Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Зимна гума или гума за сняг: Що е то ?

Какво представлява зимната гума? Различава ли се от гумата за сняг?
Разберете какво е необходимо да знаете за зимните гуми и кога е препоръчително да оборудвате автомобила си с тях.

Какво прави зимните гуми уникални?

Зимните гума са гуми, проектирани специално за безопасно шофиране при температури под 7ºC, без значение дали пътят е заснежен, или не.

Те се идентифицират чрез специални маркировки, M+S и/или 3PMSF, разположени върху страницата на гумата.

Какви са разликите между Зимни Гуми, Гуми за Сняг и Гуми от Термокаучук ?

В действителност няма особена разлика. Тези термини са се наложили с времето и с развитието на новата технология.

Днес тези гуми най-често се наричат зимни, защото предимствата им могат да бъдат усетени не само върху заснежени пътища, но и при всякакви зимни условия и особено върху мокри пътни настилки при температури < 7°C.

Защо трябва да оборудвам автомобила си със зимни гуми ?

Ефективността на летните гуми намалява забележимо при понижаване на температурата. Втвърденият в резултат на по-ниските температури каучук води до слабо сцепление върху пътя. Ето защо ние препоръчваме да сменяте гумите си веднага, щом температурата започне да пада под 7°C.

Разработени за изискванията на зимното шофиране, зимните гуми се изработват от материали, които се адаптират към студа. Независимо дали върху сух, мокър, заснежен или заледен терен, еластичният им каучук, съчетан с дълбоките протектори, гарантира по-добро сцепление с повърхността. Маневреността на пътя и управляемостта на автомобила са оптимизирани, а спирачният път – намален. 

Кога зимното време променя пътищата

От октомври до април пътните условия могат да бъдат много променливи, а пътните настилки могат да бъдат от сухи до влажни, мокри, заснежени или заледени. Независимо от всичко, времето задължително ще бъде студено – ето защо е важно да използвате на автомобила си гуми, подходящи за зимно време (зимни или всесезонни гуми).

В света на гумите зимата започва още щом температурите паднат под 7°C, затова по принцип се препоръчва да сменяте гумите със зимни тогава. При тази температура каучукът в гумите се втвърдява и ефективността му намалява

Сигурност през зимата със зимни или всесезонни гуми

Между сняг, лед и страшната поледица, водачите често се усещат по-малко сигурни през зимата, но не е задължително да бъде така.

Като отчитате правилно рисковите фактори на шофирането при студено време и си осигурите оборудване, подходящо за зимните условия (зимни гуми или всесезонни гуми, сертифицирани като 3PMSF), можете да се чувствате също толкова сигурни през зимата, колкото и през един хубав летен ден

Рискови фактори при студено време

Водачите са склонни да вярват, че снегът и ледът са най-големите опасности при шофиране през зимата. Въпреки това, 9 от 10** пътно-транспортни произшествия стават на сухи или мокри пътища, а не на пътни настилки, покрити със сняг или лед.
Снегът може да представлява опасност, но далеч не е единствената. Дори през зимата близо 9 от 10 ПТП* стават на прави пътни участъци.

Как се обяснява този феномен? Това е въпрос на концентрация. Водачите по правило са много по-бдителни при остри завои и на излизане от завои без видимост, докато при движение по прави градски улици с добра видимост вниманието им се разсейва. В резултат на това броят на пътните произшествия е значително по-висок в градските райони.

При подобни условия гумите ви играят още по-важна роля, ето защо е от ключово значение да оборудвате автомобила си (в зависимост от стила ви на шофиране) или със зимни, или с всесезонни гуми.

*Научноизследователски институт за пътнотранспортни произшествия (VUFO) - Дрезденски университет: 12 000 анализирани пътнотранспортни произшествия в продължение на 12 години

Защо зимните гуми на MICHELIN осигуряват оптимални експлоатационни характеристики

Протектор

Протекторите на зимните гуми са лесно разпознаваеми, тъй като се отличават с множество, фини, дълбоки разфасовки. Те са широко известни като „ламели“.

Тези ламели са разположени върху протектора на гумата и действат като „нокти“, осигурявайки оптимална работа на сухи, мокри, заснежени и заледени терени.

Зимните гуми имат по -добро сцепление от летните при температури под 7ºC, тъй като са проектирани с:

  • 10 пъти повече глътки
  • 3D самозаключващи се ламели по цялата дълбочина на протектора, които подобряват управляемостта при шофиране по сухи пътища
  • 10% по -голяма дълбочина на протектора на гумите, което осигурява гъвкавост на хлъзгави пътища

Специфични материали

Зимните гуми се различават от летните по отношение на химичния състав на каучука. Той е подбран така, че да остава мек дори при ниски температури, повишавайки сцеплението си върху хлъзгави повърхности (в условия на дъжд, сняг или поледица).

– При ниски температури (под 7ºC) каучукът върху протекторите на летните гуми се втвърдява и пречи на способността им за сцепление с терена.

– Уникалният състав на зимните гуми им позволява да останат еластични и да осигурят ефективно сцепление с пътната повърхност.

Защо да използвате гуми, сертифицирани като 3PMSF, когато температурата падне ?

Има много основания да се използват специално адаптирани гуми (зимни или за 4 сезона), когато температурите започнат да падат.

Макар че маркировката 3PMSF е гаранция за безопасност и маневреност върху сняг, гумите с тази маркировка са разработени също да се представят добре върху студени, хлъзгави настилки, било мокри или заледени.

При температури под 7°C гумите, сертифицирани за зимни условия (с маркировка M+S и/или 3PMSF) са по-сигурни и имат по-къс спирачен път в сравнение с летните гуми върху мокри, заснежени или заледени пътища.

Две гами зимни гуми, за да отговорим на нуждите ви

Ако шофирате само в зимни условия като сняг или лед от време на време, гумите от MICHELIN CrossClimate гамата са идеални за вас.

Ако обаче редовно се сблъсквате с тежки метеорологични условия MICHELIN Alpin разполага с всичко необходимо, за да стигнете безопасно до мястото, където трябва да отидете.

ДРУГИ СТАТИИ

Кои са най-сигурните зимни гуми? Полезни съвети от Michelin.

Зимни или Всесезонни гуми – Кой е най-добрият избор за вас?

Как да познаете една добра зимна гума