VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Мога ли да продължа със зимни гуми през лятото?

Може да се изкушавате да оставите зимните си гуми за цялата година, но дали това наистина е добра идея? Прочетете тази статия, за да научите повече за правилата и нормативните разпоредби относно зимните гуми, комфорта, който ви осигуряват на пътя, функциите им за безопасност и как могат да ви пестят пари. Тук ще намерите всичко, което трябва да знаете за шофирането със зимни гуми през лятото и през цялата година.

Защо да изберете зимни гуми?

Зимните гуми или гумите за сняг, както понякога ги наричат, са предназначени за зимния сезон, благодарение на широките и дълбоките им канали. Този уникален протектор и каучук се адаптират към ниските температури и предлагат отлична устойчивост на пътя в студено време, което ви позволява да шофирате с увереност, независимо от метеорологичните условия.

Кога мога да използвам зимни гуми?

Препоръчваме ви да използвате зимните си гуми (известни обикновено още като гуми за сняг), когато температурата започне да пада под 7°C.

Защо?

При шофиране в зимни условия под 7°C спирачният път на една зимна гума е по-къс от този на една лятна гума при всякакъв терен (сух, мокър, заснежен, поледица), като зимната гума предлага по-добро сцепление

Авто Публикувано Bibendum Hiver Полезни съвети и препоръки
Износват ли се по-бързо зимните гуми от летните?

Противно на популярното мнение, повечето марки зимни гуми, използвани в зимни условия, не се износват по-бързо от летните гуми, използвани през летните месеци.

Благодарение на съвременните технологии висококачествените зимни гуми на Michelin гарантирано издържат толкова, колкото и летните им гуми

michelin alpin 6

Незаконно ли е да се кара със зимни гуми през лятото?

В България няма закон, който да забранява шофирането със зимни гуми през летните месеци. По същия начин няма и законодателство, според което зимните гуми да са задължителни през зимния сезон. От водачите зависи да използват подходящи за сезона гуми, като поставят на първо място безопасността и комфорта на пътя.


3 ragioni per cui non è consigliabile utilizzare pneumatici invernali in estate

1 - Per una maggiore sicurezza

Летните гуми гарантират максимална безопасност върху сухи и мокри пътни настилки, когато температурите са над 7°C.
Обаче, при температури под 7°C, сертифицираните зимни гуми (с маркировка M+S и/или 3PMSF*) се справят по-добре от летните гуми в зимни условия.

braking on snow_ENG

2 - Per risparmiare carburante

Съпротивлението при търкаляне на една зимна гума е по-голямо от това на една лятна гума от същия размер. Следователно, ако пътувате със зимни гуми през лятото, ще изразходвате повече гориво и ще регистрирате по-високи емисии на CO2

3 - Per il comfort

Смяната на вашите зимни гуми с модели, подходящи за летни условия и по-високи температури е избор, който е добър и за комфорта на водача. Летните гуми гарантират по-добра устойчивост на пътя при температури над 30°C и ви позволяват да шофирате комфортно и безопасно.

storing tyres

Какъв е най-добрият начин за защита на моите зимни гуми през лятото ?

При температури над 7°C трябва да сменяте зимните си гуми с летни. Преди да свалите и оставите зимните си гуми за съхранение през лятото, не забравяйте да проверите състоянието им. Напуканите гуми не си вършат добре работата, дори да не са достигнали границата си на износване. Освен това трябва да проверявате редовно и реглажа на гумите.

Напуканите гуми губят ефективността си, дори ако не е достигнат прага на износване. Помнете и, че трябва да проверявате редовно и геометрията на окачване на гумите.

Можете да потърсите професионално обслужване в близост до вас с нашата търсачка за дистрибутори.

Предимства на всесезонните гуми

Гамата MICHELIN CrossClimate е сертифицирана целогодишна гума 3PMSF, която предоставя иновативно решение за летни и зимни гуми.

С гамата MICHELIN CrossClimate можете да шофирате безопасно както през лятото, така и през зимата, без да се налага да мислите за смяна на гумите при промяна на времето. Следователно тези гуми са най -добрият вариант за шофьорите, които живеят в райони с умерен климат, където времето остава меко през по -голямата част от годината с периодично застудяване.

crossclimate

Открийте нашите гами летни, всесезонни и зимни гуми

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт