4w 461 tire michelin crossclimate 2 en us product in context dry no signature 16 slash 9

Какво да направим при промяна в управляемостта?

Полезни съвети и препоръки за гуми за леки автомобили, SUV автомобили и ванове

Поддържане в пътя, управляемост… Пт време на време се случва водачите да забележат, че автомобилът им не се държи както обикновено, въпреки че не са правили нищо специално по него. Или поне те така си мислят! Какво трябва да направят шофьорите, ако докато шофират забележат, че управляемостта на гумите е лоша? Налага се да се посети специализиран сервиз за правилно диагностициране на проблема.

Прочетете повече с MICHELIN.

Какво представлява управляемостта на автомобила?What is road handling?

Поведението/управляемостта на автомобила на пътя се отнася до начина, по който автомобилът/гумата реагира на многобройните изисквания на водача, като например насочване, ускоряване и спиране. Управляемостта на автомобила е от решаващо значение както по отношение на безопасността и стабилността на автомобила, така и за приятното преживяване зад волана.

44340525 m

Защо управляемостта на автомобила на пътя не е същата?

Бордюр, дупка на пътя, изкуствени неравности по платното за движение... причините, които могат да променят поведението на автомобила са няколко.

4w 387 tire michelin energy xm2 plus en us features and benefits 2 signature 16 slash 9

Ако осите не са разположени успоредно една спрямо друга, можете да усетите липса на реакция от страна на кормилната уредба и вибриране на волана или носене на превозното средство настрани, например.

Какъвто и да е проблема, добрата новина е, че е отстраним. Можете да го решите успешно в сервизите, предлагащи професионални услуги за регулиране на геометрията или балансиране на колелата.

Защо ролята на гумите в управляемостта на автомобила е толкова голяма?

За водача поведението/управляемостта на пътя се свързва най-вече с правилната реакцията на автомобила спрямо действията му. Всичко трябва да се случва гладко, правилно и без изненади.

За производителите на автомобили поведението/управляемостта на пътя представлява една от основните характеристики на автомобила. В съчетание с безопасността и удоволствието от шофирането, то е ключов показател за получаване на одобрение на гумите. Всъщност, това е една от характеристиките, които професионалистите и водачите на автомобили коментират най-много (участници във формиране на общественото мнение и статии в пресата).

Управляемостта е особено сложна дейност, тъй като зависи от множество параметри на три различни нива:

• моторното превозно средство (геометрия и разпределение на маса),
• елементите, участващи в контакта земна повърхност/моторно превозно средство (гуми, кормилно управление и окачване),
• системите за подпомагане на водача (контрол на стабилността и кормилна ос).

Гумата играе ключова роля в поведението на пътя, тъй като в края на веригата осигурява предаването на силите между превозното средство и земната повърхност, за да се запази траекторията, определена от водача.

Управляемостта на гумата по отношение на поведението на пътя се оценява чрез множество тестове (обективни и субективни, на суха и мокра настилка и с машини). Управляемостта на пътя се коригира най-вече чрез регулиране на геометрията. Но в случай на голям сблъсък, механичните части на автомобила могат да бъдат засегнати и повредени.

Защо геометрията на колелата е толкова важна за вашата безопасност?

129754498 m

Ако геометрията на окачването на Вашия автомобил е неправилна, може да настъпят промени в управляемостта му, и оттам безопасността Ви да бъде изложена на риск. Можете да забележите, че гумите Ви се износват неравномерно.

Оптимизираната геометрията на окачването е съществена за постигане на най-доброто възможно управление на пътя, да предпазите гумите си от неравномерно и/или бързо износване и да спестите гориво.

А балансирането на колелата?

Една добре балансирана гума с равномерно разпределение на теглото, се върти на оста си, без да предизвиква вибрации. За постигане на перфектен баланс, на точно определени места по окръжността на джантата се поставят балансиращи тежести. Процедурата се извършва изключително от професионалист, тъй като изисква наличие на специфично измервателно оборудване. Добре балансираните гуми осигуряват по-удобно шофиране, по-дълъг живот на гумите и по-малко преждевременно механично износване.

Разберете повече за балансирането на колелата

 

Как да намерите сервиз за регулиране на геометрията и балансиране на колелата близо до Вас?

Има няколко начини, които ще Ви улеснят в намирането на специалисти и професионални сервизи за 'балансиране на колелата близо до мен' . Регулирането на геометрията на колелата ще подобри тяхната управляемост. Използвайте нашия указател на дистрибутори.

map search desktop

Намерете дистрибутори на гуми близо до Вас за секунди

Търсене по
Адрес, Град или Код
Кола
  • Кола
  • Мотор
Намери ме
Търсене
Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт