Търсене на гума
Намерете дистрибутор

СЪХРАНЕНИЕ НА ГУМИ - КАК СЕ СЪХРАНЯВАТ ГУМИ

Трябва да съхраните гумите си?

Специалистите на Michelin са на ваше разположение, за да ви дадат няколко съвета относно съхранението на автомобилни гуми, за да запазите безопасността и готовността за употреба на гумите си и след работния сезон.

Кога е нужно да приберете гумите си за съхранение?

Ако гумите ви са оставени навън за дълъг период от време, без да бъдат използвани (месец или по-дълго), повърхността им ще се разсъхне и има риск да се нацепи.

Поради тази причина препоръчваме да ги съхранявате в хладно, сухо и чисто затворено пространство.

Съхраняване на зимни гуми

Когато външните температури се покачат над 7°C, каучукът, от който са изработени вашите зимни гуми, омеква от въздействието на топлината. В резултат на това се износва много по-бързо и гумите ви започват да губят ефективност. Поради тази причина се препоръчва да приберете зимните гуми и да монтирате летни.

Съхраняване на летни гуми

Тук важи обратното: когато температурите паднат под 7°C, каучукът, от който са изработени вашите летни гуми, се втвърдява, което предизвиква загуба на управляемост. Настъпило е времето да приберете летните гуми и да монтирате зимните.

Преди да приберете гумите за съхранение:

 • Преди да свалите гумите, обърнете внимание на позицията им върху автомобила. Това ще ви позволи да завъртите правилно гумите си при следващото им монтиране, за да осигурите равномерното им износване.
   
 • Проверете всяка от гумите за повреда или неравномерно износване.
   
 • Почистете колелата и гумите с вода и ги подсушете добре, за да предотвратите тяхното корозиране.
   
 • Почистете всички камъни или други тела от каналите на гумите.

Как да приберете за съхранение гумите си?

 • Съхранявайте гумите си в затворено пространство на чисто, проветриво, сухо и добре проветрявано място, без пряка слънчева светлина и далеч от влиянието на природните стихии.
   
 • Дръжте далеч от химикали, разтворители или въглеводороди, които могат да променят структурата на каучука.
   
 • Дръжте далеч от всичко, което може да пробие каучука (метални остриета, дърво и др.)
   
 • Дръжте далеч от източници на топлина, пламък, нажежаеми материали, оборудване, което може да произведе искри или електрически разряд, както и от всякакви източници на озон (трансформатори, електрически двигатели, заваръчни инструменти и др.)
   
 • Дръжте далеч от предмети, които могат да смачкат гумите.
   
 • Ако съхранявате гумите си навън (препоръчително само за кратък период от време), повдигнете гумите от земята и използвайте импрегнирано покривало с отвори, за да предотвратите натрупването на влага.
   
 • Уверете се че повърхностите, върху които се съхраняват гумите са чисти и без следи от грес, горива или други вещества, които могат да повредят каучука.
   
 • От естетични съображения, ако гумите ви са с бяла страница или изпъкнал бял надпис, съхранявайте ги с бялата страна или надпис с лице една към друга. В противен случай, черният каучук може да остави петна.
   
 • Ако гумите са монтирани на паркиран за дълго време автомобил, те трябва да бъдат освободени от теглото на автомобила или чрез повдигането му, или чрез сваляне на гумите. Неспазването на тази препоръка може да доведе до необратима повреда.

Ако разполагате с достатъчно пространство в гаража си, можете да съхранявате зимните си гуми една върху друга, като се уверите, че не са деформирани. Препоръчително е да са поставени върху палети.

Височината на наредените една върху друга гуми не трябва да надвишава 1.20 м.

Как да съхраняваме гуми с джантите

Ако гумите ви са монтирани върху джанти, съхранявайте ги изправени, окачени или наредени една върху друга (две по две максимум)

Как да съхраняваме гуми без джантите

Ако гумите не са монтирани върху джанти, не ги подреждайте една върху друга и не ги окачвайте.

Съхранявайте ги прави.

Склад за съхраняване на летни и зимни гуми в близост до мен

Ако не разполагате с достатъчно пространство у дома, за да съхранявате гумите си при добри условия, трябва да знаете, че повечето дистрибутори предлагат услуга за съхранение.

Можете да намерите най-близкия до вас с помощта на с нашата търсачка за дистрибутори.

Вижте други свързани статии