Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Как гумите могат да увеличат пробега и да доведат до  икономия на гориво?

Ако знаете каква е връзката между горивната ефективностна гумата , това ще Ви помогне да изминавате по-големи разстояния с едно зареждане на резервоара, което е добра новина не само за Вашия портфейл, но и за околната среда. Тук ще разгледаменачините за постигане на по-добра икономия на гориво, като обърнем внимание на кодовете на гумата и на горивната ефективност: как да разберем, какво ни казва етикета и какво всъщност означава таблицата за горивна ефективност .

Какво е  икономия на гориво?

Изчисляването на разстоянието, което автомобилът Ви може да измине с едно пълно зареждане на резервоара, не е толкова просто, колкото изглежда. Два автомобила могат да стартират с едно и също количество гориво и да изминат едно и също разстояние, но разходът на гориво при пристигането им до крайната дестинация може да се различава значително поради множество причини. Разходът на гориво се измерва в мили на галон (mpg), което се равнява на приблизително 4,55 литра гориво. Колкото по-високо е числото на mpg, толкова по-ефективно е превозното средство.

Автомобилът идва не само с определен клас разход на гориво (mpg), но и разстоянието, което може да измине, варира в зависимост от други фактори, като стил на шофиране, гуми и терен. Ето защо, често използваме израза “икономия на гориво”, когато говорим за оптимизиране на количеството гориво, използвано от двигателя.

Как да намалим потреблението на гориво: да опознаем автомобила

Кои автомобили горят най-много и защо е толкова важно да знаем как да подобрим икономията на гориво. Общото правило е, че колкото по-голям и по-тежък е един автомобил, толкова повече гориво изразходва. Защо? 

До известна степен, потреблението на гориво се дължи на съпротивлението при търкаляне на гумите. Енергията, необходима да се изтласка автомобила от неподвижна позиция на равна повърхност се дължи единствено на силата на съпротивление на търкаляне на неговите гуми. Колкото по-тежък е автомобила, толкова по-голяма сила е необходима, за да се изтласка, което означава повече енергия. Но ако Вашият автомобил е с гуми с ниско съпротивление при търкаляне, ще Ви е необходима по-малка сила.
Съответно, едно просто решение за пестене на гориво е да си изберете по-малко и по-леко превозно средство. Или да взимате със себе си само най-необходимото!

Как да подобрите икономията на гориво  на Вашия автомобил

Ясно е, че не всеки може да си позволи смяна на автомобила с нов. А и някои хора не могат да направят компромис с размера на автомобила си - например тези с големи семейства или оборудване, което трябва да превозват. Затова, нека се опитаме да разберем, как да изминаваме възможно най-дълго разстояние с едно зареждане на резервоара като следваме съветите за подобряване на разхода на гориво (mpg).

•    Налягане в гумите
Основен фактор, който мнозина пренебрегват, когато става въпрос за  подобряване на икономията на гориво, е изборът на гуми и тяхното налягане. Гумите, които не са напомпани до правилното въздушно налягане, могат да бъдат източник на ненужни енергийни загуби, затова, за да поддържате оптимална ефективност, не забравяйте да проверявате редовно налягането в гумите си. Освен другото, то е важно и за Вашата безопасност.

•    Поддръжка
Редовното техническо обслужване на Вашия автомобил ще гарантира, че всички негови части функционират добре и безпроблемно - оптимизирайки циркулацията на горивото в автомобила и предотвратявайки ненужното разхищение на гориво.  Например, правилно регулирания двигател или подмяната на повреден кислороден датчик може реално да повлияе на пробега.

•    Олекотете автомобила
За да  спестите гориво, проверете дали не натоварвате прекалено много автомобила с излишен багаж, който да упражнява по-голямо налягане върху гумите и съответно да е необходима повече енергия за преодоляване на съпротивлението при търкаляне. Проверете багажника: кутията с инструменти, която понякога Ви е нужна, когато посещавате родителите си, е пример за нещо, което не е необходимо да присъства в багажника Ви ежедневно.

•    Намалете аеродинамичното съпротивление
В днешно време, повечето автомобили са проектирани със заоблена аеродинамична форма на каросерията, което улеснява плавното му движение през въздуха.   Колкото по-малко е съпротивлението на въздуха (аеродинамичното съпротивление), толкова повече гориво пестите. Ето защо, ако имате багажник на покрива или стойка за велосипед, обмислете дали няма да е по-добре да ги демонтирате, когато не ги ползвате. 

•    Планирайте пътуванията 
Що се отнася до това как да подобрите икономията на горивопреди още да сте стартирали двигателя, планирайте предварително, за да избегнете трафика и изберете оптималния маршрут, като използвате GPS устройство или мобилно приложение. Колкото повече избягвате внезапното натискане на спирачка, спирането и тръгването и поддържането на двигателя в работен режим в задръствания, толкова повече километри ще можете да изминете с едно зареждане на резервоара.

