Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Защо трябва да използвате зимни гуми? Michelin обяснява.

Защо е важно да се подготвите за шофиране в зимни условия?

Времето

От октомври до април пътните условия могат да бъдат много променливи, а пътните настилки могат да бъдат от сухи до влажни, мокри, заснежени или заледени. Независимо от всичко, времето задължително ще бъде студено – ето защо е важно да използвате на автомобила си гуми, подходящи за зимно време (зимни или всесезонни гуми).

В света на гумите зимата започва още щом температурите паднат под 7°C, затова по принцип се препоръчва да сменяте гумите със зимни тогава. При тази температура каучукът в гумите се втвърдява и ефективността му намалява.

Между сняг, лед и страшната поледица, водачите често се усещат по-малко сигурни през зимата, но не е задължително да бъде така.

Като отчитате правилно рисковите фактори на шофирането при студено време и си осигурите оборудване, подходящо за зимните условия (зимни гуми или всесезонни гуми, сертифицирани като 3PMSF), можете да се чувствате също толкова сигурни през зимата, колкото и през един хубав летен ден.

Зимна безопасност

Водачите са склонни да вярват, че снегът и ледът са най-големите опасности при шофиране през зимата. Въпреки това, 9 от 10** пътно-транспортни произшествия стават на сухи или мокри пътища, а не на пътни настилки, покрити със сняг или лед.

Снегът може да представлява опасност, но далеч не е единствената. Дори през зимата близо 9 от 10 ПТП* стават на прави пътни участъци.

Как се обяснява този феномен? Това е въпрос на концентрация. Водачите по правило са много по-бдителни при остри завои и на излизане от завои без видимост, докато при движение по прави градски улици с добра видимост вниманието им се разсейва. В резултат на това броят на пътните произшествия е значително по-висок в градските райони.

При подобни условия гумите ви играят още по-важна роля, ето защо е от ключово значение да оборудвате автомобила си (в зависимост от стила ви на шофиране) или със зимни, или с всесезонни гуми.

Защо да използвате гуми, сертифицирани като 3PMSF, когато температурата падне?

Има много основания да се използват специално адаптирани гуми (зимни или за 4 сезона), когато температурите започнат да падат.

Макар че маркировката 3PMSF е гаранция за безопасност и маневреност върху сняг, гумите с тази маркировка са разработени също да се представят добре върху студени, хлъзгави настилки, било мокри или заледени.

При температури под 7°C гумите, сертифицирани за зимни условия (с маркировка M+S и/или 3PMSF) са по-сигурни и имат по-къс спирачен път в сравнение с летните гуми върху мокри, заснежени или заледени пътища.

Намерете най-добрата гума за вашия автомобил
Търсене на гума
Търсене на гума