Търсене на гума
Намерете дистрибутор

Гуми за електрически автомобили: ключов компонент на мобилността

Всеки го е забелязал: електрическите автомобили са по-тихи, по-тежки и ускоряват изключително бързо.. Какъв тип гуми за електрически автомобили трябва да използваме, за да си осигурим по-голям комфорт при шофиране и максимален капацитет на батерията на  електрическия автомобил? В днешно време, въпросът за ефективността на гумите за електрическия автомобили е също толкова значим, колкото и капацитетът на батерията и гъстотата на разполагане на инфраструктурата за зареждане.

Нови усещания, най-добрите гуми за електрически автомобили

Ускорение, спиране, въртящ момент, ниво на шум... Шофирането на електрически автомобил предлага едно съвсем ново преживяване. Едно просто тестово шофиране и ще се почувствате като на летящо килимче - вие и свистенето на вятъра и звука от гумите на електрическия автомобил. Шампион в устойчивата мобилност на шосе и на писта, Michelin отдавна проучват технологиите за производство на гуми за електрически превозни средства, особено чрез участието им във Формула E, чийто партньор е още от първия му сезон през 2014 г. Състезанията с електромобили от висок клас служат като лаборатория за развойна дейност и трансфер на технологии, особено в областта на енергийната ефективност, с цел да могат да се предложат възможно най-добрите гуми за електрически автомобили.

Предизвикателството с обхвата на електрическите превозни средства

Бъдещето на електрическите превозни средства зависи отчасти от техния обхват, който се явява и основен фактор за тяхното приемане от обществото. Обхватът може да бъде разширен с избиране на по-енергийно ефективен стил на шофиране и използване на рекуперативно спиране, когато това е възможно.  Но това не е достатъчно. Поради тази причина производителите на автомобили инвестират сериозно в програми за научноизследователска и развойна дейност, за да създадат батерии с още по-голяма ефективност и по-висока енергийна плътност. Недостатъкът обаче е, че батериите стават все по-тежки, което от своя страна води до ускорено износване на гумите. За производителите на гуми обаче, предизвикателството е двойно: Гумите за електрически автомобили трябва да могат да носят по-тежък товар, осигурявайки едновременно с това и отличен пробег.  Michelin се справиха успешно с това като разработиха две гуми: MICHELIN e.Primacy и MICHELIN Pilot Sport EV.

Гумите за електрически автомобили на MICHELIN: увеличете капацитета на батерията си

Със силно еластичния си еластомер, гумата MICHELIN e.Primacy осигурява отлична ефективност в категорията “електрически превозни средства” по отношение както на безопасността, така и на съпротивлението при търкаляне. Тя удължава пробега на електрическите автомобили със 7%*(1), което се равнява на 30 km повече на всеки 400 km. Което пък може да се окаже много полезно в края на пътуването, когато е необходимо да се стигне до най-близката зарядна станция.  Гумата MICHELIN Pilot Sport EV, проектирана за шофиране от по-спортен характер, предлага изключително ниско съпротивление при търкаляне, благодарение на технологията “GreenPower Compound”, което води до повишаване на пробега с до 60 Km*(2). За водачи, които се стремят да извлекат максимума от потенциала на автомобила си, това подобрение в енергийната ефективност - благодарение на гумите за електрически автомобили  - може реално да означава много. 

Спортното шофиране се електрифицира!

Казват, че електричеството се движи със скоростта на светлината.  Едно е сигурно, ускорението при електрическите автомобили може да бъде мигновено, ако сте монтирали точните гуми за електрически автомобил. MICHELIN Pilot Sport EV е гума за електрически автомобили, предназначена за улично шофиране, която е разработена с помощта на опита на Michelin, придобит във Формула Е. Тя е способна да се справи с екстремното ускорение и разпределение на масата, характерни за тези автомобили. Гумата MICHELIN Pilot Sport EV  постига това благодарение на технологията “ElectricGrip Compound TM”, при която се използва каучук с голяма твърдост. Подходяща за спортно шофиране, при което гумите са подложени на голямо натоварване, тя осигурява оптимално сцепление както на сухо, така и на мокро. По този начин, гумата MICHELIN Pilot Sport EV предоставя изключително удоволствие при шофиране, като същевременно гарантира ефективност и безопасност.

От велосипедните състезания до електрическите велосипеди

Днес 1 от 5 от продадените велосипеди са електрически. Michelin отговарят на нуждите на любителите на колоезденето с гамата си гуми за електрически велосипеди “Ready”. Моделът MICHELIN PROTEK се отличава с отлична здравина и сцепление, за безопасно градско колоездене при всякакви метеорологични условия. За ползвателите на електрически велосипеди това означава по-малко спукани гуми и по-добро сервизно обслужване.

Намерете най-добрата гума за вашия автомобил
Търсене на гума
Търсене на гума

Legal mentions

Правна информация:

*(1) По-голям обхват и по-малко въглеродни емисии – Нова, гумата MICHELIN e-PRIMACY предлага средно с 2kg/t lпо-ниско съпротивление при търкаляне от конкуренцията, което се равнява на икономия от гориво сдо 0.21L/100km. Това отговаря на спад на въглеродните емисии с до 5g при автомобил VW Golf 7 1.5 TSI, и 7% по-дълъг пробег за VW e.Golf. Тест за съпротивление при търкаляне, проведен с машина от Applus Idiada, по заявка на Michelin, през юни (на нова) и през август 2020 г (на изтрита до 2 мм) гума с размер 205/55 R16 91V.

 

(2) По-голям обхват на високоефективните електрически превозни средства - Вътрешно изпитване за съпротивление при търкаляне, проведено през октомври 2020 г на размер 255/45 R19, сравняващо гумите  MICHELIN Pilot Sport EV (6.7kg/t) с MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8.8kg/t). За електромобили с тегло 2,151kg, с пробег от 540km, тази разлика от 2.3kg/t води до увеличаване на пробега с над 60km, което се равнява на 10% повишение над оригиналния обхват.