•    Климатизация
Затоплянето или охлаждането на автомобила изразходва енергия. Затова, преди да вдигнете температурата с още един градус, помислете дали вместо това не бихте се чувствали също толкова комфортно, ако облечете лек пуловер.  Същото се отнася и за отопляемите седалки, устройствата против запотяване на стъкла и други подобни уреди с високо енергийно потребление. Пестете топлина, за да пестите гориво.

3 tips to improve fuel economy and increase gas mileage | Michelin Garage

3 tips to improve fuel economy and increase gas mileage | Michelin Garage

Кои са най-добрите гуми по отношение на потреблението на гориво?

Има една гума, която в момента се отличава от останалите в нейния сегмент по ниското си съпротивление на търкаляне и това е:  MICHELIN e.PRIMACY . Иновативната ѝ технология също така означава, че тя е едновременно икономична (предлага Ви повече километри на галон) и по-устойчива.

Сирил Роже, директор на отдел "Комуникация по технически и научни въпроси" към Michelin, обяснява, че енергията, която се губи през гумите - т.е. чрез съпротивлението при търкаляне, за което научихме по-горе - може да съставлява 20 % от разхода на гориво на автомобил с двигател с вътрешно горене. “Правилната гума може реално да Ви помогне да пестите пари. С новата гума MICHELIN e.PRIMACY , предлагаща най-ниското съпротивление при търкаляне в своята категория , клиентът може да спести гориво. ”И по-конкретно, сертифицираните тестове показват, че ниското съпротивление при търкаляне на MICHELIN e.PRIMACY спестява на водачите приблизително 0.21 литрагориво на 100 километра и около 80 евро за целия живот на гумата”*.

Тази горивна ефективност заслужи на MICHELIN e.PRIMACY клас A в категориите на Етикета за гуми на  ЕС.

Как да използваме класа на  горивна ефективност  на гумите, посочен в Етикета на ЕС, за да пестим гориво?

Европейският съюз въведе първата си инициатива за етикетиране на гуми през 2012 г. Тя дава няколко ориентира за възможностите, които гумите предлагат, когато става въпрос за начините за пестене на гориво.

Сегашният етикет на гумите (осъвременен през месец май 2021 г.) се придържа към последната инициатива на Европейския съюз за енергийно етикетиране и въвежда класификация за ниво на съпротивление при търкаляне по скала от А до Е   (обозначено на етикета с пиктограма на бензинова колонка), при която клас A означава най-нисък разход на гориво, а клас Е - най-висок. Избирайки  “гуми с горивна ефективност” от клас А, може значително да намали разхода на гориво на Вашия автомобил. 

Етикетът на гумите съдържа и друга полезна информация:

-    скала за сцеплението с влажна повърхност, която също варира от А до Е. 
-    Пиктограма на високоговорител, символизираща нивото на за произвеждания външен шум при движение в децибели (dB).
-    Етикетите на някои гуми посочват дали са предназначени за използване в лед и/или силен сняг.
-    Етикетите са снабдени с идентифициращ QR код, който може да бъде сканиран от потребителя за по-бърз достъп до допълнителна информация за гумата.

Съвети към водачите: как да подобрите горивната ефективностна автомобила си, когато шофирате

Полезни съвети за пестене на гориво при пътуване с автомобил! Независимо дали става въпрос за пътуване на кратки или дълги разстояния, съществуват определени техники на шофиране, които са от ключово значение за подобряването на горивната ефективност.

Като цяло, колкото по-плавно карате - толкова по-нисък ще бъде и разходът на гориво.  Този начин на шофиране е познат като природосъобразно шофиране, не само защото оказва положително влияние върху финансите Ви (икономичност), но и защото щади природата поради факта, че отделяте по-малко CO2 на километър. 

С поддържането на автомобила си в добро състояние, избора на подходящите гуми и възприемането на природосъобразен стил на шофиране, можете да намалите разхода на гориво, емисиите на CO2 и да извлечете максимален пробег от своя автомобил!

Намерете най-добрата гума за вашия автомобил
Търсене на гума
Търсене на гума

Вижте други свързани статии

Legal mentions

Източник и снимки:

Adene Sanchez / Getty
Florent GIFFARD, TERMINAL 33 / Michelin
DR / European CommissionПравни споменавания

*По време на употреба, MICHELIN e·PRIMACY генерира средно до 1,5kg/t по-ниско съпротивление при търкаляне в сравнение с конкурентите си, което се равнява на икономия от пестене на гориво на до 80 паунда. Това се равнява на 174 кг по-малко емисии на C02. Икономиите от използването на гумите се изчисляват въз основа на средните данни за нови и изтрити до 2 мм гуми, като се отчитат резултатите от представянето на гумата по време на действителния ѝ жизнен цикъл - всички икономии са изчислени на база 35 000km и цена на горивото от 1.46 евро за литър (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 изчислено за държавите в топ 10 по движение на леки автомобили на собствена и чужда територия - https://ec.europa.eu/eurostat/web/transport/data/database). Реалните икономии от гориво и понижаването на разходите могат да се различават значително в зависимост от навиците на шофиране, автомобила или налягането на гумите.