Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Монтаж на гуми на автомобил

Дали ще си купите нови гуми или ще имате лошия късмет да спукате гума (със съответното спадане на гумата след това), все някога ще Ви се наложи да отидете в сервиз за монтаж на гуми.

Въпреки че монтажът на гуми в домашни условия е технически възможен вариант, много по-лесно, безопасно и доста по-бързо е да доверите на способностите на квалифициран механик. Ако се налага да монтирате нови гуми, препоръчително е това да стане в автомобилен сервиз, който разполага с механици, които са експерти в монтажа на гуми, още повече че неправилно монтираните гуми могат да доведат до повреда и трудности при шофирането.

В тази статия ще разгледаме процеса на монтиране на гуми в автомобилен сервиз, за да можете да разберете кои са основните стъпки, стоящи зад смяната на автомобилна гуми .

Как се сменя гума

Стъпка 1: Сваляне на гумата

След като вече сте стигнали до сервиза, е ред на механика да започне с процеса по демонтаж и  монтаж на гумите. Като за начало, автомобилът се повдига с помощта на хидравличен подемник, така че четирите му колела да бъдат над земята.

Стъпка 2: Сваляне на болтовете на колелото 

Следва развиване на болтовете или гайките на колелото. Те се намират непосредствено под предпазния капак/таса на главината. Обикновено гайките са кръгли или шестостенни и се разхлабват чрез прилагане на натиск и развиване в посока, обратна на часовниковата стрелка. 

Стъпка 3: Демонтаж на гумите 

След изпускане на въздуха от гумата чрез развиване и отваряне на вентила, старата гума вече може да бъде свалена от джантата. За тази цел механикът вероятно ще използва  специален метален инструмент за отлепяне на гумата от джантата, който позволява тя да бъде демонтирана без да се поврежда джантата или други части на автомобила. 

Стъпка 4: Монтаж на нови гуми

След като вече старите гуми са свалени, механикът проверява състоянието на джантата и оглежда за наличие на ръжда и/или износване. Когато проверката приключи, се монтира новата гума, която трябва да бъде с размер, пасващ на размера на джантата. Автомобилът може да бъде оборудван с безкамерни или камерни гуми. Конструкцията и на двата вида гуми е доста сходна, с основната разлика, че безкамерните гуми нямат нужда от вътрешна гума, която да задържа нагнетения въздух. Вместо това, заедно с джантата, гумата образува плътна въздушна камера, в която се съхранява въздухът.

След като изберете един от двата типа гуми, безкамерна или камерна, (най-често срещани са безкамерните гуми), преди да монтира новото колело, механикът проверява дали шарките на протектора са насочени в правилната посока и с помощта на специален инструмент, монтира гумите върху колелото. Следва напомпване на гумите до правилното налягане чрез компресор със специален удължен маркуч за безопасно свързване. 

Стъпка 5: Окончателна проверка

Механикът проверява старите гуми за белези на неравномерно износване на протектора, тъй една от причините за преждевременно износване може да да бъде лош реглаж или неправилен баланс. Ако се потвърди наличието на горния проблем, механикът регулира геометрията на ходовата част до правилната позиция или коригира баланса, за да осигури равномерно разпределение на тежестта.

Стъпка 6: Спускане

Преди да монтира колелото на автомобила, механикът се уверява, че новите гуми са поставени правилно върху джантата. Ако гумите Ви са с насочена шарка на протектора, те трябва да бъдат поставени в правилната посока, за да се гарантира пълната им ефективност. При правилно поставяне, стрелката върху страницата трябва да сочи в посоката на въртене.

След като гумата се монтира на автомобила, гайките на колелата се затягат с ръка доколкото е възможно, автомобилът се спуска обратно на земята и окончателното затягане се извършва със специален инструмент, наречен динамометричен ключ. Вече сте готови да се върнете обратно на пътя! 

Често задавани въпроси:

Колко струва смяната на гуми?

Цената за монтаж на нови гуми варира в зависимост от Вашето местоположение, размера на гумите и изискванията, например дали искате да монтирате няколко гуми или само една след спукване на гума. Има разлика в цената и ако монтирате гумите при търговеца, от който ги купувате, или сте ги закупили отделно. 

Колко време отнема процедурата по смяна на спукана гума, ако трябва да я извършите сами?

Било то в резултат на попадане в дупка на пътя или преминаване през гвоздей - спукването на гума е доста често срещана ситуация, в която, за нещастие, рано или късно попада всеки шофьор.  Въпреки че е най-добре да потърсите специалист, който да Ви  смени гумата, ако закъсате на пътя и имате резервна гума, е възможно да се наложи да си я смените сами или да използвате лепило за спукани гуми, докато успеете да стигнете до сервиз, в който да проверят гумата или да я сменят.

В зависимост от това доколко сте уверени в способностите си, можете да смените спуканата гума с резервна за по-малко от 30 минути, но въпреки това - не бързайте внимавайте да не пропуснете някоя от стъпките. Не забравяйте, че трябва да работите по автомобила си единствено и само на безопасно и разрешено за това място, както и че автомобилът и крикът трябва да лежат на стабилна основа, колелата да са блокирани, ръчната спирачка да е дръпната, да сте включили на скорост (или да сте в режим “Паркиране” ако сте с автоматична скоростна кутия), за да предотвратите възможността превозното Ви средство да тръгне само.  Освен това, резервната Ви гума трябва да е напомпана до правилното налягане; не забравяйте да проверявате редовно налягането в резервната гума всеки път, когато автомобилът Ви е в автомобилен сервиз за рутинен технически преглед. Ако се притеснявате, би било добра идея да се поупражните как се сменя гума на някое сигурно място, като например, когато сте паркирали пред дома.

Преди да тръгнете за където и да било, проверете дали имате всичко необходимо, за да смените спукана гума с резервна, ако това се наложи. Би трябвало да разполагате с повечето от необходимите инструменти като аксесоари към автомобила още при неговото закупуване, но някои от нещата са полезни “екстри”, които би било добре да имате в багажника в случай на авария, като например фенерче или комплект за ремонт на спукана гума

Какво разстояние може да се измине с резервната гума?

Това зависи от вида на резервната гума, с която разполагате; обикновено резервните гуми не са предназначени за шофиране на дълги разстояния - или използване при особено висока скорост. Някои модели автомобили имат място само за по-малка по размер  резервна  гума - тип помощна (патерица), с които не може да се шофира над 80 км/ч, тъй като са с по-ниска сцепна сила и не могат да се справят добре при лошо време. Имайте предвид, че резервната гума може да е предназначена за използване в различен сезон от този на редовните Ви гуми. 

След като монтирате резервната гума, посетете специализиран автомобилен сервиз максимално бързо, където ще проверят дали колелото е здраво и ще огледат повредената гума. Ако резервната Ви гума е за Временна употреба или от типа “Спестяваща място”, трябва да се съобразите с инструкциите за употреба, посочени в ръководството за експлоатация на Вашия автомобил. Но по правило, следва да посетете автомобилен сервиз веднага щом имате възможност за това, за да бъде извършен цялостен преглед и смяна на спуканата гума с нова.

Кога да сменяме гумите си?

Силно препоръчително е да сменяте гумите си на 10 години. Ако обаче забележите, че гумата Ви е повредена или е достигнала законоустановения праг на износване на протектора преди изтичането на 10-годишния период, трябва да я смените. 
Неписано правило е да проверявате гумите си при специалист на всеки 5-6 години.

други свързани статии