝ.

Как да разчетем означението за налягане на гумата?

Върху страницата на гумата има и означения (MAXLOAD и MAX PRESS), които указват максималната товароносимост и максималното налягане на гумата. Това обаче, не са непременно стойностите за натоварване и налягане за Вашия автомобил.
За да гарантирате правилното функциониране на гумите на Вашия автомобил, трябва да се съобразите с препоръчаното от производителя на Вашия автомобил налягане на напомпване. Тази информация обикновено се намира в ръководството за експлоатация на Вашия автомобил или върху стикера на вратата от страната на водача, или на капачката на резервоара за гориво.

Научете повече за това как да проверявате налягането на гумите.

Как да разчетем датата на производство на гумата?

Датата на производството на гумата е част от секцията DOT (Министерство на транспорта на САЩ), където присъстват и други означения.
Първите символи показва съответствие с изискванията на пазара на САЩ. Последните четири цифри от DOT кода представляват датата на производство.
Първите две цифри показват седмицата, а последните две - годината на производство. В този пример, кодът за дата на производство е 4714, което означава, че гумата е произведена в 47-ма седмица, 2014 година.

Що се отнася до продължителността на живота на гумата, единственият показател за това е износването. Износването се измерва с помощта на индикатори за износване.

Как да разбера дали гумата е достигнала максимална степен на износване?

Вашата гума е снабдена с индикатори за износване.

Те представляват ленти с височина 1.6 мм, разположени между каналите на шарката на протектора.

При гумите Michelin, тези ленти се откриват лесно по символа на човечето Michelin, поставено на няколко места по страницата на гумата. Намерите ли човечето на Michelin, трябва да знаете, че индикаторите за износване са подредени по протежение на цялата ширина на гумата.

Когато протекторът се износи до нивото на индикаторите за износване, гумата е достигнала минималната допустима дълбочина на протектора .

Маркировка на гумите - разяснения: Символа “тривърха планина и снежинка” и надпис M+S

1 - тривърха планина и снежинка
Върху вашата гума може да има символ, състоящ се от тривърха планина със снежинка. Това е символа три планински върха и снежинка или 3PMSF: - най-новият стандарт за зимни гуми или гуми за сняг. Той гарантира минимално ниво на представяне през зимата, тъй като гумите с тази маркировка се подлагат на обективни тестове. Наличието на такъв символ върху гумата Ви гарантира, че тя се счита за препоръчително оборудване за достъп до регламентирани зони като ски курортите например.

2 - надпис M+S
Върху страницата на някои гуми има означение M+S, включително върху тези с всесезонно и зимно предназначение . Зад тези букви се крият думите "Кал" и "Сняг" и указват, че според производителя, това са гуми за сняг. И все пак гумите, обозначени единствено с маркировка M+S, не са предмет на регулаторно тестване за представяне в зимни условия.
Гумите с маркировка “3PMSF” са единствените, които гарантират реална ефективност през зимата, тъй като са специално проектирани за използване на сняг и удовлетворяват всички изисквания, което е потвърдено от подлагането им на обективни тестове.

Скоростта на гумите със зимна сертификация (M+S и/или маркировка 3PMSF), може да бъде по-ниска от тази на оригиналните летни гуми. Ето защо, при необходимост, скоростта на шофиране трябва да се коригира, за да съответства на тази на монтираните зимни гуми. В някои държави, например, в които теоретичното ограничение на скоростта за движение по пътищата надвишава указаната върху гумите скорост, е възможно да се изисква поставянето на стикер вътре в автомобила, напомнящ за тази по-ниска скорост на гумите, като този стикер трябва да е ясно видим за водача.

OE маркировка

Някои производители на автомобили оборудват автомобилите си с гуми, които са специално създадени да отговарят на изискванията им.

Маркировка върху гумата, означаваща "Оригинално оборудване", указва, че гумата е проектирана от производителя на гуми и одобрена от производителя на Вашия автомобил за стандартен монтаж.

OE маркировката се отнася не само до производителя, но често и до конкретния модел автомобил. Разликите между гумите от този тип могат да се отнасят до управляемостта, удобството, нивото на шум, а понякога и до изискванията на трансмисията и софтуерните системи на автомобила. Съпротивлението при търкаляне също е оптимизирано.

Michelin препоръчват, ако автомобилът Ви е бил оборудван фабрично с гуми с ОЕ маркировка, при смяната им да монтирате гуми със същата ОЕ маркировка.

В примерната снимка, маркировката "AO" съответства на марката Audi, както можете да се убедите от таблицата по-долу.

Таблица с OE маркировки по марка на превозното средство:

Намерете най-добрата гума за вашия автомобил
Търсене на гума
Търсене на гума