Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Как да познаете една добра зимна гума

Различните маркировки върху зимните гуми Има специални маркировки на гумите, които показват дали те са зимни или всесезонни. Лесни за откриване, тези символи са разположени върху страницата на гумите.

Зимни гуми 3PMSF

Символът 3PMSF указва, че гумите са надеждни и безопасни за шофиране в сняг.

Маркировката 3PMSF се присъжда от сертифицирана лаборатория.

За да получи тази маркировка, гумата трябва да е преминала тестове съгласно стандартизиран регулаторен метод и да е показала резултати, съответстващи на стандартите по отношение на маневреност и безопасност върху сняг.

Този символ се превръща все повече в норма за разпознаване на една добра зимна гума.

Символът 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) се разпознава лесно: снежинка, заобиколена от 3 планински върха. Съгласно наредбите той винаги се придружава от маркировката M+S.

Зимни гуми M+S

M+S (Mud and Snow)

Тази маркировка показва, че гумата е по-подходяща за заснежени или кални пътища, отколкото стандартните модели (летни гуми).

Обърнете внимание, че тази маркировка не изисква сертифицирано изпитване и се поставя изцяло по усмотрение на производителя.

В миналото тази маркировка беше официалният индикатор за зимна гума. В някои европейски страни все още е така, но в повечето нормативните разпоредби се променят и вече маркировката 3PMSF се превръща в норма в днешна Европа.

MICHELIN препоръчва да се използват зимни гуми с маркировка 3PMSF, отколкото само с M+S, за шофиране през зимата.

Можете да шофирате безопасно и спокойно, като знаете, че всички зимни и всесезонни гуми MICHELIN са сертифицирани 3PMSF гуми.

Автор на снимките: Стефан ДЮКЛЕ (Stéphane DUCLET)

Какви са маркировките върху гумите за лед или с шипове?

Гумите Nordic или ICE са предназначени за шофиране дори в най-трудни условия. Те са разработени специално за шофиране по заледени пътища, върху твърд утъпкан сняг и при много ниски температури (дори до -40°C). За тези гуми няма специални символи освен стандартните маркировки M+S и 3PMSF.

Гумите с шипове се използват само при заледени пътища. Има прецизни нормативни разпоредби относно тяхната употреба и тези гуми нямат специална маркировка.