Авто Фон conseil conduite hiver route winter Полезни съвети и препоръки

Летни, зимни и всесезонни гуми:

какви са различните типове предлагани гуми?

 

Летни гуми? Гуми 4 сезона? Зимни гуми? Може да е малко трудно да се разбере терминологията на гумите и да се намери категорията гуми, съответстваща най-добре на вашите нужди. Сега те се разпределят в три основни категории, всяка със свои специфични характеристики, предимства и ограничения. Важно е да разбирате различните типове, за да можете да направите правилния избор за вас.

Различни типове гуми: как да изберете

Като единствената точка на контакт между автомобила ви и пътя, гумите пренасят енергията от двигателя върху пътната повърхност, осигуряват стабилна траектория и ефективно спиране, издържат на разпределението на натоварванията и омекотяват ударите. С други думи: те ви осигуряват безопасност, докато шофирате. Ето защо правилният избор между различните типове гуми е толкова важен. Независимо дали е стандартен автомобил, 4x4 или SUV, всички автомобили са проектирани за определен размер гуми, както и за конкретен скоростен индекс и товарен индекс на гумите. И накрая, за да направите правилния избор, трябва да вземете предвид и метеорологичните условия във вашата област и въздействието им върху работните характеристики на вашите гуми. Първият избор, който ще трябва да направите, ще бъде между трите основни категории конкретни гуми:

  • зимни гуми, подходящи за температури под 7°C;
  • летни гуми, които се представят добре върху сухи и мокри настилки при температури над 7°C;
  • гуми 4 сезона, предназначени за целогодишна употреба при най-различни метеорологични условия.
Авто Публикувано cclimate été Полезни съвети и препоръки

Летни гуми

Тези гуми, със сигурност от най-познатия тип, са проектирани да работят при температури над 7°C (когато се представят най-добре) и както при сухи, така и при мокри пътни настилки.

Разработени са да осигуряват отлични резултати по отношение на:

  • комфорт и разход на гориво за шосейни гуми,

  • и сцепление и издръжливост по пистите в случай на гуми Super Sport

Недостатъци: справят се не толкова добре при студени пътни настилки и са доста неподходящи за заснежени пътища.

Авто Пиктограма sche ma 3 pneu hiver en e te sec 3 8m fr Полезни съвети и препоръки
Авто Пиктограма sche ma 4 pneu hiver en e te pluie 4 8m fr Полезни съвети и препоръки

Зимни гуми

Предимствата на зимните гуми: проектирани за добри резултати при температури под 7°C, те се справят много добре на мокри и заснежени настилки. Използват се най-често за смяна на летните гуми за зимния сезон. Недостатъци: представят се не толкова добре при температури над 7°C и могат да създават повече шум, затова трябва да ги сменяте с летни гуми през лятото.

Да сменяте гумите си два пъти годишно може да бъде досадно задължение и да ви накара да обмислите алтернативата за избор на гуми 4 сезона, ако отговарят на нуждите ви.

Авто Публикувано pneu voiture hiver michelin pilot alpin winter Полезни съвети и препоръки
Авто Пиктограма schéma 1 pneu été en hiver pluie 4 10m fr Полезни съвети и препоръки
Авто Пиктограма schéma 2 pneu été en hiver neige 30m fr Полезни съвети и препоръки
Авто Публикувано pneu voiture hiver michelin crossclimate toute saison winter Полезни съвети и препоръки

Всесезонни гуми

През последните години популярността на гумите 4 сезона непрекъснато расте, вероятно поради хибридния им дизайн, който им позволява да се справят добре при по-широка гама от метеорологични условия, отколкото летните или зимните гуми. Те са значително по-безопасни за водачи, които са свикнали да използват целогодишно летни гуми, какъвто е случаят в днешно време с повечето европейски шофьори. Що се отнася до онези, които са свикнали да сменят ежегодно летни и зимни гуми, изборът на всесезонни гуми (ако пътните условия позволяват това) ще улесни живота им, като им позволи да използват едни и същи гуми през цялата година, без да се налага да ги сменят на всеки шест месеца.

ДРУГИ СТАТИИ

Използвате уеб браузър, който не се поддържа
Използвате интернет браузър, който не се поддържа от този уебсайт. Това означава, че някои функции може да не работят, както е предвидено. Това може да доведе до странно поведение по време на сърфирането. Използвайте или актуализирайте/ инсталирайте някой от следните браузъри, за да използвате пълноценно този уебсайт