Авто Фон banniere-reglementation-france Полезни съвети и препоръки

Прочетете нашите 7 съвета за безопасно шофиране в зимни условия

Открийте как да запазите контрола над вашия автомобил при шофиране в лошо време с нашите съвети за шофиране в сняг и лед. Това практично ръководство ще ви представи препоръчителните автомобилни аксесоари за зимата и как да подготвите гумите си за пътуване в сняг.

Съвет 1: Винаги подготвяйте автомобила си и особено гумите!

Преди да потеглите на път винаги размразявайте и изстъргвайте предното стъкло, така че да имате добра видимост на пътя.

Когато температурата започне да пада под 7°C, препоръчваме да се използват гуми, маркирани със символа 3PMSF. Можете да използвате зимни гуми (понякога наричани гуми за сняг) от гамата MICHELIN Alpin или всесезонни гуми от гамата MICHELIN CrossClimate.

Ако трябва да сложите вериги при достигане на планински район, отбийте на безопасно място и ги монтирайте в някои от специализираните сервизи за монтаж на вериги, намиращи се в подножието на планините. 

Авто Публикувано marquages m s et 3pmsf fiche 06 Полезни съвети и препоръки

Съвет 2: Коригирайте налягането в гумите

Авто Пиктограма tiretips inflation Полезни съвети и препоръки

 

 

С понижаването на температурата налягането в гумите също спада. Затова през зимата трябва да коригирате налягането в гумите, тъй като правилно напомпаните гуми са по-сигурни и по-икономични като разход на гориво.

Съвет 3: Как да шофирате в сняг

Шофирането в снега може да причини стрес на водачите, които не са свикнали с него. Трябва да контролирате през цялото време автомобила си, да се фокусирате непрекъснато върху пътя и да държите волана с две ръце.

Браян Буфие (Bryan Bouffier), френски автомобилен пилот и победител на юбилейното издание за 100-годишнината на ралито в Монте Карло през 2011 г., казва: „Най-важното нещо по заснежени пътища е да запазите спокойствие, да спирате и ускорявате плавно, да оглеждате пътя далеч пред вас, да си оставяте по-голям спирачен път и – макар че това дори не е нужно да се казва – да намалите скоростта“.

Не използвайте функцията за автоматично поддържане на скоростта (Cruise control), защото тя не е предназначена за шофиране по хлъзгав терен и може да доведе до загуба на контрол над вашия автомобил. 

Съвет 4: Научете правилните техники на спиране при шофиране в сняг

Започнете с намаляване на скоростта и увеличаване на спирачния път. Не забравяйте, че спирачният ви път е  четири пъти по-дълъг върху сняг, затова поддържайте дистанция до колата пред вас – както при изкачване, така и при спускане.

Важно е да проверите способността си да спрете веднага, щом забележите промяна в пътните условия (независимо дали теренът е сух, мокър, заснежен или заледен). За целта изчакайте, докато наблизо няма други автомобили и се движите бавно. Като се движите по права линия, започнете постепенно да спирате. Ако автомобилът ви намалява скоростта трудно, причината е в хлъзгавия път. Действайте още по-внимателно и намалете скоростта. 

Браян Буфие (Bryan Bouffier), френски автомобилен пилот и победител на юбилейното издание за 100-годишнината на ралито в Монте Карло през 2011 г., казва: „Златното правило при спиране е – без резки движения“.

Michelin - Maîtriser le freinage

Съвет 5: Контролирайте автомобила при движение в завои

Michelin - Garder le contrôle en courbe

Предно задвижване

  • Отпускайте педала на газта и натискайте леко спирачката при наближаването на всеки завой, все едно че е много по-остър, отколкото изглежда, така че гумите да имат по-висок шанс да запазят сцеплението си при завиването.

  • При излизане от завой понижаването на оборотите ще улесни поддържането на тягата.

Задно задвижване

  • Когато задницата на автомобила поднесе извън лентата, трябва да използвате внимателно педала на газта и спирачката, като продължите да гледате в посоката, в която искате да се движите и завивате в същата посока. 

Съвет 6: Как да се справяте с потегляния под наклон нагоре при движение в сняг

Важното по заснежени пътища е да ускорявате плавно, като отпускате постепенно съединителя, за да предотвратите поднасяне на предните колела.

автомобили 4x4

Автомобилите със задвижване на 4-те колела имат по-ефективна тяга. В 90% от случаите тези автомобили могат да се справят с наклони и с летни гуми. Може обаче да се сблъскате с проблеми при спускане по наклон, тъй като центърът на тежестта на автомобила е отпред. Затова е най-добре да използвате зимни гуми за движение в сняг, дори при задвижване 4x4. 

MICHELIN - Réussir son démarrage en côte

Съвет 7: Шофиране в сняг – Разликата между автомобили с ръчни и автоматични скорости

Към шофирането в сняг трябва да се подхожда по различни начини, според това дали управлявате автомобил с ръчни, или с автоматични скорости. При ръчните използвайте по-висока предавка, за да избегнете загубата на сцепление. Някои автоматици имат фабрично режим за движение по сняг, което е много полезна функция. Можете по желание да деактивирате системата ESP, както и да изключите автоматичното поддържане на скоростта (круиз контрола).

Bibendum - Reflexion

Какво не трябва да забравяте при движение в зимни условия?

По-долу обобщаваме нашите най-добри съвети за безопасно шофиране в зимни условия:

  • Подгответе автомобила си, като почистите добре предното стъкло от сняг или лед;

  • Оборудвайте автомобила си с гуми за сняг;

  • Намалете скоростта на движение;

  • Спирайте бавно и плавно;

  • Поддържайте безопасна дистанция за спиране;

  • Контролирайте автомобила при движение в завои;

  • Научете как да се справяте с потеглянията под наклон нагоре 

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт