tyres for electric cars

Гуми за електрически автомобили: ключов компонент на мобилността

Всеки го е забелязал: електрическите автомобили са по-тихи, по-тежки и ускоряват изключително бързо.. Какъв тип гуми за електрически автомобили трябва да използваме, за да си осигурим по-голям комфорт при шофиране и максимален капацитет на батерията на  електрическия автомобил? В днешно време, въпросът за ефективността на гумите за електрическия автомобили е също толкова значим, колкото и капацитетът на батерията и гъстотата на разполагане на инфраструктурата за зареждане. 

Нови усещания, най-добрите гуми за електрически автомобили 

The range challenge of electric cars

Ускорение, спиране, въртящ момент, ниво на шум... Шофирането на електрически автомобил предлага едно съвсем ново преживяване. Едно просто тестово шофиране и ще се почувствате като на летящо килимче - вие и свистенето на вятъра и звука от гумите на електрическия автомобил. Шампион в устойчивата мобилност на шосе и на писта, Michelin отдавна проучват технологиите за производство на гуми за електрически превозни средства, особено чрез участието им във Формула E, чийто партньор е още от първия му сезон през 2014 г. Състезанията с електромобили от висок клас служат като лаборатория за развойна дейност и трансфер на технологии, особено в областта на енергийната ефективност, с цел да могат да се предложат възможно най-добрите гуми за електрически автомобили.

Предизвикателството с обхвата на електрическите превозни средства 

Бъдещето на електрическите превозни средства зависи отчасти от техния обхват, който се явява и основен фактор за тяхното приемане от обществото. Обхватът може да бъде разширен с избиране на по-енергийно ефективен стил на шофиране и използване на рекуперативно спиране, когато това е възможно.  Но това не е достатъчно. Поради тази причина производителите на автомобили инвестират сериозно в програми за научноизследователска и развойна дейност, за да създадат батерии с още по-голяма ефективност и по-висока енергийна плътност. Недостатъкът обаче е, че батериите стават все по-тежки, което от своя страна води до ускорено износване на гумите. За производителите на гуми обаче, предизвикателството е двойно: Гумите за електрически автомобили трябва да могат да носят по-тежък товар, осигурявайки едновременно с това и отличен пробег.  Michelin се справиха успешно с това като разработиха две гуми: MICHELIN e.Primacy и MICHELIN Pilot Sport EV.

Гумите за електрически автомобили на MICHELIN: увеличете капацитета на батерията си 

Със силно еластичния си еластомер, гумата MICHELIN e.Primacy осигурява отлична ефективност в категорията “електрически превозни средства” по отношение както на безопасността, така и на съпротивлението при търкаляне. Тя удължава пробега на електрическите автомобили със 7%*(1), което се равнява на 30 km повече на всеки 400 km. Което пък може да се окаже много полезно в края на пътуването, когато е необходимо да се стигне до най-близката зарядна станция.  Гумата MICHELIN Pilot Sport EV, проектирана за шофиране от по-спортен характер, предлага изключително ниско съпротивление при търкаляне, благодарение на технологията “GreenPower Compound”, което води до повишаване на пробега с до 60 Km*(2). За водачи, които се стремят да извлекат максимума от потенциала на автомобила си, това подобрение в енергийната ефективност - благодарение на гумите за електрически автомобили  - може реално да означава много. 

Спортното шофиране се електрифицира! 

Казват, че електричеството се движи със скоростта на светлината.  Едно е сигурно, ускорението при електрическите автомобили може да бъде мигновено, ако сте монтирали точните гуми за електрически автомобил. MICHELIN Pilot Sport EV е гума за електрически автомобили, предназначена за улично шофиране, която е разработена с помощта на опита на Michelin, придобит във Формула Е. Тя е способна да се справи с екстремното ускорение и разпределение на масата, характерни за тези автомобили. Гумата MICHELIN Pilot Sport EV  постига това благодарение на технологията “ElectricGrip Compound TM”, при която се използва каучук с голяма твърдост. Подходяща за спортно шофиране, при което гумите са подложени на голямо натоварване, тя осигурява оптимално сцепление както на сухо, така и на мокро. По този начин, гумата MICHELIN Pilot Sport EV предоставя изключително удоволствие при шофиране, като същевременно гарантира ефективност и безопасност.

От велосипедните състезания до електрическите велосипеди

Днес 1 от 5 от продадените велосипеди са електрически. Michelin отговарят на нуждите на любителите на колоезденето с гамата си гуми за електрически велосипеди “Ready”. Моделът MICHELIN PROTEK се отличава с отлична здравина и сцепление, за безопасно градско колоездене при всякакви метеорологични условия. За ползвателите на електрически велосипеди това означава по-малко спукани гуми и по-добро сервизно обслужване.

From cycle racing to e-bikes

Правна информация:

*(1) По-голям обхват и по-малко въглеродни емисии – Нова, гумата MICHELIN e-PRIMACY предлага средно с 2kg/t lпо-ниско съпротивление при търкаляне от конкуренцията, което се равнява на икономия от гориво сдо 0.21L/100km. Това отговаря на спад на въглеродните емисии с до 5g при автомобил VW Golf 7 1.5 TSI, и 7% по-дълъг пробег за VW e.Golf. Тест за съпротивление при търкаляне, проведен с машина от Applus Idiada, по заявка на Michelin, през юни (на нова) и през август 2020 г (на изтрита до 2 мм) гума с размер 205/55 R16 91V.

 

(2) По-голям обхват на високоефективните електрически превозни средства - Вътрешно изпитване за съпротивление при търкаляне, проведено през октомври 2020 г на размер 255/45 R19, сравняващо гумите  MICHELIN Pilot Sport EV (6.7kg/t) с MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8.8kg/t). За електромобили с тегло 2,151kg, с пробег от 540km, тази разлика от 2.3kg/t води до увеличаване на пробега с над 60km, което се равнява на 10% повишение над оригиналния обхват.

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт