Авто Фон conseil conduite hiver route winter Полезни съвети и препоръки

Летни гуми или всесезонни гуми: Кои трябва да използвате през лятото?

Дълго време изборът на гуми беше проста процедура – летни гуми за лятото и зимни гуми за зимата.

Днес обаче всесезонните гуми предлагат цяла нова гама от възможности и не винаги е лесно да разберете, коя опция е най-добра за вас. И тогава се включва Michelin. Независимо дали мислите да изберете летни, или всесезонни гуми, ние сме тук да ви предоставим цялата информация, необходима да ви помогне за правилния избор.

Авто Пиктограма schéma 2 pneu été en hiver neige 30m fr Полезни съвети и препоръки

Летни гуми

Несъмнено в България най-познатите гуми са летните. Разработени да гарантират оптимални работни характеристики при температури над 7°C, те се справят най-добре по сухи и мокри пътища и са особено полезни на места, където температурата често достига 40°C на моменти и дори за продължителни периоди от време.

Проблемът с тези гуми е, че каучукът се втвърдява, щом температурата започне да пада под 7°C, което ги прави по-неефективни през зимата, особено върху мокра настилка.

В резултат, ако шофирате с летни гуми в студени зимни условия, вие се излагате на риск. Това е особено опасно, когато шофирате при сняг с летни гуми на автомобила си, тъй като спирачният ви път е по принцип два пъти по-дълъг, отколкото при сертифицирани зимни гуми. 

Авто Пиктограма schéma 1 pneu été en hiver pluie 4 10m fr Полезни съвети и препоръки

Гумите 4 сезона

 

Всесезонните гуми, или гумите 4 сезона, както обикновено също се наричат, са хибридни гуми, които са еднакво удобни за шофиране както при -10°C, така и при +30°C.

Какъв е секретът им? Те съчетават характеристиките на летните и зимните гуми и ви позволяват да шофирате безопасно при сухи и мокри пътища, през зимата и през лятото, както и върху сняг.

Това е ключовото предимство на всесезонните гуми пред летните гуми, защото, макар че не са така ефективни като зимните гуми (които си остават върховните гуми за сняг), всесезонните гуми гарантират маневреност и безопасност при повечето снежни условия.

Това предимство обаче си има недостатък. Когато температурите надвишат 7°C, дори най-добрите всесезонни гуми имат малко по-голям спирачен път от летните гуми, както на суха, така и на мокра настилка.  

Авто Публикувано pneu voiture hiver michelin crossclimate toute saison winter Полезни съвети и препоръки

Сравнителни работни характеристики на летни, зимни и всесезонни гуми MICHELIN

Авто Пиктограма comparaison perf pneus max max Полезни съвети и препоръки

Забележка: Звездичките отразяват нивото на ориентировъчните работни характеристики на сравняваните 3 типа гуми.

Летните гуми Primacy 4 и Pilot Sport 4 на MICHELIN се справят най-добре на сухи и мокри пътища при топло време. Те имат отличен полезен живот, както може да се очаква от марката MICHELIN.
Гумите MICHELIN CrossClimate+ са всесезонни гуми, които се справят добре и през лятото, и през зимата, дори в сняг. Издръжливостта им е сравнима с тази на летните гуми, което ги прави лидер в тази категория.
Зимните гуми MICHELIN Alpin 6 и MICHELIN Pilot Alpin 5 са гумите с най-добри работни характеристики за неблагоприятни зимни условия, включително в сняг и лед.

Какви са разликите между летните и зимните гуми?

 

Летните гуми са проектирани да постигат оптимални експлоатационни характеристики при температури над 7°C. Каучукът и каналите им предлагат отлично сцепление и на сухи, и на мокри пътни настилки. Те гарантират много добри резултати също и по отношение на комфорта, издръжливостта и разхода на гориво.

За разлика от летните, зимните гуми дават най-добри резултати при температури под 7°C. Каучукът им запазва качествата си дори при студено време, а протекторът прави тези гуми идеалният избор за шофиране по сухи, мокри, заснежени или заледени пътища. Зимните гуми се разпознават по символа 3PMSF и маркировката M+S, видими върху страницата на гумата. Символът 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) представлява снежинка на фона на планина с три върха. Маркировката M+S означава кал и сняг (Mud + Snow).

 

Колко ще ми струва да оборудвам автомобила си с гуми за лятото?                  

 

Независимо дали оборудвате семеен седан, универсален автомобил, електроавтомобил, спортен автомобил, 4x4 или SUV, изборът на правилните гуми за летния сезон е ключов. Цената зависи от размера на вашия автомобил и типа летни гуми, които желаете. Например, цената на гума MICHELIN Primacy 4, предлагана в 104 размера (от 15 до 20 цола), започва от едва 68 €. Тази лятна гума е оборудвана с технологията Evergrip, за да гарантира отлично спиране на мокра настилка, дори след известно износване и без компромиси с нейната издръжливост.

За разлика от летните гуми, всесезонни гуми могат да се използват безопасно през зимата – фактор, който се отразява в по-високата им цена. Въпреки това, оборудването на вашия автомобил с всесезонни гуми все още е по-евтино от купуването на летни и зимни гуми. Предлагана в 50 размера, всесезонната гума MICHELIN CrossClimate+ може да се намери на цена от едва 73 €. Номер едно като издръжливост, тази гума съчетава технологията на летните и зимните гуми, за да предлага високи експлоатационни характеристики и безопасност при всякакви метеорологични условия. Нейният хибриден характер я прави икономична в дългосрочен план.

Bibendum - Reflexion

 Летни или всесезонни гуми: Ключови съображения

Основното съображение при покупка на нови гуми е в какви условия на шофиране е вероятно да използвате своя автомобил.

Ако живеете в район с мека зима и температури, които рядко падат под 7°C и никога няма да се сблъскате със заснежени пътища, то летните гуми несъмнено са най-добрия избор за вас.

Ако обаче живеете в област, където температурите често падат значително под 7°C и където всяка зима ви се налага да пътувате поне няколко дни по заснежени пътища (местен снеговалеж, пътувания до ски курорти, отделни посещения на семейството или приятели в планински или снежни области и др.), то всесезонните гуми ще бъдат най-добрия избор за вас.
И накрая, ако редовно пътувате по заснежени пътища или живеете, или ви се налага да пътувате до райони, които са трудно достъпни през зимата (стръмни наклони, непочистени пътища и др.), то най-добрият избор за вас ще бъде да продължите да използвате летни гуми през лятото и зимни през зимата, поради което ще трябва да сменяте гуми два пъти годишно.

Нашите зимни гуми

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт