VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Зимна гума или гума за сняг: Що е то ?

Какво представлява зимната гума? Различава ли се от гумата за сняг?
Разберете какво е необходимо да знаете за зимните гуми и кога е препоръчително да оборудвате автомобила си с тях.

Авто Публикувано guide drive in snow 2 Полезни съвети и препоръки

Какво прави зимните гуми уникални?

 

Зимните гума са гуми, проектирани специално за безопасно шофиране при температури под 7ºC, без значение дали пътят е заснежен, или не.

Те се идентифицират чрез специални маркировки, M+S и/или 3PMSF, разположени върху страницата на гумата.

Какви са разликите между Зимни Гуми, Гуми за Сняг и Гуми от Термокаучук ?

В действителност няма особена разлика. Тези термини са се наложили с времето и с развитието на новата технология.

Днес тези гуми най-често се наричат зимни, защото предимствата им могат да бъдат усетени не само върху заснежени пътища, но и при всякакви зимни условия и особено върху мокри пътни настилки при температури < 7°C.

Защо трябва да оборудвам автомобила си със зимни гуми ?

Ефективността на летните гуми намалява забележимо при понижаване на температурата. Втвърденият в резултат на по-ниските температури каучук води до слабо сцепление върху пътя. Ето защо ние препоръчваме да сменяте гумите си веднага, щом температурата започне да пада под 7°C.

Разработени за изискванията на зимното шофиране, зимните гуми се изработват от материали, които се адаптират към студа. Независимо дали върху сух, мокър, заснежен или заледен терен, еластичният им каучук, съчетан с дълбоките протектори, гарантира по-добро сцепление с повърхността. Маневреността на пътя и управляемостта на автомобила са оптимизирани, а спирачният път – намален. 

winter tyre
Кога зимното време променя пътищата

От октомври до април пътните условия могат да бъдат много променливи, а пътните настилки могат да бъдат от сухи до влажни, мокри, заснежени или заледени. Независимо от всичко, времето задължително ще бъде студено – ето защо е важно да използвате на автомобила си гуми, подходящи за зимно време (зимни или всесезонни гуми).

В света на гумите зимата започва още щом температурите паднат под 7°C, затова по принцип се препоръчва да сменяте гумите със зимни тогава. При тази температура каучукът в гумите се втвърдява и ефективността му намалява

Сигурност през зимата със зимни или всесезонни гуми

Между сняг, лед и страшната поледица, водачите често се усещат по-малко сигурни през зимата, но не е задължително да бъде така.

Като отчитате правилно рисковите фактори на шофирането при студено време и си осигурите оборудване, подходящо за зимните условия (зимни гуми или всесезонни гуми, сертифицирани като 3PMSF), можете да се чувствате също толкова сигурни през зимата, колкото и през един хубав летен ден

winter road
Рискови фактори при студено време

Водачите са склонни да вярват, че снегът и ледът са най-големите опасности при шофиране през зимата. Въпреки това, 9 от 10** пътно-транспортни произшествия стават на сухи или мокри пътища, а не на пътни настилки, покрити със сняг или лед.
Снегът може да представлява опасност, но далеч не е единствената. Дори през зимата близо 9 от 10 ПТП* стават на прави пътни участъци.

Как се обяснява този феномен? Това е въпрос на концентрация. Водачите по правило са много по-бдителни при остри завои и на излизане от завои без видимост, докато при движение по прави градски улици с добра видимост вниманието им се разсейва. В резултат на това броят на пътните произшествия е значително по-висок в градските райони.

При подобни условия гумите ви играят още по-важна роля, ето защо е от ключово значение да оборудвате автомобила си (в зависимост от стила ви на шофиране) или със зимни, или с всесезонни гуми.

*Научноизследователски институт за пътнотранспортни произшествия (VUFO) - Дрезденски университет: 12 000 анализирани пътнотранспортни произшествия в продължение на 12 години

Защо зимните гуми на MICHELIN осигуряват оптимални експлоатационни характеристики 
Протектор

Протекторите на зимните гуми са лесно разпознаваеми, тъй като се отличават с множество, фини, дълбоки разфасовки. Те са широко известни като „ламели“.

Тези ламели са разположени върху протектора на гумата и действат като „нокти“, осигурявайки оптимална работа на сухи, мокри, заснежени и заледени терени.

Зимните гуми имат по -добро сцепление от летните при температури под 7ºC, тъй като са проектирани с:

  • 10 пъти повече глътки
  • 3D самозаключващи се ламели по цялата дълбочина на протектора, които подобряват управляемостта при шофиране по сухи пътища
  • 10% по -голяма дълбочина на протектора на гумите, което осигурява гъвкавост на хлъзгави пътища
Авто Публикувано summer sculpture michelin pcy4 Полезни съвети и препоръки
Авто Публикувано winter sculpture michelin alpin Полезни съвети и препоръки

Специфични материали

Зимните гуми се различават от летните по отношение на химичния състав на каучука. Той е подбран така, че да остава мек дори при ниски температури, повишавайки сцеплението си върху хлъзгави повърхности (в условия на дъжд, сняг или поледица).

– При ниски температури (под 7ºC) каучукът върху протекторите на летните гуми се втвърдява и пречи на способността им за сцепление с терена.

– Уникалният състав на зимните гуми им позволява да останат еластични и да осигурят ефективно сцепление с пътната повърхност.

Защо да използвате гуми, сертифицирани като 3PMSF, когато температурата падне ?

Има много основания да се използват специално адаптирани гуми (зимни или за 4 сезона), когато температурите започнат да падат.

Макар че маркировката 3PMSF е гаранция за безопасност и маневреност върху сняг, гумите с тази маркировка са разработени също да се представят добре върху студени, хлъзгави настилки, било мокри или заледени.

При температури под 7°C гумите, сертифицирани за зимни условия (с маркировка M+S и/или 3PMSF) са по-сигурни и имат по-къс спирачен път в сравнение с летните гуми върху мокри, заснежени или заледени пътища.

Авто Публикувано 3pmsf Полезни съвети и препоръки

Comparing the MICHELIN CrossClimate to MICHELIN Alpin 5

Две гами зимни гуми, за да отговорим на нуждите ви

Ако шофирате само в зимни условия като сняг или лед от време на време, гумите от MICHELIN CrossClimate гамата са идеални за вас.

Ако обаче редовно се сблъсквате с тежки метеорологични условия MICHELIN Alpin разполага с всичко необходимо, за да стигнете безопасно до мястото, където трябва да отидете.

ДРУГИ СТАТИИ

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт