Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice

Често Задавани Въпроси Как да изберете правилните гуми – Зимни гуми

Трябват ли ми зимни гуми, ако автомобилът ми е 4x4?

Автомобилите 4x4, известни също като автомобили със задвижване на 4-те колела, осигуряват по-добра тяга върху сняг, отколкото автомобилите със задвижване само на предните или задните колела. Въпреки това, ефективността им все пак е по-малка от автомобилите с монтирано зимно оборудване (зимни гуми 3PMSF или гуми 3PMSF 4 сезона).

С летни гуми 4-те задвижващи колела частично допринасят за липсата на сцепление при движение по наклон нагоре. При движение по наклон надолу обаче 4-те задвижващи колела не оказват съществено влияние– и тъй като автомобилът тежи повече при спускане по наклон, шофирането без нужното оборудване е опасно. Предимствата на гумите 3PMSF си остават ненадминати.

Мога ли да поставя вериги на всеки автомобил?

Повечето автомобили могат да използват класически или стандартни вериги

Някои автомобили обаче изискват поставянето на специални вериги.

Започнете с проверка при вашия производител, за да разберете дали автомобилът ви може да използва стандартни вериги. За някои автомобили движението по пътната мрежа с класически вериги е незаконно, защото няма достатъчно пространство между гумите и каросерията на автомобила. Ако поставите вериги на автомобил от този тип, те могат да повредят гумите или други части на вашия автомобил. В такъв случай ще трябва да използвате вериги с правоъгълна стъпка.

За да научите повече за веригите, предлагани от MICHELIN LIFESTYLE, посетете https://bg.michelin-lifestyle.com/en/promotions/snow-chains/find-products

Каква е целта на гумите с шипове?

В области и страни, където са разрешени, гумите с шипове се препоръчват за справяне в най-трудните варианти на зимни условия. Те се справят по-добре от зимните гуми без шипове по заледени пътища и пътища с поледица.

В България гумените шипове не са разрешени.

Какви са разликите между Зимни Гуми, Гуми за Сняг и Гуми от Термокаучук?

Каква е разликата между вериги за сняг и текстилни вериги за сняг?

Основните различия са в конструкцията: веригите за сняг се поставят върху протектора на гумата, докато текстилните вериги за сняг покриват изцяло колелата. При веригите за сняг сцеплението е резултат от съвместната работа на гумата и веригата. При текстилните вериги за сняг сцеплението се осигурява от текстилния материал на чорапите.

Върху твърд, утъпкан сняг и двете системи действат еднакво добре, но върху пресен сняг и поледица металните вериги са по-ефективни. Освен това те са по-издръжливи и се износват по-бавно върху пътни настилки, почистени от снега. Текстилните чорапи обаче се поставят много по-лесно и бързо.

До началото на 2000-те години на пазара се предлагаха само метални вериги. За последните около петнадесет години обаче, преди всичко благодарение на усилията на Michelin, бяха разработени нови концепции за вериги – като текстилните чорапи (SOS Grip) и композитните вериги (Michelin Easy Grip) – за по-лесно използване, особено по отношение на поставянето и непрекъснатото подобряване на работните характеристики.

За да научите повече за нашата гама вериги за сняг, посетете специалния ни уебсайт => https://bg.michelin-lifestyle.com/en/promotions/snow-chains

Нужни ли са специални колела за зимните гуми?

Можете да монтирате зимните гуми на обичайните си колела. За водачи, използващи зимни гуми, Michelin препоръчва да използват летни гуми през летния сезон, което означава, че трябва да сменяте гумите два пъти в годината:

  • Веднъж през пролетта, за смяна на зимните гуми с летни
  • Веднъж през есента, за смяна на летните гуми със зимни

Разбира се, смяната на гумите е свързана с известни разходи. Алтернативно решение е да имате два комплекта колела (джанти + гуми) – едни със зимни гуми и един с летни. По този начин просто можете да сменяте колелата, без да се налага да демонтирате гумите, и да спестите пари.

Други Статии, които може да ви интересуват

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт