VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Зимни гуми или гуми 4 сезона: кои са по-добри?

Знаем, че изборът на гуми може да е труден, ето защо Michelin е тук, за да помогне. Когато зимата пристигне и пътните условия започнат да се променят, летните гуми започват да показват признаци на влошаване на работните характеристики. Решението? Зимни или всесезонни гуми. Ние разполагаме с цялата информация, за да ви помогнем да изберете правилните гуми за вас.

Авто Публикувано pneu voiture hiver michelin pilot alpin winter Полезни съвети и препоръки

Зимни гуми: Какви са вашите възможности за избор? 

 

В Европа предлагаме два различни типа зимни гуми.

  • Зимните гуми Alpin на Michelin са предназначени за използване в Западна Европа, където водачите се сблъскват с условия на студ, дъжд и сняг. 

  • Нашите зимни гуми Nordic, предлагани със или без шипове, са подходящи за шофиране в страни като скандинавските и северна Русия, където екстремните зимни условия са нещо обичайно. Тези гуми са разработени специално за употреба при най-ниски температури – до -40ºC и с тях може да се шофира върху лед. 

В България зимните ни гуми Alpin са най-популярния избор за водачите, докато гумите ни Nordic се използват основно от жителите на планинските райони.

Нашите зимни гуми Alpin: Силни страни и слабости

Зимната гума Alpin е разработена да предлага оптимални работни характеристики при температури в диапазона от +7ºC до -20ºC. Тези гуми са най-добри върху мокра, студена и заснежена пътна настилка и с тях може да се шофира дори по заледени пътища. Ако редовно ви се налага да шофирате в зимни условия, Alpin е идеалната гума за вас.

Единственото ограничение на тези гуми е, че щом температурите се повишат над 7ºC, каучукът им започва да омеква и гумата губи ефективността си с износването на протектора, което води до загуба на сцепление върху сух терен или в условия на мокра настилка.

Следователно, ако изберете да използвате зимни гуми през зимния сезон, по-безопасно ще бъде да ги сменяте с летни гуми, щом температурата започне отново да се повишава.

Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice
Авто Пиктограма schéma 1 pneu été en hiver pluie 4 10m fr Полезни съвети и препоръки
Авто Пиктограма schéma 2 pneu été en hiver neige 30m fr Полезни съвети и препоръки
Авто Публикувано cc 0 32 500 440 max max Полезни съвети и препоръки

Всесезонни гуми

От друга страна, всесезонните гуми са хибридни гуми, които могат да се адаптират както към ниски температури до -10°C, така и към високи температури до +30°C. Какъв е секретът им? Те съчетават характеристиките на летните и зимните гуми, за да създадат гума, с която може да се шофира безопасно по всяко време на годината, независимо от условията. При температури над 7ºC всесезонните гуми се справят по-добре от зимните гуми и на сух, и на мокър терен, а освен това са и много по-тихи. Допълнително предимство е това, че не се налага да ги сменяте през годината, както при летните и зимните гуми, което ви пести и време, и енергия.

Макар че всесезонните гуми гарантират безопасност и мобилност при шофиране в снежни условия, те не са толкова ефективни като зимните гуми, които си остават най-добрите гуми за шофиране в тежки пътни условия.

Колко ще струва да снабдя автомобила си със зимни или всесезонни гуми?

Окомплектоването на вашия автомобил със зимни гуми не е нещо, към което да се отнасяте несериозно. Правилният избор на гуми за вас зависи от размера на вашия автомобил и стила ви на шофиране, като се предлагат опции за малки автомобили, семейни седани, универсални, спортни и офроуд автомобили. Естествено, цените варират според типа автомобили. Гумите Alpin 6 на MICHELIN, например, се предлагат в 58 размера с цени, започващи от едва 70 €* за гума. Тази гама е разработена с технологията Evergrip и гарантира безопасността ви както върху мокра настилка, така и при шофиране в сняг, освен че имат отличен полезен живот. 

Като алтернатива можете да закупите комплект всесезонни гуми, което е по-евтино, отколкото да оборудвате автомобила си и с летни, и със зимни гуми. Налична в 50 размера, гамата MICHELIN CrossClimate+ предлага всесезонни гуми, започващи от 73 €*. Номер едно по отношение на издръжливостта, тези универсални гуми съчетават технологията на летните и зимните гуми, за да предложат високо ниво на работни характеристики и безопасност при всякакви метеорологични условия. Хибридният им характер ги прави икономични в дългосрочен план. 

*Цена за гума Michelin

Сравнителни работни характеристики на летни, зимни и всесезонни гуми MICHELIN

Авто Пиктограма comparaison perf pneus max max Полезни съвети и препоръки

Забележка: Звездичките отразяват нивото на ориентировъчните работни характеристики на сравняваните 3 типа гуми.

Летните гуми Primacy 4 и Pilot Sport 4 на MICHELIN се справят най-добре на сухи и мокри пътища при топло време. Те имат отличен полезен живот, както може да се очаква от марката MICHELIN (предвид гамата летни гуми).
Гумите MICHELIN CrossClimate+ са всесезонни гуми, които се справят добре и през лятото, и през зимата, дори в сняг. Издръжливостта им е сравнима с тази на летните гуми, което ги прави лидер в тази категория.
Зимните гуми MICHELIN Alpin 6 и MICHELIN Pilot Alpin 5 са гумите с най-добри работни характеристики за неблагоприятни зимни условия, включително в сняг и лед.

Bibendum - Reflexion

Зимни или всесезонни гуми: Полезни съвети относно избора на най-доброто за вас

Основното обстоятелство, което трябва да се има предвид, е видът на зимните условия, с които е вероятно да се сблъскате с вашия автомобил.

Ако пътувате редовно по заснежени пътища, налага ви се да шофирате при много ниски температури, живеете или често трябва да пътувате в райони, които са трудно достъпни през зимата (стръмни наклони, неразчистени пътища и др.), най-добрият избор за вас е да използвате зимни гуми.

Ако, обаче, шофирате само инцидентно по заснежени пътища (понеже живеете в област с минимални снеговалежи или понеже ходите на ски по-малко от три пъти годишно), то най-добрият избор за вас са всесезонните гуми. Ако досега сте използвали зимни гуми, преминаването на всесезонни гуми ще ви спести смяната на гуми всяко полугодие, т.е. както време, така и енергия. 

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт