Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Летни, зимни и всесезонни гуми?

Не сте наясно от какви гуми се нуждаете? Бъдете в безопасност докато шофирате, с помощта на това ръководство за използване на правилните според сезона гуми.

Разлика между летни, всесезонни и зимни гуми

Какво представляват летните  гуми?

Летните гуми са предназначени да се използват през топлите месеци, когато температурите често достигат 40°C за отделни или дори продължителни периоди от време, или през цялата година на места, където няма зима. С по-плиткия си рисунък и твърда, лепкава смес на протектора, която осигурява отлично сцепление върху сухи и мокри повърхности, летните гуми са специално проектирани да осигуряват оптимални характеристики при температури над 7°C. Те увеличават максимално прецизността на управление и осигуряват максимална стабилност при завиване или спиране.

Какво представляват зимните гуми ?

При зимните гуми важи обратното - те са специално проектирани за безопасно шофиране при температури под 7 °C и тежки условия като лед и сняг. В сравнение с летните гуми, зимните гуми имат отличителна шарка на протектора с по-дълбоки и по-многобройни нарези, за да се подобри сцеплението върху сняг и лед. Освен това те са изработени от по-еластичен материал, което им помага да останат достатъчно меки, за да запазят сцепление с пътя дори при ниски температури. 

Какво представляват всесезонните гуми?

Всесезонните гуми  или известни още като гуми четири сезона , съчетават технологии от летните и зимните гуми и могат да се използват през цялата година. Те имат повече нарези в шарката на протектора, отколкото летните гуми, което улеснява сцеплението им със заснежените пътища, като същевременно имат свойството да се адаптират и към по-високи температури. Те са най-лесният вариант, ако живеете на място с меко лято, мека зима и епизодични снеговалежи. Всесезонните гуми гарантират мобилност и безопасност при температурен диапазон от -10 °C до +30 °C. (Научете повече за всесезонните гуми)

Летни гуми срещу зимни гуми

Въпреки че може да Ви изглеждат сходни, използването на зимни гуми през лятото не е препоръчително, тъй като на топлия асфалт по-мекият протектор се износва по-бързо . Освен това, оптималността на управлението също спада, което пък води до удължаване на спирачния път на автомобила, а и има вероятност да увеличите и разходите си за гориво.

По същия начин, не се препоръчва използването на летни гуми през зимата, тъй като те не са проектирани да издържат на ниски температури. Без по-дълбокия рисунък и допълнителните канали на зимните гуми, летните гуми ще се справят трудно със сцеплението при заледено или заснежено време. Ако шофирате в сняг с летни гуми на автомобила си, това може да увеличи спирачния Ви път двойно в сравнение с този при използването на сертифицирани  зимни гуми. Каучуковата смес на протектора им се втвърдява при ниски температури, което увеличава риска от поднасяне или пързаляне по зимните пътища. Втвърдяването може да доведе и до повреди на самата гума, тъй като без необходимата еластичност каучукът може да се напука и да се натроши.

А каква е разликата между летните и всесезонните гуми? Ако Ви се налага да избирате между двата вида, прочетете тази статия.

Сравнителни показатели на летни, зимни и всесезонни гуми с марка MICHELIN 

Летните гуми  MICHELIN Primacy 4 и Pilot Sport 4  се представят най-добре на сухи и мокри настилки в горещо време. Както може да се очаква от марката MICHELIN, те показват отлична продължителност на експлоатационния живот.

Гумите MICHELIN CrossClimate+ са всесезонни гуми, които се представят добре както през лятото, така и през зимата, дори при сняг. Тяхна дълготрайност се равнява на тази на летните гуми, което ги поставя на челното място в тази категория.

Зимните гуми MICHELIN Alpin 6 и MICHELIN Pilot Alpin 5 са най-добре представящите се гуми за неблагоприятни зимни условия, включително заснежени и заледени.

Кога да заменим зимните гуми с летни

В зависимост от климатичните условия на мястото, където живеете, общото правило е, че трябва да смените Вашите летни гуми със зимни, когато температурата трайно падне под 7°C. Най-добре е да изчакате температурната промяна да се стабилизира, в случай че застудяването е краткотрайно. Същите принципи важат и при затопляне на времето, така че щом температурите достигнат трайно стойност над 7°C, можете да преминете отново на летни гуми.

С всесезонните гуми не Ви се налага да се притеснявате кога трябва да смените гумите си. Те Ви осигуряват целогодишно спокойствие. 

Колко ще ми струва да оборудвам автомобила си подходящите за сезона гуми?

Независимо дали ще ги монтирате на семеен седан, на комби, електромобил, спортен автомобил, 4x4 или SUV, изборът на правилните гуми е от съществено значение. Цената зависи от размера на вашия автомобил и от вида на сезонните гуми, които желаете да поставите.  Лятната гума MICHELIN Primacy 4, например,  се предлага в 104 размера (от 15 до 20 инча): вж. цените онлайн или използвай местния дистрибутор.

За разлика от летните гуми, всесезонните гуми могат да се използват безопасно и през зимата - фактор, който предопределя и по-високата им цена. Въпреки това, монтирането на всесезонни гуми продължава да е по-евтиния вариант от закупуването на комплект летни или зимни гуми. Тези универсални гуми съчетават технологията на летните и на зимните гуми, за да предложат високи показатели и безопасност при всякакви метеорологични условия. Хибридният им характер ги прави икономични в дългосрочен план.  Вижте цените онлайн, или потърсете местния си дистрибутор

Гараж MICHELIN: В помощ на онези, на които им се налага да изберат гумите, подходящи за тях и техния автомобил

Winter tires vs All-season tires : which tires should you buy? | Michelin Garage

Winter tires vs All-season tires : which tires should you buy? | Michelin Garage